Pe cine bombardează cu adevărat Rusia în Siria?
alte articole
Oficiali de la Moscova au anunţat că avioanele de luptă ruseşti au desfăşurat miercuri lovituri aeriene împotriva militanţilor Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL) în Siria, afirmaţii contestate de activiştii sirieni care au declarat că ISIL nu este prezent în niciuna dintre zonele bombardate.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat reporterilor la ONU că afirmaţiile care sugerează că Rusia loveşte alte ţinte decât cele ale militanţilor ISIL sunt "distorsionate".
Loviturile aeriene ruseşti au vizat “echipamente militare, centre de comunicare, vehicule, depozite de arme, muniţii şi combustibil” ale ISIL, a susţinut ministrul Apărării Serghei Şoigu într-o declaraţie postată pe pagina de Facebook a Ministerului rus al Apărării.
Conform televiziunii de stat siriene, câteva lovituri au vizat unele zone din provinciile Homs şi Hama.
Dar există dubii că aceste lovituri aeriene ruseşti au ţintit zone controlate de militanţi ISIL.
După ce un oficial american a pus sub semnul îndoielii prezenţa ISIL în zonele atacate, secretarul de stat John Kerry s-a referit la această problemă în cadrul unei întâlniri la Consiliul de Securitate al ONU condusă de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Kerry a declarat că SUA acceptă implicarea ruşilor în lupta contra ISIL, atât timp cât acţiunile Moscovei reflectă un angajament adevărat.
El a declarat că Washingtonul “va fi foarte îngrijorat dacă Rusia ar lovi zone unde nu operează ISIL sau grupuri afiliate cu Al-Qaeda.”
O sursă diplomatică franceză, care a discutat sub anonimat cu Reuters, a sugerat că atacurile aeriene ruseşti de fapt nu vizează ISIL ci forţele care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
“Ei [ruşii] nu vizează ISIL ci probabil grupuri de opoziţie, ceea ce confirmă faptul că mai degrabă susţin regimul Bashar decât să lupte împotriva ISIL”, a afirmat sursa citată.
Zonele aparent vizate de loviturile aeriene ruseşti în provincia nordică Homs sunt controlate de mai multe grupuri rebele siriene – inclusiv Armata Siriană Liberă (FSA), Frontul Al-Nusra, care este afiliat grupării Al-Qaeda, precum şi grupul rebel islamist extremist Ahrar al-Sham – conform activiştilor, localnicilor şi experţilor.
“În zona rurală a provinciei nordice Homs se află diferite facţiuni, de la cele [care luptă] sub steagul FSA până la Nusra”, susţine Thomas Pierret, un expert în probleme siriene la Universitatea din Edinburgh. “Cu siguranţă, nu există [militanţi] ISIL acolo.”
Conform lui Thomas van Linge, care monitorizează conflictul sirian, provincia nordică Homs a fost printre primele care a căzut în mâinile rebelilor. “Este un amestec de FSA, Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra şi grupuri independente precum Faylaq al-Homs şi Jaysh al-Tawhid”, a declarat Linge pentru RFE/RL.
Comitetele Locale de Coordonare (CLC), un grup activist sirian, a susţinut pe pagina de Facebook că nu există nicio o prezenţă ISIL în niciuna dintre zonele lovite de avioanele ruseşti.
“Activiştii au declarat că există zeci de victime civile, incluzând femei şi copii”, a scris CLC.
CLC a mai susţinut că ruşii au atacat cinci oraşe - Zafaraneh, Rastan, Talbisah, Makarmia şi Ghanto – conform BBC.
Un think tank din SUA - Institute for the Study of War (ISW) – a raportat că oraşul ocupat de rebeli Talbisah este controlat de Frontul Nusra, Ahrar al-sham şi alte câteva grupuri rebele locale.
Dacă informaţiile se confirmă, aceste atacuri aeriene vor dovedi că intenţia ruşilor este aceea de a ajuta regimul sirian în acest război şi nu aceea de a proteja Latakia şi Tartus, fortăreţe ale guvernului sirian şi baze ale armatei ruse, conform ISW.
Un grup rebel susţinut de SUA, Tajamu al-Ezzah, a declarat pe Twitter că a fost luat în vizor de loviturile aeriene ruseşti.
“Se pare că eliminarea terorismului începe cu bombardarea sediului grupului Tajamu al-Ezzah şi a oraşului Al-Latamna”, a declarat grupul, făcând o referire la un oraş din provincia siriană Hama.