Parlamentul rus îi dă dreptul lui Putin să trimită armata în Siria

Şeful Kremlinului a primit undă verde din partea Consiliului Federaţiei Ruse să trimită soldaţi ruşi în Siria pentru a participa la operaţiuni aeriene - dar nu şi terestre. Moscova consideră că intervenţia ei militară în Siria este legală, ca urmare a cererii făcute de regimul din Damasc în acest sens.

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a primit, din partea Parlamentului rus, acordul să trimită forţele armate în Siria pentru a participa la raiduri aeriene. Această nouă mişcare survine la doar două zile după ce liderul rus s-a adresat Adunării Generale a ONU şi a făcut apel pentru crearea unei coaliţii internaţionale împotriva terorismului care să se opună Statului Islamic, conform The Guardian.

Camera superioară a Parlamentului rus (Consiliul Federaţiei Ruse), a ţinut miercuri dimineaţă o sesiune închisă şi de scurtă durată, în care a aprobat în unanimitate cererea lui Putin.

Putin a declarat în New York că Rusia nu va desfăşura operaţiuni terestre în Siria, iar şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Ivanov, a subliniat miercuri din nou acest lucru, susţinând că cererea către Consiliul Federaţiei se referă exclusiv la lovituri aeriene. El nu a oferit detalii privind numărul de avioane care ar putea fi implicate sau numărul de specialişti militari ruşi aflaţi în Siria pentru a susţine această operaţiune.

“Ştiţi cu toţii că pe teritoriul Siriei şi Irakului ... un număr de ţări desfăşoară atacuri cu bombe, inclusiv Statele Unite”, a declarat Ivanov. “Aceste acţiuni nu se conformează legii internaţionale. Pentru a fi legale, ele trebuiesă fie prevăzute într-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, sau într-o cerere din partea ţării unde au loc raidurile [respective].”

Ivanov a declarat că preşedintele sirian Bashar al-Assad a cerut Rusiei ajutor militar, în acest fel acţiunile Rusiei devenind legitime.

În săptămânile recente, Rusia a amplasat specialişti şi echipamente militare în zona oraşului-port sirian Latakia, declanşând speculaţii şi temeri în Occident cu privire la obiectivele Moscovei în ţara arabă zguduită de război.

Putin a declarat la Adunarea Generală a ONU că lumea ar trebui să se unească în lupta împotriva Statului Islamic, în acelaşi mod în care statele lumii şi-au unite forţele împotriva lui Hitler. Totuşi, neînţelegerile dintre Rusia şi Occident cu privire la rolul şi soarta lui Assad scad cu mult şansele formării unei astfel de coaliţii globale. În schimb, este mult mai probabil ca SUA şi alte state vestice să permită Rusiei să acţioneze în Siria, dar sub o supraveghere continuă.

Unele ţări occidentale şi-au relaxat cerinţa ca Assad să plece de la putere pentru a se putea încheia un acord de pace în Siria – şi, în acelaşi timp, sunt neliniştite de faptul că Moscova îl descrie pe liderul sirian ca ultimul bastion împotriva terorismului.

Liderul de la Kremlin a cerut Consiliului Federaţiei Ruse să autorizeze trimiterea soldaţilor ruşi în străinătate în martie 2014, înainte de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Rezoluţia a fost retrasă de Moscova în luna iunie, iar în luna august au început să iasă la iveală dovezi cu privire la prezenţa soldaţilor ruşi în estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe