Breedlove: Ruşii încep să creeze un sistem de apărare aeriană deasupra Siriei

Comandantul suprem al forţelor aliate ale NATO în Europa, Philip Breedlove, avertizează că Moscova urmăreşte să construiască un sistem de apărare deasupra Siriei.
Comandantul forţelor NATO în Europa (SACEUR) generalul Philip Breedlove
Comandantul forţelor NATO în Europa (SACEUR) generalul Philip Breedlove (ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images)

După ce Moscova a anunţat că scopul prezenţei sale în Siria este lupta împotriva Statului Islamic, comandantul suprem al forţelor aliate ale NATO în Europa, Philip Breedlove a declarat că prezenţa militară rusească în ţara arabă reprezintă de fapt prima componentă a unei reţele complexe de sisteme de apărare.

Scopul acestei reţele, susţine Breedlove, este acela de a stânjeni operaţiunile SUA şi ale coaliţiei în regiune, conform unui articol publicat de Washington Post.

“În condiţiile în care încep să apară în Siria sisteme de apărare aeriană foarte capabile, suntem puţin îngrijoraţi în privinţa unei alte zone A2/AD ce este creată în estul Mediteranei”, a declarat Breedlove unui public prezent luni la German Marshall Fund.

A2/AD (“anti-access/area denial”) este o combinaţie de sisteme, precum bateriile rachetă sol-aer şi rachete anti-nave, dislocate pentru a împiedica forţele inamice să pătrundă sau să traverseze o anumită zonă - pe uscat, aerian sau maritim.

Conform lui Breedlove, crearea unei aşa zise “umbrele” de tip A2/AD în Siria ar ridica la 3 numărul acestor tipuri de zone care există în jurul Europei. Prima “umbrelă”, şi cea mai veche, a declarat comandantul NATO, este în regiunea baltică, unde baza maritimă rusească din Kaliningrad are capabilităţi antiaeriene semnificative. A doua “umbrelă” acoperă Marea Neagră, a adăugat Breedlove, datorită bateriilor de rachete desfăşurate în Crimeea după anexarea acesteia de către forţele ruse.

“Rusia a dezvoltat o puternică capabilitate A2/AD în Marea Neagră”, a declarat Breedlove. “În esenţă, rachetele lor de croazieră [anti-nave] pot acoperi întreaga Mare Neagră, iar rachetele lor de apărare antiaeriană au raze de acţiune care acoperă între 40 şi 50% din Marea Neagră.”

Breedlove a sugerat că prezenţa Rusiei în Siria are puţin de a face cu lupta împotriva Statului Islamic şi mai mult cu susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, adăugând că sistemele de apărare aeriană sofisticate şi celelalte echipamente militare din Siria – inclusiv avioane de luptă proiectate pentru operaţiuni aer-aer – reprezintă un indicator clar al intenţiilor Rusiei.

În prezent, Rusia are peste 24 de avioane de luptă staţionate la o bază aeriană renovată în provincia Latakia, inclusiv avioane de luptă pentru atacuri terestre şi elicoptere dotate cu mitraliere. În plus, pe lângă aparatele de zbor, există cel puţin 500 de soldaţi, mai multe tancuri şi transportoare blindate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe