Kremlinul desfăşoară prima operaţiune oficială lângă Homs. Cere avioanelor americane să părăsească Siria

După ce Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat miercuri implicarea soldaţilor ruşi în operaţiuni aeriene în Siria, diplomaţii ruşi au cerut în mod oficial Statelor Unite să îşi retragă avioanele de pe teritoriul sirian.
Oraşul Homs, devastat
Oraşul Homs, devastat (JOSEPH EID / AFP / Getty Images)

La o zi după ce Casa Albă a declarat că intenţiile Rusiei în Siria s-au clarificat după întâlnirea Obama-Putin de la New York, preşedintele rus Vladimir Putin a amplificat miercuri tensiunile militare din Siria. Un oficial de top american a declarat că diplomaţii ruşi au cerut în mod oficial ca avioanele americane să părăsească Siria, adăugând că avioanele de luptă ruseşti zboară acum deasupra teritoriului sirian.

Surse din cadrul armatei SUA au declarat pentru Fox News că avioanele americane nu vor respecta cererea Rusiei.

“Nu există nimic care să indice că ne schimbăm acţiunile privind Siria”, a declarat un oficial pe probleme de apărare.

Oficialul american a mai declarat că Rusia a desfăşurat primul raid antiterorist în Siria, în apropierea oraşului Homs, a relatat CNN.

Miercuri dimineaţă, preşedintele rus Vladimir Putin a primit, din partea Parlamentului rus, acordul să trimită forţele armate ale ţării în Siria pentru a participa la raiduri aeriene, conform The Guardian.

Sursele militare ale Debkafile raportează că pregătirile Rusiei pentru acţiuni militare în Siria nu sunt limitate doar la acea ţară. Aceste pregătiri se desfăşoară cu ajutorul unei celule de coordonare militară ruso-siriană-iraniană în Bagdad.

Marţi, secretarul american al Apărării Ashton Carter şi-a instruit personalul să creeze un canal de comunicare cu Moscova, pentru a asigura securitatea operaţiunilor militare ruso-americane şi pentru a evita un eventual conflict aerian între cele două armate. Kremlinul a cerut ca această coordonare cu SUA să aibă loc prin Bagdad.

Ministrul israelian al apărării Mosche Ya’alon a negat marţi că Israelul îşi coordonează operaţiunile cu armata rusă, subliniind faptul că regimul din Tel Aviv îşi rezervă dreptul de a acţiona împotriva Siriei şi că va continua să împiedice livrările de arme către organizaţii teroriste precum Hezbollah, conform website-ului Debkafile.

În acelaşi timp, şase avioane de luptă ruseşti Su-34 au aterizat pe aeroportul internaţional Bassel Al-Assad din Latakia, după ce au zburat spre destinaţia lor prin spaţiul aerian irakian.

Comasarea militară rusească capătă proporţii mult mai mari decât şi-au imaginat până acum SUA şi Israelul.