Paul al României poate respira puţin mai uşor până va afla dacă va fi extrădat în România. Instanţa din Malta l-a eliberat din arest

Prinţul Paul (printulpaulderomania.ro)
Andrei Popescu
08.07.2024

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că prinţul Paul-Philippe, condamnat definitiv în “dosarul Ferma Băneasa”, a fost eliberat pe cauţiune din arestul din Malta şi pus sub control judiciar până la pronunţarea definitivă a instanţei pe extrădarea în România. Eliberarea este însoţită de o serie de restricţii.

“Instanţa din Malta a dispus faţă de Paul-Philippe al României măsura controlului judiciar şi eliberarea acestuia, pe cauţiune, după ce a stat mai mult de două luni în arest”, a transmis instituţia.

De asemenea, până se va lua o decizie definitivă cu privire la predarea sa, prinţul Paul va trebuie să se prezinte de două ori pe zi la secţia de poliţie, pentru a semna prezenţa, şi nu va putea părăsi Malta pentru că paşaportul şi orice document de identitate sunt reţinute de instanţă.

“Acesta trebuie să plătească o cauţiune de 20.000 de euro, precum şi o garanţie personală de 30.000 de euro”, se mai arată în anunţul Ministerului Justiţiei.

Potrivit instituţiei conduse de Alina Gorghiu, decizia a fost justificată prin vârsta înaintată a prinţului Paul şi prin faptul că, potrivit legislaţiei malteze, în astfel de cazuri, termenul de arest preventiv este de maximum 60 de zile.

Reamintim că, la sfârşitul lunii iunie, ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că Instanţa de fond din Malta a hotărât predarea prinţului Paul-Philippe al României, fugit din ţară pentru a scăpa de o condamnare de 3 ani şi 4 luni de închisoare. Hotărârea nu a fost definitivă, putând fi atacată.

Mai reamintim că, la sfârşitul lunii mai, un judecător din Malta a respins cererea de extrădare în România a prinţului Paul. Magistratul Leonard Caruana a declarat că există “un risc real” ca prinţul să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale dacă ar fi trimis înapoi în România.

Paul-Philippe, în vârstă de 75 de ani, a fugit din România în 2020 când a fost condamnat la aproape trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie legată de retrocedarea ilegală a imobilelor din apropierea Bucureştiului, asupra cărora a pretins în mod fals proprietatea (dosarul Ferma Băneasa).

În iunie 2022, prinţul a fost reţinut la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să-l extrădeze în România.

Paul-Philippe locuieşte în Italia, însă a ajuns în Malta luna trecută, la o conferinţă, şi a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor