Paste cu dovlecei şi creveţi

Pastele cu creveţi şi dovlecei sunt un fel de mâncare gustos, perfect pentru prânzul şi cina de zi cu zi.
 
Paste cu dovlecei şi creveţi
 
  Paste cu dovlecei şi creveţi   (screenshot via @giallozafferano)

Ca orice fel de mâncare tradiţională, există diferite versiuni şi multe variante.

Pastele cu dovlecei şi creveţi sunt o reţetă uşoară, care poate fi preparată în scurt timp, mai ales dacă folosiţi creveţi proaspeţi, deja curăţaţi. Pentru comoditate, puteţi prepara reţeta şi cu creveţi congelaţi sau cu creveţi în saramură.

Tot ce aveţi nevoie pentru realizarea acestui fel de mâncare delicios sunt câteva reguli.

În primul rând, folosiţi ingrediente de calitate: dovlecei parfumaţi şi, dacă puteţi, peşte proaspăt. Acesta va da pastelor dvs. un plus de forţă!

În al doilea rând, şi acest lucru este esenţial, obţineţi tot sucul din creveţi dacă aceştia sunt proaspeţi! Graţie unui truc infailibil, care presupune să sotezi creveţii câteva minute într-o tigaie cu tot cu carapace; vei obţine tot sucul gustos pe care crustaceele îl păstrează în carcasă! Decojiţi-i imediat ce sunt fierţi. Combinaţi cu amestecul de dovlecei, va deveni sosul bogat în arome cu care veţi aromatiza pennele, spaghetele sau pastele pe care le alegeţi!

A treia regulă: respectaţi timpul de gătire. Creveţii (de oricare fel folosiţi) sunt foarte delicaţi, o gătire prelungită îi va face să se fărâmiţeze!

Rezultatul? Paste cu dovlecei şi creveţi este un fel de mâncare foarte gustoasă, cremoasă şi parfumată! Perfecte pentru zilele de sărbătoare, dar şi ca fel de mâncare de zi cu zi, pentru o seară informală cu prietenii şi, de ce nu, chiar şi atunci când sosesc musafiri! Puteţi prepara sosul cu câteva ore înainte, îl puteţi păstra la frigider şi apoi pregăti pastele la momentul potrivit!

Trucuri utile dacă folosiţi creveţi la conservă sau congelaţi

În lipsa peştelui proaspăt, nu vă faceţi griji! Puteţi prepara pastele şi cu creveţi la borcan sau congelaţi. Pentru ca şi în acest caz pastele să fie gustoase, vă dăm trucul unui bucătar italian din Positano. Urmaţi pas cu pas procedura, iar când adăugaţi creveţii în amestecul de dovlecei, adăugaţi 1/2 de linguriţă de delicat de legume! Acest lucru va da o aromă mult mai intensă pastelor şi veţi putea masca faptul că aceşti creveţi nu sunt proaspeţi! Încercaţi şi veţi vedea!

Reţetă de paste cu dovlecei şi creveţi

Cantitate pentru 4 persoane:

450 g de pennette rigate sau pastele tale preferate (lungi sau scurte)

500 g creveţi proaspeţi (sau la conservă, sau congelaţi)

300 g dovlecei

1/2 pahar de vin alb sec

2 căţei de usturoi (diverse reţete folosesc ceapa în loc de usturoi)

ulei de măsline extravirgin

sare (după gust)

piper (opţional)

ardei iute (opţional)

Cum se prepară pastele de dovlecei şi creveţi

În cazul creveţilor proaspeţi: într-o tigaie antiaderentă, se adaugă creveţii întregi, 1 căţel de usturoi decojit şi uşor zdrobit şi 3 linguri de ulei.

Se feliază dovleceii şi se taie în cuburi mici sau în felii.

Între timp, dacă folosiţi creveţi proaspeţi, în tigaia în care se află sucul rămas din coacerea acestora, se adaugă un alt căţel de usturoi curăţat şi zdrobit şi încă o lingură de ulei. Se prepară la foc mic câteva secunde, până când vedeţi că dă în clocot.

Adăugaţi dovleceii.

Întoarceţi şi rumeniţi la foc moderat timp de 2 minute, să prindă gust. Măriţi flacăra şi adăugaţi vinul alb.

Se amestecă la foc mare.

Când vedeţi că vinul s-a evaporat, reduceţi flacăra. Acoperiţi compoziţia timp de 1 minut.

Zdrobiţi o parte din dovlecei cu o furculiţă, pentru a crea un sos cremos pentru paste.

Adăugaţi apoi creveţii.

Amestecaţi şi mai lăsaţi-i încă 3 minute la foc mic, mestecând uşor, ca să nu se sfărâme creveţii!

(screenshot via @tavolartegusto)

În cele din urmă adăugaţi sarea. Rezultatul ar trebui să fie un sos cremos, dar în care atât creveţii, cât şi dovleceii să fie vizibili, să fie întregi şi să-şi păstreze culoarea!

Se fierb pastele scurte sau lungi, la alegere, în multă apă clocotită cu sare. Scurgeţi-le şi puneţi-le direct în tigaia cu sosul obţinut.

Lăsaţi pastele cu dovlecei şi creveţi la foc iute (timpul necesar pentru a amesteca toate ingredientele), iar pentru a le face mai gustoase mai adăugaţi o lingură de ulei (dacă este necesar, mai puneţi încă o lingură) şi, după gust, dacă doriţi adăugaţi piper negru măcinat sau ardei iute şi serviţi-le calde!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură