Retete din bucataria traditionala italiana

De obicei acest fel de mancare este numit simplu Lasagna, dar la origine acesta era numele pastelor fainoase folosite in preparare, insemnand “pasta trasa”. Oricum, etimologia cuvantului ne arata ca este de origine greaca, unde “lasana” insemna “trepied de bucatarie”, desemnand deci la origine suportul pe care erau preparate pastele fainoase.
Portie de Lasagna cu legume. (www.en.wikipedia.org)
Dana Betlevy
23.02.2010

Situat pe una din strazile centrale ale Romei, Hotelul Beverly Hills a ales stilul clasic, atat cand se discuta despre arhitectura si design interior, cat si cand vine vorba de serviciile oferite. Cat priveste menu-ul restaurantului, intra in joc si traditionalul. Turistii ce se opresc aici, pot alege sa serveasca produse din bucataria traditionala italiana.

Am stat de vorba cu dl. Baiani Sandro, Chef la restaurantul hotelului. Dansul a avut amabilitatea sa ne ofere cateva retete traditionale.

Astazi va oferim reteta pentru Lasagna al Ragu’ si un desert intitulat Panna Cotta.

Lasagna al Ragu’ este un platou tipic italian din zona Emilia- Romagna, o regiune nord-estica a Italiei, dar care se prepara si in centrul tarii. Este raspandita in intreaga peninsula si cunoscuta in intreaga lume. Se spune ca in Roma antica, exista un fel de mancare ce se gatea asemanator cu lasagna, si care ar fi fost mancarea preferata a lui Cicero, caci fiind moale putea fi mancata fara dificultate de catre acesta, care era batran.

Lasagna al Ragu’ este practic cel mai raspandit tip de Lasagna. Exista insa si Lasagna cu legume (unde in loc de carne se pun diferite legume, si se adauga bucatele de mozzarella), Lasagna cu ciuperci, sau cu spanac, ori cu felii de sunca de praga si bucatele de branza grasa (cum ar fi cea de oaie, de exemplu), cu ragu’ si mazare, cu peste, etc.

De obicei acest fel de mancare este numit simplu Lasagna, dar la origine acesta era numele pastelor fainoase folosite in preparare, insemnand pasta trasa. Oricum, etimologia cuvantului ne arata ca este de origine greaca, unde “lasana” insemna “trepied de bucatarie”, desemnand deci la origine suportul pe care erau preparate pastele fainoase.

Reteta pentru Lasagne al Ragu’ (8 portii)

Ingrediente

1 cutie de paste lasagna

1 creanga de telina (frunza cu tija), 1 morcov

3 cepe, 2 catei de usturoi

600 g carne tocata de vitel, amestecata cu carne de vita adulta si carne de porc (toate tocate). In cazul in care nu aveti decat primele doua, le puteti imbogati gustul cu putina slanina sau kaizer.

800 g suc de rosii

1 pahar de vin rosu si unul de apa

Cimbru, dafin, busuioc (frunza)

Sosul Besciamell

50 g faina

50 g unt

1 l lapte

3 varfuri de nucsoara rasa

Pentru a acoperi, folosim 125 g parmezan, si unt

De mentionat un lucru: cantitatile din reteta nu sunt fixe - exceptand cele pentru sosul Besciamell. Cu alte cuvinte, puteti folosi o cantitate mai mare de carne sau una mai mare de legume, in functie de cat de “bogata” si consistenta doriti sa fie.

Preparare:

Se toaca (in masina de tocat) ceapa si se zdrobeste usturoiul. Se toaca morcovul si telina. Usturoiul si ceapa se calesc putin in ulei. Se adauga morcovul si telina, apoi carnea. Se lasa totul sa se prajeasca usor. Se foloseste, de preferat, ulei de floarea soarelui si ulei de masline virgin, in proportii egale. Se adauga apoi vinul rosu si se lasa sa fiarba pana se evapora, dupa care se adauga nucsoara.

Peste toate aceste se toarna sucul de rosii, apoi apa calda si se lasa la fiert, ajustand de sare.

Sosul besciamell: 1 litru de lapte, 50 gr faina, 50 gr unt, nucsoara. Laptele se pune separat la fiert. Cand fierbe se adauga untul si faina si se amesteca incet-incet fara a atinge fundul oalei, pana cand devine un sos omogen.

Se pune intr-un vas multa apa cu sare si o lingurita de ulei. Cand fierbe, se introduc foile de lasagna (se gasesc in comert), in apa clocotita, pentru scurt timp si cu atentie sa nu se lipeasca intre ele. Nu trebuiesc lasate sa fiarba, ci doar sa se inmoaie putin, dupa care sunt scoase din apa, astfel incat odata introduse in cuptor sa se poata coace mai rapid.

Se ia o tava si se tapeteaza bine cu unt. Se pune un strat de foi lasagna, apoi un strat de ragu si unul deasupra de besciamell, apoi parmeggiano. Urmeaza un alt strat de foi lasagna, urmat de unul de ragu’, altul de sos besciamell si unul de parmeggiano, pana cand se ajunge la nivelul de sus al tavii.

Peste ultimul strat se pune unt, besciamell si parmegiano. Apoi se introduce in cuptorul preincalzit. Odata coapta, se scoate si se presara parmegiano deasupra. Se taie in portii si se serveste de preferat calda.

Pentru desert, va oferim o specialitate Piemonteza (o regiune aflata in nordul Italiei). Este vorba despre un fel de budinca sau "dolce al cucchiaio” - cum spun italienii, si care este foarte renumita atat in Peninsula cat si in afara ei. Vorbim despre Panna Cotta, faimoasa atat prin simplicitatea modului in care se prepara, cat si pentru gustul sau delicat si fin.

Panna Cotta

Ingrediente

500 ml lapte

500 ml frisca lichida

200 grame zahar

Coaja de lamaie sau portocala ( nu rasa, ci in spirala, asa cum a fost curatata de pe fruct. Trebuie taiata doar coaja nu si partea alba dintre pulpa fructului si coaja, altfel da un gust amar)

Zahar vanilat - un pliculet

3 folii mici de gelatina (se gasesc la pachet)

Toping de ciocolata, capsune, caramel, fructe sau dulceata pentru decorare

Preparare:

Laptele si frisca lichida se pun la fiert intr-o oala, impreuna cu zaharul si coaja de lamaie sau portocala - pe care aproape de final o vom scoate din continut si o vom arunca. Este folosita doar pentru aroma, si doar daca doriti.

Continutul de mai sus se pune pe foc, si se lasa la incalzit, fara a fi adus insa la fierbere. Se ia de pe foc inainte sa inceapa sa fiarba. Se adauga apoi foitele de gelatina care au fost lasate la inmuiat in putina apa rece. Se storc de apa si se adauga in amestecul fierbinte. Se amesteca pana cand gelatina s-a topit.

Apoi introducem crema obtinuta, in forme sau in castronase mici, si le punem la frigider, la rece. (Atentie, nu puneti formele in frigider daca sunt foarte fierbinti, asteptati un timp scurt pana se racesc putin).

Dupa aproximativ 3 ore, puteti scoate formele din frigider. Se rastoarna continutul care s-a intarit intre timp, pe cate o farfurie. Pentru a-l ajuta sa se desprinda mai usor de peretii formei, scufundati putin partea inferioara a formei in apa calda.

Se orneaza apoi cu orice fel de toping, sau dulceata.

Buon appetito a tutti!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor