Parlamentul Iranului sprijină diplomaţia lui Rohani

Hassan Rohani (poză de arhivă)
Hassan Rohani (poză de arhivă) (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
04.10.2013

Parlamentul Iranului, dominat de conservatori, a susţinut joi iniţiativa diplomatică a preşedintelui Hassan Rohani de a pune capăt neîncrederii comunităţii internaţionale.

Se pare că discursul său de săptămâna trecută la Organizaţia Naţiunilor Unite, aduce deja primele roade, având ca rezultat un apel telefonic făcut de omologul său american, Barack Obama,.

Sprijinul exprimat ieri, de Majlis (Parlamentul Iranian), controlat de facţiuni politice asociate cu liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, este un semn clar că Rohani se bucură de aprobarea sistemului politic iranian.

Khamenei nu a făcut declaraţii publice despre călătoria lui Rohani, dar a admonestat Gărzile Revoluţionare, cerându-le să stea departe de politică.

În campania electorală pentru primul mandat, Obama promitea că va întinde mâna Iranului şi cerea deschidere din partea liderilor de la Teheran. Pentru asta a fost criticat şi luat în râs. În prezent relansarea relaţiei SUA-Iran este în plină desfăşurare, pentru că ambele ţări înţeleg că au mai multe beneficii din cooperare, decât din confruntare.

Odată cu alegerea moderatului Hassan Rohani ca preşedinte al Republicii Islamice, Iranul a dat clar semne că este dispus la o deschidere către Occident şi către SUA. De partea cealaltă, Washingtonul, care aştepta demult o ocazie pentru relansarea relaţiei cu Iranul, a făcut şi el câteva gesturi de bunăvoinţă. Deşi la conferinţa specială a ONU dedicată dosarului nuclear iranian nu s-a ajuns la o întâlnire directă între Rohani şi Obama, preşedintele american a ţinut să facă public faptul că l-a sunat pe preşedintele iranian, acesta fiind primul contact la nivel înalt între Statele Unite şi Iran de la Revoluţia islamică din 1979 şi până în prezent.

Obama a mai declarat că SUA nu urmăreşte o schimbare de regim în Iran, ba chiar vrea să construiască o nouă relaţie cu Teheranul, odată ce va fi soluţionat dosarul nuclear, în timp ce Rohani i-a asigurat pe americani că ”armele nucleare nu au loc în doctrina de securitate şi apărare iraniană”.

Aceste declaraţii nu înseamnă că vreuna dintre părţi este dispusă să facă concesii prea mari în problema dosarului nuclear iranian.

La întoarcerea de la New York, Rohani a intervenit în Parlament informând despre etapele călătoriei sale, inclusiv despre discuţiile avute cu privire la disputa nucleară dintre Iran şi Occident şi relaţiile regionale complicate, raportează agenţia iraniană de ştiri Isna.

230 de deputaţi dintr-un total de 290, au semnat o declaraţie prin care îşi exprimă sprijinul faţă de Rohani, deoarece a prezentat imaginea unui "Iran puternic şi în căutare de pace, care doreşte dialog şi interacţiune pentru soluţionarea problemelor regionale şi internaţionale", scrie la rândul său agenţia locală de ştiri Fars.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor