Cadou istoric pentru Iran

Hassan Rohani (poză de arhivă)
Hassan Rohani (poză de arhivă) (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

După mai bine de trei decenii de îngheţ, relaţiile între Iran şi SUA se încălzesc. Preşedintele iranian, Hassan Rohani, s-a întors sâmbătă în ţară, după istorica sa vizită la New York aducând cu sine un cadou cu semnificaţie de simbol, primit din părea oficialilor americani. Rohani a primit cadou de la americani un obiect de artă persană vechi de 2.700 de ani.

"Americanii ne-au contactat joi pentru a ne spune că au un cadou pentru noi", a povestit Rohani jurnaliştilor aflaţi la sosirea sa pe aeroportul din Teheran, potrivit agenţiei de presă Ilna.

Cadoul oficialităţilor americane este o cupă persană din argint, datând din secolul al VII-lea î.Hr., în formă de grifon înaripat, o creatură legendară cu cap de vultur şi corp de leu. Cupa, furată dintr-o peşteră din Iran, a fost confiscată de vameşii americani în 2003 de la un comerciant de artă care încerca să o introducă în Statele Unite, a informat Departamentul de Stat american.

Valorea estimată în bani a obiectului este de peste un milion de dolari, valoarea estimată în mesaje a cadoului este de nepreţuit şi marchează aprecierea americanilor faţă de politica de deschidere către negocieri şi discuţii a lui Rohani, pe tema arsenalului nucelar al Iranului.

"L-au oferit ca un cadou special poporului iranian", a explicat preşedintele Rohani.

Vizita lui Rohani în SUA a fost salutată de americani ca pe o voinţă de a soluţiona pe cale diplomatică tesiunile privind programul nuclear iranian. La New York, Rohani a participat la o reuniune fără precedent privind dosarul nuclear iranian. La întrevedere au participat miniştrii de externe ai celor cinci ţări membre în Consiliul de Securitate al ONU şi şeful diplomaţiei germane.

Hassan Rohani a fost învestit ca preşedinte luna trecută, fiind susţinut de reformatori, dând mari speranţe pentru deschiderea către Occident, în contrast cu înaintaşul său, ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

Relaţiile americano-iraniene au început să se deterioreze după căderea regimului shah-ului Mohamed Reza Pahlevi şi triumful Revoluţiei islamice a lui Khomeini în 1979 şi s-au rupt definitiv în 1980 după asaltul asupra ambasadei SUA din Teheran al susţinătorilor Revoluţiei, care au ţinut ostatice 52 de persoane timp de 444 de zile, în timpul mandatului de tristă amintire a lui Jimmy Carter.

În ultimii ani, Rohani a fost principal negociator iranian în domeniul nuclear iar numirea sa în funcţia de preşedinte al Iranlui marchează o cotitură în relaţiile dintre SUA şi Iran.

Cadoul primit de Rohani este o nouă dovadă în acest sens şi vine la scurt timp după ce Barack Obama a făcut public faptul că a discutat vineri la telefon cu preşedintele iranian Hassan Rohani, acesta fiind primul contact la nivel înalt între Statele Unite şi Iran de la Revoluţia islamică din 1979 şi până în prezent.

Întors în ţară, Rohani a fost aşteptat pe aeroport atât de susţinători care i-au aplaudat sosirea, cât şi de opozanţi fundamentalişti care au strigat " Moarte Americii " şi " Moarte Israelului " , unul dintre opozanţi a aruncat chiar un pantof (gest de mare umilire) înspre convoiul lui Rohani, relatează AFP.

Rohani le-a confirmat compatrioţilor convorbirea telefonică cu Obama, afirmând că iniţiativa i-a aparţinut preşedintelui american.

Preşedintele Iranului a mai declarat că speră ca această convorbire să fie semnul unei schimbări a atitudinii SUA faţă de Iran, marcând trecerea de la limbajul de ameninţare la flexibilitate în negocieri.

"Singura soluţie pentru SUA este să se oprească din a profera ameninţări ", a spus Rohani.

Presa iraniană salută convorbirea lui Rohani cu Obama numind-o "sfârşitul unui tabu de 35 de ani".

În acelaşi timp, într-un articol în cotidianul Etemad, Mohammad Ali Bassiri, profesor de relaţii internaţionale, avertizează că Iranul se poate aştepta la măsuri ale extremiştilor din regiune, ostili faţă de îmbunătăţirea relaţiilor SUA - Iran la care s-ar putea adăuga reacţiile nu foarte prietenoase ale altor ţări:

" Multe ţări, în special regimul sionist, simt că interesele lor sunt ameninţate de o normalizare a relaţiilor dintre Iran şi Statele Unite ale Americii şi pot să încerce să împiedice acest demers", a spus a spus el .

Conform lui Hossein Nagavi, purtător de cuvânt al Comisiei Afacerilor Externe al Parlamentului, "Rohani are autorizaţia Ghidului Suprem, Ayatollahul Khamenei, pentru a negocia cu Obama".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe