Iran: Rohani vrea zbor direct între Teheran şi Washington

Dacă tonul folosit în apelul telefonic între Barack Obama şi Hassan Rouhani va persista în nuanţele de vineri 27 septembrie, iranienii care locuiesc în America în curând vor avea posibilitatea de a zbura la Teheran fără a face escale.
Iran: Preşedintele Hassan Rouhani (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
02.10.2013

Dacă tonul folosit în convorbirea telefonică dintre Barack Obama şi Hassan Rohani va persista, iranienii care locuiesc în America în curând vor avea posibilitatea de a zbura la Teheran fără escale.

Preşedintele Rohani a cerut analizarea posibilităţii creării unui zbor direct între Iran şi Statele Unite ale Americii - a raportat ieri Akbar Torkan, şef al Consiliului Suprem al Expatriaţilor iranieni - decizia fiind destinată să faciliteze întoarcerea acasă a cetăţenilor iranieni care trăiesc în America.

În urma dialogului încurajator iniţiat la ONU în ultimele zile şi a convorbirii istorice cu preşedintele american Barack Obama, Hassan Rohani a cerut colaboratorilor săi să studieze reabilitarea traseului aerian Teheran - Washington care a fost închis în ultimii 34 de ani.

Măsura, care a fost difuzată de agenţiile iraniene luni după-amiază, are scopul de a facilita contactele cu patria a peste 400.000 mii de iranieni care locuiesc în Statele Unite, refugiaţi în urma începerii Revoluţiei Islamice.

Revenind de la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Hassan Rohani a fost întâmpinat cu entuziasm, dar şi cu huiduieli la aeroportul Mehrbad din Teheran, unde sute de susţinători s-au adunat să-şi exprime mulţumirea şi aprobarea pentru reluarea dialogului diplomatic cu Washington.

Anumite declaraţii care au venit din partea liderilor Gărzilor Revoluţionare încearcă să oprească valul de entuziasm care a lovit presa internaţională şi partea moderată a populaţiei: "ostilitatea Statelor Unite ale Americii nu poate fi ştearsă cu un apel telefonic sau un zâmbet", a declarat Generalul Amir-Ali Hadjizadeh, comandantul-şef ai Pasdaranilor.

În afară de dezbaterea în cadrul comunităţii internaţionale, voinţa de dialog exprimată de către preşedintele Rohani primeşte reacţii mixte şi în Iran. Dacă o bună parte a populaţiei, asuprită de sancţiunile impuse ţării din 2006, speră că reluarea relaţiilor cu Occidentul ar putea duce la beneficii economice semnificative, frontul islamic dur, format din Gardienii Revoluţiei continuă să arate scepticism şi dezaprobare.

În zilele înainte de plecarea lui Rohani spre New York, Supremul Ayatollah Ali Khamenei a ordonat pasdaranilor să nu interfereze cu politica externă a preşedintelui ales, sugerând o linie de "flexibilitate eroică" în discuţiile cu ONU. Liderului Suprem i s-a alăturat şi Rohani, cerând Gardienilor Revoluţiei să "stea departe de politică şi să reprezinte o forţă de pace".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor