Relaţiile SUA-Iran: Barack Obama a discutat la telefon cu Hassan Rohani

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.09.2013

Preşedintele american Barack Obama şi preşedintele iranian Hassan Rohani au discutat la telefon vineri, acesta fiind primul contact la nivel înalt între Statele Unite şi Iran de la Revoluţia islamică din 1979.

"Tocmai am vorbit cu preşedintele iranian Rohani", a declarat preşedintele Obama într-o intervenţie, la Casa Albă.

Acest anunţ este neaşteptat, deoarece Statele Unite şi Iranul au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980 şi se situează pe poziţii opuse în ce priveşte programul nuclear al Teheranului.

Rohani a participat la reuniunea fără precedent privind dosarul nuclear iranian, care a avut loc New York şi la care au participat miniştrii de externe ai celor cinci ţări membre în Consiliul de Securitate al ONU şi şeful diplomaţiei germane.

Hassan Rohani a fost învestit ca preşedinte luna trecută, fiind susţinut de reformatori, dând mari speranţe pentru deschiderea către Occident, în contrast cu înaintaşul său, ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

Aceste declaraţii "constructive" au fost relevate ca atare de către Washington, care a cerut totodată "fapte" înainte să ia în calcul o anulare a sancţiunilor care au un efect devastator asupra economiei iraniene. Marile puteri occidentale au emis teoria că Iranul doreşte să se doteze cu arma nucleară sub pălăria programului său civil, ipoteza fiind respinsă însă de Teheran.

"Am discutat despre încercările noastre în curs de a ajunge la un acord asupra programului nuclear iranian", a precizat şeful statului american, care este pregătit pentru dialog cu Republica islamică încă din 2007, de la începutul primei sale campanii pentru alegerile prezidenţiale.

Guvernul iranian a confirmat ulterior acest apel, fiind anunţat şi de către preşedintele Rohani printr-un mesaj postat pe contul său de Twitterl.

Preşedinţii american şi iranian "au insistat asupra voinţei politice de soluţionare rapidă a problemei nucleare, de pregătire a căii în vederea soluţionării altor probleme şi de a coopera în afacerile regionale", a anunţat preşedinţia pe site la Teheran.

Cei doi preşedinţi au fost de acord să încredinţeze şefilor diplomaţiilor lor - ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi secretarul de Stat american John Kerry - pregătirea "imediat ce este posibil" a condiţiilor unei "cooperări necesare".

Această primă discuţie telefonică directă între un lider american şi unul iranian în ultimii 30 de ani a avut loc în timp ce Rohani "se afla în drum către aeroport pentru a părăsi New York-ul". Astfel s-a încheiat vizita de cinci zile efectuată cu ocazia Adunării Generale a ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor