SUA, Israel şi telefonul "istoric"

Preşedintele israelian Shimon Peres.
Preşedintele israelian Shimon Peres. (MANDEL NGAN / AFP / GettyImages)

Convorbirea telefonică între preşedintele SUA, Barack Obama şi preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a avut pentru Israel şi ţările din Golful Persic, un efect geopolitic şocant.

Israelul se simte lovit şi înşelat de succesul reputat de Rouhani la New York şi acuză Statele Unite că s-au lăsat înşelate de preşedintele iranian în problema nucleară. Astfel încât la doar o zi după Rouhani s-a întors în Iran cu veşti bune pentru ţara sa, premierul Israelului o porneşte în "pelerinaj" către Obama, ca să repare ce-au "stricat" vecinii săi persani.

"Trebuie să vorbim şi să încercăm să îi influenţăm" pe americani, a declarat înainte de plecarea lui Netanyahu, Shimon Peres, preşedintele israelian.

Netanyahu va ajunge la Casa Albă după ce Barack Obama a discutat personal la telefon cu Rouhani, ceea ce a stârnit un cutremur în Golf

Comparaţiile istorice curg după telefonul "istoric" dintre cei doi preşedinţi. Într-un mesaj pe Twitter, un analist politic din Golf crede că telefonul Obama-Rohani are pentru lumea arabă o însemnătate comparabilă cu "prăbuşirea Zidului Berlinului" pentru europeni, în timp ce un parlamentar israelian a declarat într-un interviu la radio că speră că Obama să nu fie următorul Neville Chamberlain, rămas în istorie ca semnatar al Acordului de la München prin care Germaniei naziste i s-a acceptat să anexeze forţat regiunea Sudetă.

"Există o mulţime de suspiciuni şi chiar o paranoia pe tema unei eventuale înţelegeri secrete între America şi Iran" a scris Jamal Khashoggi, un proeminent jurnalist saudit, apropiat al familiei regale. "Îngrijorarea mea este că va accepta Iranul "aşa cum e" (cu programul său nuclear cu tot n.r.) iar Iranul îşi va continua politica de agresiune şi expansionism" a explicat el.

Pentru Israel, Iranul rămâne principalul "sponsor al terorismului global" în special al miliţiei libaneze Hezbolah şi al grupului militar palestinian Hamas, ambele grupări fiind inamici "juraţi" ai Israelului.

Rouhani a obţinut enorm de la americani şi anume dezgheţul relaţiilor îngheţate acum mai bine de 30 de ani. Relaţiile dintre SUA şi Iran s-au rupt în 1980 după atacul asupra ambasadei SUA din Teheran al susţinătorilor Revoluţiei, care au luat ostatice 52 de persoane timp de 444 de zile.

Nu doar că Rouhani a vorbit personal la telefon cu mai marele lumii, dar administraţia americană şi-a exprimat aprecierea la adresa deschiderii spre negocieri a lui Rouhani făcându-i un cadou la fel de istoric ca convorbirea cu Barak Obama, de această dată istoric şi la propriu, nu doar la figurat.

Astfel, administraţia americană i-a dăruit lui Rouhani o cupă din argint persană de acum 2.800 de ani în formă de un grifon cu aripi, o creatură legendară cu cap de vultur şi corp de leu. După ce a fost furată dintr-o peşteră din Iran, cupa a fost confiscată de către vameşii americani în 2003, când un comerciant de artă a incercat să o introducă ilegal în ţară. Conform raportelor, cupa ar valora mai mult de un milion de dolari.

În Iran, atitudinea lui Obama a fost interpretată ca sem al unei schimbări a atitudinii SUA faţă de Iran, marcând trecerea de la embargouri, sancţiuni economice şi ameninţari, la deschidere şi flexibilitate în negocieri.

Reacţia Israelului a fost anticipată de analiştii politici iranieni

Într-un articol în cotidianul Etemad, Mohammad Ali Bassiri, profesor de relaţii internaţionale, avertizează că Iranul se poate aştepta la măsuri ale extremiştilor din regiune, ostili faţă de îmbunătăţirea relaţiilor SUA - Iran la care s-ar putea adăuga reacţiile "nu foarte prietenoase ale altor ţări", în special ale Israelului.

"Multe ţări, în special regimul sionist, simt că interesele lor sunt ameninţate de o normalizare a relaţiilor dintre Iran şi Statele Unite ale Americii şi pot să încerce să împiedice acest demers (de negocieri între SUA şi Iran- n.r.)", a spus el.

Trebuie remarcat faptul că discuţiile dintre Rouhani şi Obama au avut loc cu binecuvântarea Liderului Suprem al ţării, Ayatolahhul Khamenei, înainte ca delegaţia iraniană să transmită oficial Casei Albe, vineri dimineaţă, că Rouhani doreşte să vorbească cu preşedintele Obama, şi a mesajelor de pe Twitter adresate de Rouhani lui Obama, în care acesta şi-a exprimat recunoştinţa pentru ospitalitatea Casei Albe şi convorbirea telefonică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe