Netanyahu îl somează pe Obama să nu renunţe la sancţiunile faţă de Iran

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)

Prim ministrul Israelului Benyamin Netanyahu vizitează Casa Albă pentru a îl soma pe Barak Obama să nu renunţe la sancţiunile economice contra Iranului până ce aceştia nu-şi distrug arsenalul nuclear.

Israelul cere ca sancţiunile contra Iranului să fie menţinute şi chiar crescute până când iranienilor trec testul suprem, distrugerea completă a arsenalului nuclear.

Întâlnirea lui Netanyahu cu preşedintele american a avut loc la doar o zi după telefonul istoric de 15 minute între Obama şi Hassan Rohani, preşedintele statului Iran, telefon ce a fost interpretat ca un semn clar al unei încălziri a relaţiei SUA - Iran.

Israelul l-a acuzat pe Obama că se lasă înşelat de false promisiuni ale lui Rohani, promisiuni care nu sunt decât o stratagemă menită să câştige timp în vederea construirii bombei atomice.

"Iranul s-a dedicat distrugerii Israelului" şi nu se poate avea încredere în buna credinţă a lui Rohani până nu trece testul suprem, distrugerea completă a arsenalului nuclear, a declarat Netanyahu în cursul dialogului cu preşedintele american.

În cursul zilei de mâine, Netanyahu se va adresa şi adunării generale a Statelor Unite, pentru a expune poziţia ţării sale şi a contracara declaraţiile făcute de Rohani săptămâna trecută la New York.

Televiziunile au prezentat imagini cu cei doi puternici ai lumii discutând tensionaţi în Biroul Oval şi schimbând arareori câte un zâmbet crispat.

Netanyahu a cerut ca Iranul să îşi dovedească bunele intenţii prin acţiuni "transparente, verificabile şi semnificative". "Iranul s-a dedicat distrugerii Israelului", a declarat Netanyahu. În cazul în care Iranul, care ar trebui să îşi distrugă complet arsenalul nuclear îşi continuă programele militare pe durata negocierilor, ar trebui ca sancţiunile economice să fie întărite.

La rândul său, Obama a reiterat angajamentul SUA faţă de Israel "unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA".

"Am demarat aceste negocieri fără false aşteptări" l-a "liniştit" Obama pe Netanyahu, adăugând că nu îi va crede pe iranieni orbeşte şi că Teheranul va trebui să vină cu fapte care să întărească declaraţiile făcute de Rohani la New York.

Obama a mai declarat că nu va ezita să recurgă la o intervenţie militară în cazul în care Iranul nu dovedeşte cu acţiuni că îşi onorează obligaţiile internaţionale şi că nu construieşte arma nucleară, însă vrea să dea diplomaţiei şi negocierilor o şansă. Obama a mai declarat că nu va ridica prematur "sancţiunile economice" impuse Iranului.

Israelul a ameninţat cu acţiuni militare unilaterale asupra locurilor unde se presupune că Iranul desfăşoară programe nucleare, însă ameninţările au părut mai mult formale, Netanyahu lăsând impresia că va merge deocamdată pe mâna americanilor şi le va da răgaz pentru negocieri.

Iranul susţine că cercetările sale nucleare sunt strict pentru "uz medical". Israelul este considerat singurul stat care posedă bomba atomică în Orientul Mijlociu şi luptă pentru acest status quo.

Poziţia lui Netanyahu a fost criticată în Israel. S-a afirmat că istoria "îl va judeca" pentru că a încredinţat soarta Israelului în mâinile lui Obama în loc să opteze pentru o lovitură militară.

"Bibi şi-a sacrificat ţara şi nu a obţinut Iranul în schimb" au afirmat unii politicieni adepţi ai intervenţiei militare în Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe