Paris: Protestatarii români amintesc de revoluţie: "24 de ani, degeaba"

Un grup de români care locuiesc la Paris, în Franţa, au comemorat ziua de 21 Decembrie - începutul Revoluţiei la Timişoara - cu dedicaţia simbolică "24 de ani, degeaba". Prin acest moment dramatic ei au dorit să comemoreze revoluţia din 1989, dar în acelaşi timp şi să protesteze faţă de guvernanţii de la Bucureşti.
Cadavrele celor omorâţi la Revoluţie, Bucureşti, decembrie 1989 (AFP/Getty Images)
Flori Mladin
22.12.2013

Un grup de români care locuiesc la Paris, în Franţa, au comemorat ziua de 21 Decembrie - începutul Revoluţiei la Timişoara - cu dedicaţia simbolică "24 de ani, degeaba". Prin acest moment dramatic ei au dorit să comemoreze revoluţia din 1989, dar în acelaşi timp şi să protesteze faţă de guvernanţii de la Bucureşti.

Manifestanţii s-au întins pe trotuar, în mod simbolic, s-au aliniat înfăşuraţi în saci de plastic, reamintind de felul cum erau aşezate trupurile celor care au fost ucişi în decembrie 1989.

Anul 1989 a fost un an al revoluţiilor anticomuniste în Europa. Pe rând, comunismul s-a prăbuşit în Ungaria, Bulgaria, Cehia, RDG şi în ultimă instanţă şi în România. Însă spre deosebire de celelalte ţări, în România nu a existat o revoluţie de catifea, ci multe victime omeneşti în toată ţara.

Pe 16 decembrie revoltele oamenilor au început să ia amploare, iar pe 17 decembrie revolta de la Timişoara s-a transformat în Revoluţie. Revoluţionarii au fost reprimaţi în mod bestial de către autorităţi, fiind părtaşe la aceste acţiuni armata, miliţia, securitatea, activişti de partid.

Mai mult decât atât, după ce demonstraţia a fost reprimată, au încercat să scape de cadavre, trupurile celor ucişi fiind ascunse. Cadavrele au fost luate din Timişoara la ordinul Elenei Ceauşescu, au fost puse în saci, aruncate în maşini frigorifice şi transportate la Bucureşti la crematoriu cu dispoziţia clară că dacă familiile vor întreba de ei, să li se spună că au fugit în străinătate.

Însă incidentele brutale de la Timişoara nu au rămas necunoscute, ci din contră, s-au răspândit în întreaga ţară, posturile de radio Europa Liberă şi Vocea Americii mobilizând toţi cetăţenii care erau interesaţi de căderea regimului.

După Timişoara, revoltele s-au răspândit imediat şi în alte oraşe, precum Lugoj, Bucureşti, Sibiu, Arad, Braşov, Cluj lumea s-a revoltat, sistemul s-a clatinat. Spre seară regimul comunist a dat ordin să se tragă în Piaţa Universităţii şi în alte pieţe din ţară, unde s-au consemnat adevărate măceluri.

Puterea nou instalată după 1989, în frunte cu Ion Iliescu, a fost deosebit de atentă să nu aducă în faţa Justiţiei ofiţerii care au tras în popor în timpul Revoluţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor