UPDATE: "21-22 vrem democraţia înapoi" - Protest în Piaţa Universităţii

Piaţa Universităţii 21 decembrie 2013
Piaţa Universităţii 21 decembrie 2013 (Eugen Horoiu/ Epoch Times Romania)

UPDATE ORA 21. 54: Câteva sute de persoane continuă să manifesteze paşnic în Piaţa Universităţii. Traficul este oprit iar protestele par să se apropie de final.

UPDATE ora 21. 25: Adunarea se dispersează. O parte din protestatari au rămas să scandeze în faţa Ministerului de Interne iar alţii au pornit spre Piaţa Universităţii. Numărul manifestanţilor s-a împuţinat.

Jandarmeria a comasat în Piaţa Revoluţie cel puţin opt maşini de intervenţie mari.

UPDATE ora 21.15: Jandarmii şi-au retras tunul cu apă. În prealabil i-au filmat pe manifestanţii din jur. Mulţimea s-a apropiat şi mai tare de sediul Ministerului de Interne. Unii manifestanţi sunt aproape lipiţi de cordonul de jandarmi.

În Piaţa Revoluţiei, locul unde din balconul Comitetului Central dictatorul Ceauşescu a ţinut ultimul său discurs în ziua de 21 decembrie, jandarmilor li se strigă puternic "Plecaţi din Pungeşti!"

"Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit," se aud voci din mulţime.

UPDATE ora 20.58: Protestatarii au ajuns în urmă Piaţa Revoluţiei. In faţa Ministerului de Interne se strigă "Iliescu judecat pentru sangele varsat", "Hoţii, hoţii","România stat poliţienesc" şi "Plecaţi din Pungeşti". Zona este păzită de sute de jandarmi cu scuturi, casti si armament de luptă şi un tun cu apă.

Se aud huiduieli şi scandări de "Ruşine, Ruşine!" şi "Jandarmeria apără hoţia."

Se aruncă cu pietre spre maşina jandarmerii şi spre tunul cu apă al Jandarmilor. Un protestatar a fost îmbrâncit.

Manifestanţii paşnici se disociază de provocatorii turbulenţi şi strigă "Fără violenţă!" In mulţime sunt amestecaţi şi membri ai galeriilor de fotbal care scandează şi cântă ca pe stadion.

UPDATE ora 20.27:' După ce au protestat nebăgaţi în seamă de oficiali, în faţa unui Guvern gol, păzit de cordoane triple de jandarmi, manifestanţii au pornit în marş pe Calea Victoriei, înspre Piaţa Revoluţiei.

UPDATE ora 20.05: Protestele continuă în faţa Palatului Victoria. Nu sunt incidente, jandarmii nu intervin. Se strigă "Demisia" şi "Libertate, Libertate". "Adevărata Românie este în stradă, nu la microfon", scrie pe una dintre pancardele ţinute de protestatari.

UPDATE ora 19.50: Protestatarii au ajuns la Guvern. Palatul Victoria este înconjurat de jandarmi.

UPDATE ora 19.25: Coloana de manifestanţi a ajuns în Piaţa Romană. Scandările s-au oprit şi oamenii ţin un moment de reculegere. Protestarii se aşează în genunchi.

Anterior acestui moment, persoane din mulţime au aruncat cu pertarde, în timp ce manifestanţii scandau: "Libertate, Libertate", "Jos Ponta" şi "Jos Guvernul mincinos."

Numărul protestatarilor se apropie de 5000.

UPDATE ora 19.00: Protestatarii au pornit în marş spre Piaţa Victoriei. Dacă luni de zile manifestanţii au strigat pentru Roşia Montană, acum motorul ideatic al protestului este Revoluţia. Atât cea din 1989 cât şi cea contra USL. Se strigă în principal "Jos Guvernul", "Jos Ponta" şi "Libertate, libertate!"

Purtând bannere pe care scrie "România este în stradă, nu la microfon","Până vă treziţi voi, luptăm noi", protestatarii se îndreaptă spre clădirea Guvernului. Înainte de a porni în marş, unii dintre manifestanţii s-au aşezat în genunchi şi au ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor căzuţi în Decembrie 1989.

UPDATE ora 18.44: Traficul pe bulevardul Bălcescu este blocat. Pe carosabil, în apropierea de Intercontinental, aproape de locul unde în 1989 revoluţionarii şi-au ridicat bariera, au fost aşezate lumânări, aprinse în memoria martirilor seceraţi de gloanţe.

UPDATE ora 18.30: În Piaţa Universităţii s-au strâns deja peste 2000 de oameni, conform estimărilor reporterilor Epoch Times. Se scandează puternic "Iliescu vinovat pentru sangele varsat" şi se cere demisia clasei politice. Se strigă "Hoţii, hoţii" şi "Jos Ponta."

Jadarmii sunt grupaţi lânga Intercontinental. Nu intervin.

În mulţime, printre protestatari, s-au amestecat şi membri ai galeriilor de fotbal.

UPDATE ora 18.10: Se scandează din ce în ce mai puternic "Cine a tras în noi, 21-22", "Ultima soluţie, încă o revoluţie" şi "21-22, Iliescu a tras în noi!"

UPDATE ora 17: 45. În jur de 500 de protestatari s-au strâns în Piaţa Universităţii. Manifestanţii flutură steguri şi scandează lozinci împotriva clasei politice româneşti şi a transformării României în "stat poliţienesc" de către USL.

Pe bannerele protestatarilor sunt mesaje de protest împotriva exploatărilor Chevron de la Pungeşti, localitate ţinută sub asediu de jandarmi precum şi mesaje care îndeamnă la solidaritate împotriva guvernării USL: "Libertate, unde eşti, nu te-am văzut la Pungeşti", "Uniţi salvăm toată România", "Săriţi cu toţii şi strigaţi, România nu este de vânzare." "Ne vrem ţara înapoi. Oamenii liberi."

La proteste au venit şi români din Ţara Moţilor şi din Timişoara. Moţii poartă pancarde cu portretul lui Avram Iancu şi scandează împotriva exploatărilor de la Roşia Montană.

Deocamdată nu s-au format cordoane de jandarmi. Oamenii continuă să se strangă, din ce în ce mai multi, în Piaţă şi se pregătesc să plece în marş spre Piata Romană.

Manifestanţii nu vor ca protestele să fie deturnate politic. Preşedintele Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, venit în Piaţa Universitatii cu un drapelul tricolor înfăşurat în jurul gâtului, a fost primit cu huiduieli. Protestatarii i-au strigat "Tradătorule" şi i-au cerut să plece.

* * *

"21-22, vrem democraţia înapoi" Însufleţiţi de acest îndemn, sâmbătă, 21 decembrie, la 24 de ani de la începutul Revoluţiei în Capitală, bucureştenii vor ieşi în Piaţa Universităţii, pentru a protesta contra Guvernului, contra Parlamentului, contra USL şi a îi comemora pe Eroii căzuţi în 1989 în lupta anti-comunism. Organizaţi pe Facebook, pe pagina ajunsă deja celebră, "Uniţi Salvăm", bucureştenii care militează neobosit de aproape patru luni de zile împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană şi a gazelor de şist la Pungeşti vor cere, la 24 de ani de la Revoluţie o ţară liberă de USL-ism.

Organizatorii protestului îi cheamă pe bucureşteni să se strângă la ora 18.00 în Piaţa Universităţii, pentru a reface, simbolic, baricada de la Intercontinental. Se vor aprinde lumânări în memoria celor răpuşi de gloanţele securităţii şi se va striga împotriva Guvernului şi Parlamentului, care "confiscă" democraţia pentru care s-a murit în urmă cu 24 de ani.

Românii îşi vor democraţia înapoi"! Este mesajul pe care îl transmit organizatorii protestului pe internet, pe pagina "Uniţi Salvăm".

Protestele împotriva otrăvirii munţilor Apuseni şi a exploatărilor Chevron de la Pungeşti, localitatea unde oamenii au fost bătuţi şi terorizaţi de jandarmi pentru că nu au vrut să accepte sonde lângă casele lor, au căpătat o nouă amploare şi turnură săptămâna trecută, după ce parlamentarii şi-au votat super-imunitatea în faţa legii, prin modificările aduse Codului Penal.

Duminica trecută, peste 2000 de oameni au ieşit în Piaţa Universităţii pentru a protesta împotriva loviturii date justiţie şi statului de drept în Parlament. Drumul lor spre Guvern a fost barat de jandarmi. Au avut loc altercaţii, îmbrânceli iar în faţa Guvernului, jandarmii au bătut oameni, au aruncat gaze lacrimogene şi au obstrucţionat jurnalişti.

La protestul de astăzi şi-au anunţat până acum prezenţa, pe Facebook, în jur de 900 de protestatari.

Redăm apelul organizatorilor către protestatari:

"Omagiem eroii căzuţi. Refacem baricada de la Intercontinental.

În atenţia politicienilor: românii îşi vor înapoi democraţia pe care au câştigat-o pe 21 decembrie 1989.

Vorbim de democraţie reală. Ea nu se impune, ci emană de la popor. Fragilă cum e, democraţia românească e rodul luptei unei generaţii. De la Timişoara-n toată ţara, schimbarea regimului opresiv s-a produs rapid şi violent. Eroi au murit, dar eroii nu mor niciodată.

E 21 decembrie iar, la 24 de ani după. O nouă generaţie renaşte sub ochii noştri, într-un moment în care puţini mai sperau la trezire. Suntem chiar noi, fiii părinţilor noştri, cei ce ne povesteau solemn despre decembrie 89. Roşia a fost scânteia noastră - ne-am dat seama că democraţia nu se impune, ci emană de la popor, fără violenţă. Suntem informaţi şi avem conştiinţa - nu putem sta în casă în timp ce instituţiile ce ar trebui să apere democraţia o confiscă.

Sâmbătă 21 decembrie vei ieşi din casă. Poate că vei trece prin centru, chiar pe la Universitate. Ia cu tine o lumânare sau un mesaj din suflet şi lasă-l la Cruce ca omagiu celor ucişi în 89 pentru că au cutezat să se opună nedreptăţii. Sau vino direct la ora 18:00 ca să refacem simbolic baricada făcută de revoluţionari în noaptea de 21 decembrie 1989 la Intercontinental. Ieşi simplu şi decent să simţi din stradă lupta dusă în optzeci şi nouă de intelectuali, credincioşi, ţărani şi muncitori laolaltă.

Apoi gândeşte-te cum poţi apăra democraţia cucerită acum 24 de ani şi cum o poţi consolida în următorii 24 de ani. Poate că simţi că trebuie să contribui la un stat de drept în care legea domneşte, că altfel nu se mai poate. Gândeşte-te cum acţiunile tale pot fi un exemplu pentru ceilalţi. Perseverează şi fii revoluţionar."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne