Un sindicalist în fruntea listei socialiştilor francezi la alegerile europene din 2014

Edouard Martin, cap de listă al Partidului Socialist francez la alegerile europene din mai 2014.
Edouard Martin, cap de listă al Partidului Socialist francez la alegerile europene din mai 2014. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.12.2013

Edouard Martin, de origine spaniolă, este probabil cel mai carismatic sindicalist din Franţa: el a anunţat că va fi cap de listă al Partidului Socialist francez la alegerile europene, din mai 2014, pentru regiunile din est care includ Alsacia, Lorena, Burgundia, Champagne-Ardenne şi Franche-Comté, notează joi ziarul El Pais.

Martin, care a condus timp de doi ani mobilizarea împotriva închiderii oţelăriei de la Florange, a acceptat oferta socialiştilor, deşi anul trecut l-a acuzat pe premierul Jean Marc Ayrault că trădează muncitorii acceptând planul siderurgic propus de magnatul indian Lakshmi Mittal.

Ajuns în Franţa cu familia când avea 7 ani, Martin a crescut la Amnéville, un mic oraş din Lorena, iar la 15 ani a devenit ucenic la combinatul din Florange, care se numea atunci Sollac Lorraine. Martin a renunţat acum la îndatoririle de sindicalist şi a acceptat oferta primului secretar al PS, Harlem Désir, care i-a cerut să poarte în Parlamentul European aceeaşi luptă pe care a dus-o pentru combinatul din Florange.

'Am obţinut garanţia de a avea libertate totală de expresie şi de acţiune pentru a-mi forma propria echipă la Strasbourg', a explicat Martin. Ideea numirii lui Martin a venit chiar de la preşedintele Republicii, François Hollande, care i-a vizitat în două ocazii pe siderurgiştii din Florange. Socialiştii încearcă să frâneze preconizatul avans electoral al Frontului Naţional, iar Martin reprezintă un simbol care poate ajuta la reducerea breşei care se adânceşte între socialişti şi clasa muncitoare.

Înzestrat cu un talent oratoric şi o înfăţişare atrăgătoare, Edouard Martin - care a publicat în aprilie cartea 'Ne lâchons rien' împotriva economiei canibale - a explicat că este conştient că socialiştii s-au gândit la el pentru a juca acest rol, dar a mărturisit că întotdeauna a votat Partidul Socialist şi a respins acuzaţiile de trădare lansate împotriva lui de unii sindicalişti din Florange amintind că şi-a petrecut 24 de luni în acţiuni de pichetare şi de grevă şi că a nu acceptat 'lecţii de la nimeni'.

Ca dovadă a independenţei sale, Martin a declarat pentru ziarul Le Monde că în guvern 'sunt prea mulţi cei apropiaţi de cercurile de finanţe şi de patronat' şi l-a criticat pe Hollande pentru incapacitatea sa de a bloca instituţiile europene şi de a frâna austeritatea dictată de Germania.

El l-a criticat totodată pe ministrul de interne, Manuel Valls, pentru declaraţiile sale potrivit cărora romii nu vor să se integreze. 'Să nu uite că nici el nu s-a născut francez', a spus el. Şi ca început de campanie, el a avertizat că programul electoral al Frontului Naţional va ar fi o catastrofă pentru Franţa. 'La Florange importăm 100% din materia primă, echipamentele şi maşinile vin din afară şi exportăm 70% din producţie. Ce s-ar întâmpla dacă am închide frontierele? Ar fi un bumerang care s-ar întoarce împotriva noastră', a avertizat Martin.

El a dorit să lanseze şi un mesaj împotriva politicii Angelei Merkel, dând ca exemplu ceea ce s-a întâmplat în Spania: 'Refuz să trăiesc pe un continent unde singura obsesie este de a reduce costul mâinii de lucru. De şapte ani sunt în comitetul sindicat-patronat Mittal şi văd cum sunt legate lucrurile. Când Spania desfiinţează statutul lucrătorilor, Mittal spune să facem acelaşi lucru în Franţa. Vreau să pun capăt acestui cerc vicios cu sprijinul sindicatelor europene'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor