Pacificul are o nouă insulă, după ce un vulcan subacvatic a reînceput să erupă
alte articole
În sud-vestul Oceanului Pacific, o creastă de pe fundul mării, care se întinde din Noua Zeelandă până în Tonga, are cea mai mare densitate de vulcani subacvatici din lume. La 10 septembrie 2022, unul dintre ei a erupt, iar în zilele ce au trecut de atunci, muntele submarin Home Reef din zona centrală a insulelor Tonga a ejectat în mod repetat lavă, aburi şi cenuşă.
Potrivit unui articol publicat de Observatorul Terestru al NASA, la doar 11 ore de la începutul erupţiei, o nouă insulă s-a ridicat deasupra suprafeţei apei. Operational Land Imager-2 (OLI-2) de pe Landsat 9 a capturat această imagine în culorile naturale ale insulei tinere, la 14 septembrie 2022, în timp ce în apropiere se răspândeau fuioare de apă. Cercetările anterioare sugerează că aceste fuioare de apă de mare supraîncălzită şi acidă conţin particule şi fragmente de roci vulcanice şi sulf.
La 14 septembrie, cercetătorii de la Tonga Geological Services au estimat suprafaţa insulei la 4.000 de metri pătraţi şi altitudinea la 10 metri deasupra nivelului mării. La 20 septembrie, insula crescuse până la 24.000 de metri pătraţi. Noua insulă este situată la sud-vest de Insula Late, la nord-est de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai şi la nord-vest de Mo'Unga'One.
Home Reef se află în zona de subducţie Tonga-Kermadec, o zonă în care se ciocnesc trei plăci tectonice. Placa Pacificului se scufundă aici sub alte două plăci mai mici, dând naştere la unul dintre cele mai adânci şanţuri şi cele mai active arcuri vulcanice de pe Pământ.
Insulele create de vulcanii submarini au adesea o durată scurtă de timp, deşi uneori persistă ani de zile. Home Reef a avut patru perioade de erupţii înregistrate, inclusiv evenimentele din 1852 şi 1857. După ambele evenimente s-au format temporar insule mici, iar erupţiile din 1984 şi 2006 au produs insule efemere cu stânci înalte de 50 până la 70 de metri. O insulă creată în 2020 de o erupţie de 12 zile a vulcanului Late'iki a fost spulberată după două luni, în timp ce o insulă anterioară creată în 1995 de acelaşi vulcan a rămas timp de 25 de ani.
"Vulcanul prezintă riscuri scăzute pentru comunitatea aviatică şi pentru locuitorii din Vava'u şi Ha'apai. Cu toate acestea, toţi navigatorii sunt sfătuiţi să navigheze la o distanţă mai mare de 4 kilometri de Home Reef până la noi ordine", a declarat Serviciul geologic din Tonga într-o actualizare publicată la 20 septembrie.
Serviciul a precizat că cea mai mare parte a cenuşii ar trebui să cadă la o distanţă de câţiva kilometri de gura de aerisire.