Ora de culcare influenţează comportamentul copiilor
alte articole
Ora de culcare influenţează comportamentul copiilor, relevă două studii publicate recent. Copiii învăţaţi de mici să se culce devreme şi să aibă un program regulat de somn vor avea, pe măsură ce cresc, mai puţine probleme de comportament.
Culcatul unui copil poate fi o provocare, mai ales cand este vorba de cei mici. Însă merită depuse toate eforturile pentru a-i obişnui pe micuţi să se culce devreme şi, pe cât posibil, cam la aceeaşi oră în fiecare zi. Disciplina somnului va pune bazele unei dezvoltări echilibrate şi va feri micuţul de probleme ulterioare de comportament şi de tulburări de somn. Este ceea ce susţin două studii recente, potrivit carora, obiceiul de a adormi devreme este cu adevărat benefic pentru sănătatea bebeluşilor şi îi va ajuta chiar şi atunci când vor fi mai măricei.
Regularitatea - Primul studiu, realizat de un grup de medici pediatri de la University College din Londra este bazat pe analizarea datelor a mai mult de 10.000 de copii din Marea Britanie, născuţi între anii 2000 şi 2001. Cercetătorii au înregistrat orele de somn ale micuţilor în vârstă de trei, cinci şi şapte ani, pentru a le compara ulterior cu diferite indicaţii referitoare la eventuale comportamente anormale, raportate de părinţi şi profesori.
Studiul a relevat că "există o corelaţie clară între orarul de somn şi o serie de probleme de comportament. Lipsa de regularitate modifică ritmul circadian, facilitează tulburările de somn şi în cele din urmă afectează dezvoltarea corespunzătoare a creierului. Lipsa unei rutine şi a unui program relativ "fix" de somn nu este benefică pentru creier, pentru funcţionarea şi dezvoltarea acestuia", declară prof. Yvonne Kelly, cea care a condus studiul citat.
Tulburările de comportament (cum ar fi hiperactivitatea, probleme de comportament sau cu colegii, dificultăţi emoţionale), se agravează în cazul copiilor care nu au un program regulat de somn.
Din contră, copiii cărora li s-a imprimat o rutină şi un program "fix" de somn îşi îmbunătăţesc comportamentul. Pediatrii ar trebui să se informeze asupra orelor de somn ale micuţiilor pacienţi şi să îi consilieze pe părinţi, astfel încât aceştia să le poată imprima cât mai rapid copiilor o rutină a somnului. Dezvoltarea creierului în primii ani de viaţă are implicaţii evidente asupra stării de sănătate pe termen lung, de aceea este esenţial ca medicii şi părinţii să acţioneze în cel mai bun mod.
Ora de culcare - La fel de importantă pare a fi alegerea orelor la care sunt culcaţi cei mici, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Colorado.Pentru întocmirea acestui studiu, medicii au monitorizat un grup de copii timp de o săptămână, măsurându-le melatonina seara şi evaluând metodele şi timpul necesar în care aceştia reuşeau să adoarmă.
"Datele arată că ar trebui să se încerce o "sincronizare" a orei de culcare cu ceasul biologic al copilului, pentru a ne asigura că acesta poate adormi rapid şi uşor, reducând riscul de tulburări de somn", afirmă coordonatorul studiului, Monique Le Bourgeois.
Dacă părinţii duc/trimit copilul la culcare atunci când producţia de melatonină nu este suficient de crescută, este probabil ca micuţul să nu poată să adoarmă repede şi bine: un copil din patru are probleme când vine momentul culcării şi, în multe cazuri, ar putea fi "vina" momentului nepotrivit în care copilul este culcat.
În studiile lor de laborator, medicii au analizat nivelul secreţiei de melatonină începând cu ora opt seara, constantand că, o oră mai târziu, nivelul este suficient de bun pentru ca micuţii să adormă uşor. Desigur, părinţii nu sunt medici şi nu pot verifica producţia de melatonină în corpurile copiilor lor. Însă există metode pentru a-ţi ajuta copilul şi fără să apelezi la studii de laborator. Pentru a favoriza producţia de melatonină, substanţa responsabilă pentru un somn bun şi liniştit, cercetătorii îi sfătuiesc pe părinţi să creeze un ambient potrivit pentru somn, reducând timpul expunerii copilului, seara, la luminile artificiale ale televizorului şi calculatoarelor.
În plus, medicii atrag atenţia că, în cazul în care copilul adoarme cu dificultate la ora de somn aleasă de părinţi, este posibil ca în acel moment al serii bebeluşul să nu fie încă pregătit fiziologic pentru a adormi. Alegerea unei alte ore de culcare poate ajuta, conchide cercetătorul.
Melatonina, sau N-acetil-5-metoxitriptamina, este un hormon produs de glanda pineală la mamifere, fiind implicat în reglarea ritmului circadian. De asemenea, melatonina poate fi produsă şi de alte ţesuturi, precum măduva osoasă, limfocite, diferite celule epiteliale, printre care şi retina şi tractul gastrointestinal, acţionând în ultimele 2 cazuri ca un hormon paracrin. Suplimente de melatonină se administrează pacienţilor cu tulburări de ritm circadian, tulburări de învăţare sau memorare, maladia Alzheimer, neoplazii, obezitate etc.