Medicină chineză: Sfaturi simple pentru prevenirea răcelii şi gripei

.
. (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)

În acest sezon am avut deja parte de un asalt al pacienţilor care au dat buzna în cabinetul meu în căutarea unui remediu în faţa răcelii. Este la fel în fiecare an la schimbarea anotimpurilor, şi nu mai este o surpriză, mai ales în timpul iernii, că răceala se răspândeşte ca focul. Dar există câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a ne proteja de răceală sau gripă, pe noi şi pe copiii noştri.

Răceala poate avea mai multe origini. Putem prinde o răceală pentru că ne expunem la schimbări de temperatură şi la vânt, sau o putem lua de la cei din jurul nostru.

Dacă vorbim despre expunerea la vreme, primul lucru pe care îl putem face este să ne asigurăm că ne vom menţine gâtul acoperit de îndată ce vântul începe să sufle. În medicina chineză, răcelile sunt cunoscute ca "invazii ale vântului".

Vântul se vâră în partea superioară a corpului, după expunerea la vânt cald, rece sau umed. Apoi, sistemul de răspuns al organismului se deplasează pentru a-l împinge afară. Atunci începem să ne simţim ameţiţi, facem febră şi frisoane, avem secreţie nazală, strănutăm, ne simţim obosiţi, şi altele asemenea.

Putem evita debutul unei răceli, ca urmare a schimbărilor vremii purtând pur si simplu un şal. Adaptaţi culoarea, textura şi grosimea şalului în funcţie de preferinţele dvs, dar ţineţi gâtul acoperit!

Sistemul imunitar

Următorul pas este stimularea sistemului nostru imunitar din interior. S-ar putea să fim conştienţi de invazia vântului datorită atmosferei de afară, dar, în egală măsură, trebuie să ne menţinem sistemul imunitar sănătos, astfel încât să putem evita invazia unei răceli atunci când aceasta ajunge la noi prin intermediul oamenilor cu care ne petrecem timpul.

Sistemul nostru imunitar este deseori compromis pentru că suntem mult prea stresaţi, nu dormim bine sau nu dormim destul, sau nu ne hrănim cum trebuie.

Există câteva modalităţi naturale de a ne pregăti pentru sezonul răcelii şi gripei.

Pe lângă metodele evidente – reducerea stresului, somn odihnitor, hrană de calitate - putem adăuga câteva componente, care ne vor întări aceste alegeri sănătoase.

În primul rând, puneţi la murat nişte usturoi cu aproximativ o lună înainte de începerea sezonului rece (cam prin august este un moment bun, dar nu e niciodată prea târziu pentru a începe).

Când usturoiul murat este gata pentru a fi mâncat, mâncaţi un căţel o zi. Usturoiul este o plantă antiparazitară, antiinflamatoare, antifungică şi antivirală incredibilă. Nu este folositoare doar pentru a ţine departe vampirii, deşi, dacă aveţi astfel de probleme, atunci probabil că nu vă îngrijoraţi de o răceală!

Usturoiul este un aliment care determină Qi-ul (energia - n.trad.) să se deplaseze în sus şi în afară, ceea ce înseamnă că sistemul nostru imunitar este stimulat. Este o modalitate foarte bună de a reduce inflamaţia şi de a menţine mecanismul de apărare al organismului în stare de funcţionare.

Putem aplica de asemenea, picături în ureche de lumânărică şi usturoi, o dată pe săptămână. Aplicarea picăturilor în canalul urechii permite lumânăricii şi usturoiului să interacţioneze cu sistemul nostru limfatic. Sistemul limfatic joacă un rol esenţial în mişcarea toxinelor şi a materiilor invazive, şi ne bazăm pe el pentru curăţarea corpului nostru.

Interacţiunea ierburilor cu sistemul limfatic îl stimulează să se mişte, să cureţe şi să detoxifieze sistemul de drenaj limfatic care avem nevoie să funcţioneze cât mai eficient posibil pentru a ne menţine într-o stare bună.

Dacă vedeţi că se apropie o gripă sau răceală, puteţi creşte numărul picăturilor în fiecare zi, iar dacă simţiţi că sunteţi pe cale să luaţi o răceală, le puteţi pune în fiecare oră. De multe ori le am cu mine atunci când călătoresc, pentru a mă asigura că rămân sănătoasă în condiţiile stresului de călătorie şi ale multitudinii de toxine care ne bombardează pe avioane.

Aceste metode sunt sigure şi pentru copii, aşa că nu ezitaţi să vă pregătiţi copiii pentru răceală şi gripă.

Unii oameni se tem că ar putea rămâne cu un gust de usturoi după utilizarea acestor metode, dar eu vă asigur că gustul de usturoi este mult mai bun decât să fii bolnav în pat.

Să rămâneţi cu bine şi sănătoşi în acest sezon al răcelii şi gripei!

Autumn Bear este medic în medicina clasică chineză şi o iubitoare a hranei şi puterilor vindecătoare ale acesteia. Ea predă la nivel internaţional profesioniştilor din domeniul medical cu privire la eficacitatea acupuncturii în medicina modernă. www.autumnbear.com