Probioticele pentru colicile sugarilor (studiu)
alte articole
Coşmarul noilor mame, îngrozite de ideea de a nu face faţă plânsului neconsolat al bebeluşului lor, fără să ştie cum să-l oprească, sunt "colicile", responsabile pentru multe nopţi nedormite. Acum, un studiu prezentat la Congresul Mondial Rutas Pediatricas care a avut loc recent în Bilbao, oferă o speranţă: pentru a reduce riscul de colici la sugari ar putea fi suficient să le fie administrat timp de trei luni un anumit ferment lactic, Lactobacillus reuterii, capabil de a reseta flora intestinală a micuţilor şi a conduce astfel la eliminarea crampelor abdominale, care provoacă durere şi plâns.
Colicile sunt o problemă a unui nou-născut din patru, conform datelor discutate în Bilbao iar un bebeluş din şase este dus la pediatru pentru a găsi un remediu, din păcate de multe ori fără rezultat. Lactobacillus reuterii ar putea fi în schimb o soluţie simplă, la îndemână, pentru a alunga plânsul şi nopţile nedormite: un studiu prezentat în Portugalia a arătat că aceste probiotice administrate timp de trei luni de la naştere, scad riscul de tulburări gastro-intestinale, cum ar fi colicile minore (precum regurgitare sau constipaţie), comparativ cu placebo. Nu numai atât, acest ferment lactic este, de asemenea, eficient pentru a reduce infecţiile intestinale cu rotavirus, reducând la numai o zi orice spitalizare şi creşte şansa de vindecare după prima zi de administrare (după 24 ore de la administrare se fac bine 50 la sută din copii trataţi cu L. reuterii, comparativ cu 5 la sută din cei care au luat alte probiotice).
Lactobacillus reuterii pare, prin urmare, util pentru a preveni şi trata problemele gastro-intestinale mici şi mari la copii, fiind inclus împreună cu Lactobacillus GG şi Saccharonyces în terapiile folosite până în prezent, cu eficacitate documentată. În tratarea gastroenteritei acută este singurul probiotic util pentru prevenirea tulburărilor, cum ar fi colicile gastro-intestinale minore.
Probioticele acţionează împotriva alterării florei bacteriene care sunt responsabile pentru debutul celor mai frecvente boli intestinale la copii, restaurează în mod natural echilibrul şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar de apărare, care, este situat chiar în tractul intestinal în proporţie de peste 70 la sută.
Acest lucru este, de asemenea, motivul pentru care probioticele pot fi un ajutor valoros pentru tratarea alergiilor şi infecţiilor recurente, fără efectele secundare ale antibioticelor care elimină rapid bacteriile "rele", dar destabilizează mult mai mult intestinul, precum şi creşterea riscului de dezvoltare a rezistenţei la acestea.