"Opriţi abuzul în TVR!" - Petiţie pentru demiterea lui Stelian Tănase

Loredana Diacu
23.05.2014

alte articole

Stelian Tănase (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.05.2014

Sub sloganul "Opriţi abuzul în TVR!", un grup de jurnalişti ai televiziunii române a lansat o petiţie prin care cer demiterea (sau demisia) directorului instituţiei, Stelian Tănase.

Angajaţii televiziunii îl acuză pe Tănase că se pregăteşte să reducă salariile celor care muncesc efectiv la TVR, în timp ce colaboratorii TVR-ului sunt plătiţi cu sume foarte mari. După 5 luni de "bâiguieli manageriale, cu abuzuri, angajări, ingerinţe grosolane în politica editorială" pe parcursul cărora audienţa televiziunii a scăzut, conducerea TVR vine cu o nouă "găselniţă" şi anume reducerea timpului de lucru şi implicit a salariilor cu 25%, arată angajaţii televiziunii. Directorul General Interimar şi Comitetul Director vor propune Consiliului de Administraţie din 28 mai respectiva măsură.

Între timp, conform petiţiei, TVR a lansat "cu mare tam-tam şi cheltuială" (şi fără a avea aprobarea CNA) noile grile pe programe, pe care apar emisiuni ale unor colaboratori veniţi în mandatul lui Tănase, plătiţi cu sume foarte mari pentru a creşte ratingul televiziunii, ceea ce nu s-a întâmplat, ba chiar dimpotrivă, ratingul pe perioada "guvernării Tănase" scăzând.

Angajaţii TVR publică în cadrul petiţiei, pe care o vom reda integral şi câteva exemple de sume plătite colaboratorilor TVR, la aceste sume frumuşele adăugându-se impozite şi cheltuielile ce revin SRTV.

În timp ce colaboratorii externi sunt plătiţi la modul cel mai generos, există mulţi moderatori şi producători interni, care nu sunt implicaţi în niciun proiect, ceea ce înseamnă o risipă a banului public, acuză angajaţii televiziunii.

Jurnaliştii TVR îl acuză pe Tănase nu doar de decizii manageriale eronate, de lipsa unei viziuni manageriale competente etc. ci şi de instaurarea unei politici dictatoriale, bazată pe decizii abuzive şi cenzură.

"Domnul Tănase organizează şedinţe de sumar, trasează grile, introduce şi scoate de pe post emisiuni. Toate acestea au culminat cu actul brutal de cenzură prin care a ordonat oprirea transmisiei unei emisiuni în timp ce aceasta era pe post, pentru că domnia sa are o părere diferită asupra evenimentelor relatate în respectiva emisiune. Este vorba de serialul "Moştenirea clandestină", realizat de Monica Ghiurco, a cărui retransmisie pentru TVR Moldova a fost suprimată de domnul Tănase. Chemat în faţa Comisiei de Etică, domnul Tănase a ignorat rezoluţiile acesteia, neluând nici o măsură, dovedind încă o dată dispreţul pe care îl are faţă de instituţie, deopotrivă pentru oamenii şi regulamentele ei." arată angajaţii TVR.

Redăm petiţia (postată şi pe internet http://www.petitieonline.com/opriţi_abuzul_in_tvr) de parte din angajaţii TVR, în care sunt expuse toate motivele de nemulţumire la adresa politicii manageriale dusă de Stelian Tănase:

"Opriţi abuzul în TVR!

Ultima găselniţă a conducerii TVR este reducerea timpului de lucru şi implicit a salariilor. Fără a avea nicio justificare economică şi fără a fi urmat toate etapele premergătoare unei asemenea decizii, Directorul General Interimar şi Comitetul Director vor propune Consiliului de Administraţie din 28 mai această măsură. Decizia este încununarea a 5 luni de bâiguieli manageriale, cu abuzuri, angajări, ingerinţe grosolane în politica editorială. Încercăm mai jos să facem un rezumat al mandatului acestui interimat, o perioadă în care demnitatea noastră profesională a fost călcată sistematic în picioare. Imaginea jurnalistului TVR nu a fost niciodată atât de batjocorită. De ce trebuie să plătim tot noi factura incompetenţei ce s-a perpetuat la conducerea TVR?

"Stimaţi membri ai Consiliului de Administraţie al SRTV,

Stimaţi membri ai clasei politice româneşti,

Stimaţi colegi jurnalişti,

Se împlinesc zilele acestea 5 luni de la numirea domnului Stelian Tănase în funcţia de Director General Interimar al Societăţii Române de Televiziune. Aşa cum probabil cunoaşteţi, domnul Tănase a fost nominalizat în această funcţie în urma demiterii Consiliului de Administraţie condus de domnul Claudiu Săftoiu, în baza unui algoritm politic hotărât în cadrul coaliţiei ce guverna România în decembrie 2013. Ulterior, domniile voastre aţi fost nominalizaţi de cei în drept şi confirmaţi de Parlament în funcţiile de membri ai CA ai SRTV, calitate în care l-aţi votat pe domnul Stelian Tănase pentru funcţia de PDG.

„Misiunea cu care am fost învestit la 20 decembrie 2013 de către Parlament este salvarea TVR. Dacă sunt aici, vreau să fac întâi curăţenie. Aţi văzut şi dvs., cum am călcat pe muşuroi, am fost supus unei canonade. Asta e bine, înseamnă sunt pe drumul cel bun, am deranjat profitori de ieri şi de azi, am afectat multe interese legate de TVR, clanuri, afaceri, cumetrii.”

Încă de la bun început, domnul Tănase s-a declarat, paradoxal, un adversar al instituţiei pe care a acceptat să o conducă. Continuând atitudinea pe care o avea ca persoană publică, colaborator ori salariat al unor instituţii private de presă (concurente directe pe anumite segmente cu TVR), domnul Stelian Tănase a susţinut permanent faptul că salariaţii TVR sunt o piatră de moară a economiei naţionale, făcându-i răspunzători de uriaşa datorie adunată în timp de SRTV.

Dealtfel, una dintre primele declaraţii paradoxale a fost cea prin care recunoaşte că nu a ştiut de imensele datorii ale SRTV, ca şi când nu ar fi deschis vreun ziar, un post de radio sau internet-ul de un an şi jumătate şi nu ar fi ştiut nici de restructurarea făcută de Claudiu Săftoiu şi grupul său de lucru, nici de Memorandum-ul de achitare a datoriilor încheiat pe şapte ani cu Guvernul României prin Ministerul de Finanţe.

Declaraţiile din 6 martie 2014 anunţau trei soluţii pentru redresarea TVR: reducerea cheltuielilor de producţie, obţinerea aprobării pentru indexarea taxei TV şi obţinerea unei amnistii fiscale. Acestea s-au transformat după două luni în soluţii manageriale ca insolvenţa TVR şi tăierea a 25 % din salarii prin reducerea programului de lucru cu o zi pe săptămână sau două ore pe zi.

De la preluarea mandatului până azi, Stelian Tănase a acreditat insolvenţa TVR, falimentul sau închiderea TVR ca variante pentru soarta instituţiei pe care altfel o numeşte strategică. I s-a spus, de la pupitrul comisiilor de cultură ale Parlamentului „s-o lase mai moale cu insolvenţa şi cu comparaţia cu BBC”, ca foarte păguboase pentru instituţia pe care o conduce. În aceeaşi zi (1 aprilie) European Broadcasting Union(EBU) a trimis o scrisoare către primul ministru Victor Ponta în care se declară categoric împotriva insolvenţei TVR. În consecinţă, momentan, soluţia insolvenţei a fost abandonată.

În numeroase luări de poziţie şi interviuri, domnul Director General Interimar acuză salariaţii SRTV pentru situaţia în care se găseşte instituţia.Domnule Director General Interimar, vă informăm că NU este conform cu regulamentul intern al SRTV, să vorbiţi permanent despre eşecul TVR şi nu despre eşecul managerilor din TVR, o nuanţare cel puţin morală pe care o cerem public intelectualului, ziaristului şi mai ales directorului Stelian Tănase. Vă solicităm public, domnule Director General, să criticaţi în discursurile şi interviurile dvs. „managerii TVR” şi nu „TVR”.”

În acelaşi timp, făcând din nou confuzie între un post privat şi o instituţie publică de presă,directorul general interimar a intervenit permanent din poziţia pe care o ocupă în politica editorială. Domnul Tănase organizează şedinţe de sumar, trasează grile, introduce şi scoate de pe post emisiuni. Toate acestea au culminat cu actul brutal de cenzură prin care a ordonat oprirea transmisiei unei emisiuni în timp ce aceasta era pe post, pentru că domnia sa are o părere diferită asupra evenimentelor relatate în respectiva emisiune. Este vorba de serialul „Moştenirea clandestină”, realizat de Monica Ghiurco, a cărui retransmisie pentru TVR Moldova a fost suprimată de domnul Tănase. Chemat în faţa Comisiei de Etică, domnul Tănase a ignorat rezoluţiile acesteia, neluând nici o măsură, dovedind încă o dată dispreţul pe care îl are faţă de instituţie, deopotrivă pentru oamenii şi regulamentele ei.

În schimb, la fiecare şedinţă a Comitetului Director, şefii de canale sunt "certaţi" de Directorul General Interimar pentru că difuzează emisiuni ai căror protagonişti nu sunt agreaţi de domnul Tănase. Aşa s-a întâmplat în cazul interviului cu Lucian Boia iar alte iniţiative au fost stopate din faşă. Emisiunea despre condiţia intelectualului în România, cu invitaţii Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, nu s-a realizat niciodată, dar a stârnit o altă polemică, aducând din nou prejudicii de imagine Televiziunii Române.

Zilele trecute un nou incident a adus TVR în atenţia publică: un interviu realizat cu Preşedintele ţării de către jurnalistul TVR Timişoara Brânduşa Armanca a fost scos din grilă cu jumătate de oră înainte de a intra în emisie pe TVR 3. Din păcate, toate aceste situaţii controversate sunt interpretate de publicul larg ca „cenzura din TVR” nu ca imixtiuni grave ale Directorului General Interimar în programele instituţiei, fapt care atrage un şi mai mare oprobiu şi deasemenea neîncrederea partenerilor. În aceste condiţii, jurnaliştilor din TVR le este din ce în ce mai greu să-şi exercite profesia. Şeful instituţiei nu numai că nu întreprinde nimic pentru a recâştiga încrederea telespectatorilor în TVR, dar contribuie direct la îndepărtarea acestora, sabotând pur si simplu activitatea şi imaginea publică a TVR şi aducând grave prejudicii instituţiei.Toate scandalurile în care am fost implicaţi au beneficiat de tăcerea domnului Tănase. Nici un comunicat, nici o atitudine. Şi nici o măsură. Doar un nou deficit de imagine care îndepărtează instituţia de public, de misiunea ei şi implicit de salvarea economică.

Mandatul de până acum al domnului Tănase se remarcă prin aducerea la TVR a unui grup de „vedete”, cunoscuţi ai domniei sale, un adevărat desant de colaboratori.

„Este o nouă viziune – pe care o încercăm de data asta. TVR face o încercare de a oferi un exemplu de televiziune în serviciul public, în speranţa că este începutul schimbării statutului şi rolului TVR în lumea românească... O instituţie strategică.”(conferinţa de presă, 24 februarie 2014).

Fără a avea aprobarea CNA, cu complicitatea Comitetului Director, noile grile au fost lansate cu mare tam-tam şi cheltuială la Braşov, sub masca finalei naţionale a Eurovisionului. Chiar şi în aceste condiţii, am sperat că noua viziune va produce revirimentul promis. Din păcate, noii veniţi au dus şi mai jos audienţele.

Tuturor li s-au semnat contracte, li s-au dat emisiuni până la sfârşitul anului 2014, în lipsa unui buget anual aprobat de CA -bugetele emisiunilor se reînnoiesc lunar, departamentele funcţionând conform legii, cu un procent din bugetul pe anul precedent. Enumerăm câteva exemple de venituri ale unor colaboratori dintre cei veniţi în mandatul domnului Tănase. Menţionăm că este vorba de sume nete, la care se adaugă impozite şi cheltuielile ce revin SRTV.

Cornel Nistorescu - 2500 euro/lună

Ion M. Ioniţă (plecat între timp)- 3000 euro/lună

Daniel Apostol -2000 euro/lună

Timeea Bereczki- 4000 lei/lună

Miruna Munteanu 6000 lei/lună de la TVRi

Mircea Dinescu 6220 euro net/lună de la TVR 1 şi 2560 euro net/lună de la TVR 2, la care se adaugă reclama pe faţă la propriul restaurant

Florin Iaru 6400 lei pe lună pe TVR2

Liviu Mihaiu are un contract foarte bine întocmit, în interesul său, bineînţeles. Dacă nu are mai mult de două ediţii pe lună este plătit cu 1300 de euro pe ediţie, dacă are peste trei, se mulţumeşte cu 1000.Total,13.100 de euro/sezon.

În afara acestor vedete aduse peste noapte au fost păstraţi pensionari sub diverse forme de contract şi au continuat angajările din afară.Magda Grădinaru a fost angajată pentru ca producător al emisiunii lui Ion M Ioniţă, în condiţiile în care emisiunea avea deja un producător intern. A încasat 6000 de lei în martie şi 4000 de lei în aprilie.În acelaşi timp există mulţi moderatori şi producători interni, care nu sunt implicaţi în nici un proiect.

Domnul George Orbean a fost până zilele trecute consilier al Directorului General Interimar. A fost angajat pe funcţie de editor imagine, cu 5500 lei pe lună, salariu la care nici un editor din instituţie nu poate visa. Toate aceste angajări/colaborări au fost parafate la cererea directă a domnului Tănase, fără un concurs de proiecte care să ofere şanse egale atât jurnaliştilor din interiorul Televiziunii cât şi celor din afară. În aceste condiţii, jurnaliştii TVR au fost discriminaţi flagrant. Mai mult, cei „aleşi” nu au prezentat nici un proiect, au venit doar cu numele, în baza afinităţilor domnului Tănase.

Stimaţi membri ai CA al SRTV, din rândurile dumneavoastră lipsesc tocmai reprezentanţii noştri. Imediat după numirea în funcţie, domnul Tănase a schimbat în 8 ianuarie 2014, din nou cu susţinerea Comitetului Director, regulamentul alegerilor membrilor CA desemnaţi de salariaţi. Prevederea a urmărit practic un singur nume(Valentin Nicolau), dar a restricţionat dreptul salariaţilor de a-şi alege orice reprezentant doresc în CA, în condiţiile în care dumneavoastră proveniţi cu toţii din afara TVR,inclusiv domnul Tănase! Noi salariaţii, însă, suntem obligaţi să-i desemnăm pe cei doi colegi din CA pe care legea ne îndreptăţeşte să-i alegem, doar din interiorul SRTV! Fiindcă aşa au hotărât domnul Tănase şi Comitetul Director! Ulterior, în cadrul alegerilor interne, s-au detaşat doi câştigători. Un viciu minor de procedură a făcut ca cei doi să fie descalificaţi. Cunoaşteţi mai mult ca sigur evenimentele, ele au fost din nou publice şi din nou imaginea instituţiei noastre a fost afectată. Pentru a se apăra în procesul intentat de cei doi (Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu), domnul Tănase a apelat la una dintre cele mai mari case de avocatură, cu tarife pe măsură. SRTV nu are de câştigat nimic din acest proces. Cu treizeci de mii de euro plăteşte SRTV ambiţia Directorului General Interimar de a elimina din CA reprezentanţii votaţi în mod covârşitor de salariaţi.

În acelaşi timp au început să sosească hotărâri judecătoreşti în favoarea celor care au fost disponibilizaţi anul trecut. În loc să caute soluţii de mediere, de rezolvare cât mai grabnică a acestor probleme, domnul Tănase tergiversează inutil şi păgubos soluţionarea cazurilor.

"Audienţa TVR este 0,92!" anunţa în martie domnul Stelian Tănase. Astăzi, în mai 2014, audienţa medie este 0,6%.Pe fondul evenimentelor interne, scăderea şi mai mult a audienţelor a venit ca o consecinţă firească. Greşeala managerială cu valoare de sabotaj a lui Claudiu Săftoiu şi a grupului de lucru de a opri producţia internă timp de 8 luni de zile, a dus la scăderea audienţei medii de la 3% la 0,92%. Colaboratorii externi ai domnului Tănase nu au adus revirimentul pe care acesta îl anunţa.Mai mult, incapacitatea de a atrage publicitate va culmina cu transmisiile de la Campionatul Mondial de Fotbal. Vă sugerăm să cereţi sumele pe care le va încasa TVR de pe urma acestor transmisii. Nivelul lor este doar de ordinul miilor de euro, în timp ce drepturile de transmisie se ridică la 9 milioane de euro!

Pe 1 iunie se va organiza Ziua Porţilor Deschise la TVR. Copii şi părinţi vor veni să se zgâiască la salariaţii TVR care vor fi puşi să mimeze munca. Domnul Tănase dovedeşte că nu cunoaşte menirea omului de televiziune: munca sa trebuie să se vadă pe sticla televizorului, nu pe cea a vitrinelor amenajate în Dorobanţi. Costurile orelor suplimentare care se vor plăti sunt estimate la 8000 de euro.

Se prefigurează o nouă încercare de a ne acoperi de ridicol: Premiile TVR. Nu ştim la ce vor folosi, nu ştim de ce le acordăm. Prestigiul nu se (re)dobândeşte acordând premii, ci câştigându-le! Or, premii nu se pot lua pe şuete între prieteni în studio, pe formate reşapate de la concurenţa televiziunilor de apartament.

În cele cinci luni de mandat domnul Tănase nu a fost capabil să schiţeze o viziune, un plan, nici în ceea ce priveşte domeniul editorial, nici în cel economic. Singura idee vehiculată semioficial pe culoarele TVR este aceea a reducerii timpului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână şi prin consecinţă cu 25% a salariilor. Veţi discuta această propunere în CA din 28 mai. Domnul Tănase nu cunoaşte faptul că noi nu avem timp de lucru, noi avem emisiuni de difuzat pe post. Cei mai mulţi dintre noi nu calculează câte ore stau în TVR pe zi: se lucrează până se termină emisiunea, nu programul de lucru. Un exemplu simplu: o tură de montaj are 7 ore; reducerea timpului de lucru va însemna o reprogramare totală a turelor, cu redistribuirea lor pe fiecare emisiune, în contextul în care acest domeniu al postproducţiei este şi aşa afectat de o gravă lipsă de resursă umană. E datoria conducerii să-i identifice şi să rezolve problema celor care nu muncesc, indiferent de durata programului de lucru (mulţi încă, e adevărat). Fără o minimă strategie de viitor, nu se poate ca prima soluţie să fie cea de reducere a salariilor şi a „timpului de lucru”. Aceasta este ultima dintre măsurile care trebuie luate, nu prima!

Unii dintre dumneavoastră cunoaşteţi faptul că în urma restructurării realizate de precedentul CA, toţi managerii din SRTV au fost desemnaţi coordonatori pe actualele posturi în urma unor concursuri organizate în perioada iulie – septembrie 2013. În cadrul aceluiaşi plan de reorganizare, aceştia ar fi trebuit să depună rapoarte de activitate la 6 luni de la preluarea posturilor, în urma cărora să se decidă menţinerea sau schimbarea lor din funcţii. Au fost depuse aceste rapoarte? Dacă toţi coordonatorii de departamente sunt încă în funcţii, presupunem că SRTV funcţionează foarte bine şi nu vedem de ce trebuie luate măsuri extreme, precum reducerea salariilor.

La sosirea în TVR, domnul Tănase a găsit o instituţie cu grave probleme financiare dar stabilizată, cu o restructurare făcută şi cu un termen de graţie de şapte ani. Aşa cum am arătat, domnul Tănase a efectuat şi antamat cheltuieli hazardate, fără nici o perspectivă de a ignore investiţiile. Ce s-a întâmplat în cele cinci luni de mandat de am ajuns la audienţă 0.6% cu datoriile mai mari decât cu un an înainte, cu salarii reduse cu 25% şi cu spectrul unui nou val de concedieri? Nimic, aşa a condus Stelian Tănase instituţia! În cele cinci luni domnul Tănase a repetat însă obsesiv: insolvenţă, incapacitate de plată, concedieri, reduceri salariale etc. Domnul Tănase este mai degrabă un lichidator, nu un director general, manager sau preşedinte. Domnul Tănase nu a vorbit niciodată în mod real despre salvarea TVR, domnul Tănase clamează doar desfiinţarea ei!În aceste cinci luni, domnul Stelian Tănase şi-a dat măsura totalei sale incompetenţe, nefiind în stare să ofere nici un orizont instituţiei noastre. Chiar şi în cazul acestor reduceri salariale nu se precizează ce înseamnă acest nou sacrificiu cerut salariaţilor. Cât va economisi TVR şi unde vor merge banii tăiaţi din salarii? Există un plan managerial coerent sau este o nouă bâjbâială ce se va termina cu alte concedieri inutile? De ce trebuie să plătim tot noi factura incompetenţei ce s-a perpetuat la conducerea TVR?

V-am adresat această scrisoare, având convingerea că aveţi puterea şi datoria să opriţi acest mod de a conduce instituţia. Respingeţi propunerile aberante ale Directorului General Interimar! Opriţi contractele păguboase cu pseudo-vedete şi nesfârşitele prelungiri ale contractelor pensionarilor instituţiei! Cereţi verificări ale tuturor contractelor de achiziţii! Cereţi rapoartele de activitate ale coordonatorilor de departamente! Retrageţi sprijinul domnului Tănase şi desemnaţi un nou PDG, cu un adevărat plan managerial!

Nu cerem decât condiţii decente pentru a ne practica meseria de jurnalişti. Vrem să ne fie apărată demnitatea de angajaţi ai unei instituţii publice, a cărei menire este să servească interesul cetăţeanului. Jurnaliştii TVR şi-au dovedit an de an valoarea câştigând premii naţionale şi internaţionale. Ne-am simţit umiliţi când a trebuit să dezvăluim bugetele producţiilor noastre. Colegilor din alte televiziuni publice nu le vine să creadă când aud cu ce sume minimale se produc emisiunile noastre. Suntem permanent insultaţi fiind asociaţi cu dezastrul produs de conducerile succesive ale TVR. Actualul Director General interimar a dovedit că nu poate remedia situaţia în Televiziunea Publică. Vă solicităm să opriţi jaful şi incompetenţa actualei conduceri (Directorul General Interimar şi Comitetul Director).

Domnule Stelian Tănase, există şi instituţia morală a demisiei!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor