Jurnalistul Stelian Negrea câştigă procesul prin care Dan Voiculescu îi cerea despăgubiri
alte articole
Jurnalistul Stelian Negrea a câştigat procesul pe care i-l intentase Dan Voiculescu, după ce jurnalistul a dezvăluit practicile de şantaj editorial ale trustului Intact, deţinătorul Antenelor şi al Jurnalului Naţional.
Dan Voiculescu, părintele fondator al USL, îi ceruse lui Negrea, care a ocupat timp de două luni funcţia de şef al Departamentului de Investigaţii al trustului, 100.000. de euro daune, pentru că a făcut public faptul că mass-media lui Voiculescu practica şantajul la adresa oponenţilor politici ai lui Dan Voiculescu şi a companiilor cu care nu aveau încheiate contracte de publicitate.
Instanţa a decis însă să nu dea curs cererii lui Voiculescu, constatând că "între părţi s-au desfăşurat doar relaţii comerciale de prestări servicii având ca obiect furnizarea de materiale media, însă nu s-a încheiat un contract de prestări servicii, astfel cum a susţinut reclamantul."
Conform lui Stelian Negrea, care speră ca decizia luată de instanţă să îi încurajeze pe tinerii jurnalişti "să devoaleze practicile editoriale murdare din redacţiile lor", în presă există trei moduri prin care sunt plătiţi jurnaliştii: "prin contract de muncă, drepturi de autor şi contracte de prestări servicii între angajator şi un SRL deţinut de jurnalist (metodă folosită des prin care angajatorul nu are niciun fel de obligaţie către angajat dar îi poate impune condiţii contractuale draconice)."
În cazul lui Stelian Negrea, trustul Intact a încercat să îi forţeze mâna pentru a semna un contract cu clauze "ce l-ar fi legat de mâini şi de picioare", precum clauza prin care trustul ar fi putut pretinde despăgubiri dacă jurnalistul vorbea "de rău" activitatea trustului, pe Voiculescu sau pe familia lui.
"Culmea ironiei nu? Să fii jurnalist într-un trust media, să ţi se dea “ordine” să ponegreşti pe toată lumea dar când e vorba de patron şi de apropiaţii acestuia să-ţi ţii gura că altfel te dau afară şi pe deasupra, dacă te-a pus naiba să semnezi un contract cu ei, să le mai şi plăteşti o sumă colosală de bani.", a explicat Negrea ridicolul pretenţiilor lui Voiculescu, într-un articol publicat pe voxpublica.realitatea.net.
Trustul lui Voiculescu l-a acţionat în instanţă pe Negrea, deşi acesta nu semnase contractul, în principal datorită clauzei care l-ar fi făcut pasibil de despăgubiri dacă "ar fi discreditat prin declaraţii sau orice altă atitudine ori modalitate, individual sau colectiv, persoanele din conducerea actuală sau viitoare a Beneficiarului sau pe Beneficiar ori Afiliaţii Beneficiarului ori altă companie care face parte generic din “Trustul Intact”.
Hărţuiala juridică a trustului lui Dan Voiculescu nu s-a oprit doar la acest proces. Stelian Negrea dezvăluie că Intactul i-a făcut o plângere penală pentru înşelăciune (la care jurnalistul a primit NUP de la Poliţie confirmat ulterior şi de Parchet), i-a înaintat un proces civil prin care i se cereau sume de ordinul sutelor de mii de euro, i s-au trimis numeroase ameninţări acasă prin intermediul unui executor judecătoresc, soţia sa a fost de asemenea ameninţată etc.
"Nu ştiu daca decizia instanţei de judecată favorabilă mie îi va determina şi pe alţi jurnalişti să decidă să facă publice practicile murdare din redacţiile lor pentru că libertatea de exprimare nu trebuie să fie îngrădită de interesele politice şi economice ale mogulului însă modelul lui Dan Voiculescu de a face presă a fost îmbrăţişat cu drag de mogulii mai tineri, mai de la ţară sau mai de la oraş, mai bădărani sau mai parfumaţi. Lupta acerbă de putere din acest an dublu electoral, care a dus la un asemenea partizanat al mass-media dar neasumat în mod onest, nu dă mari speranţe însă nu vreau ca tocmai eu să mă înscriu în corul bocitoarelor care se tânguie că totul este pierdut." concluzionează Negrea.
Reamintim că Stelian Negrea a făcut public, în Evenimentul Zilei modul în care investigaţiile jurnalistice erau folosite pentru şantajarea diverşilor parteneri ai grupului Intact. Practic, jurnaliştilor li se cerea să strângă informaţii despre firme cu care Intactul avea litigii, care nu aveau contracte cu Intacul sau despre opozanţii politici, materiale ce puteau fi folosite ulterior în scop de şantaj. Departamentul de Investigaţii al trustului Intact a fost creat la ordinul Cameliei Voiculescu şi era condus de Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei.
Printre companiile despre care jurnalistului i s-a cerut să furnizeze informaţii se numără şi RCS RDS. Reamintim că Dan Voiculescu, fiica sa, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group, SC Antena TV Group SA, Intact Publishing SRL, şi SC Antena 3 SA sunt cu toţii acuzaţi de şantaj respectiv complicitate de şantaj la adresa administratorului RCS &RDS, pe care Alexandrescu l-a ameninţat cu dezvăluiri incomode pe sticlă, dacă nu încheie un contract de multe milioane de euro cu grupul său.
În 2011, Negrea afirma public că grupul RCS&RDS era una dintre ţintele principale ale jurnaliştilor de la Intact.
Articolul jurnalistului poate fi citit la http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cum-am-câştigat-procesul-cu-dan-voiculescu-şi-nu-mai-trebuie-să-i-dau-100-000-de-euro-jurnalişti-din-toate-redacţiile-demascaţi-va-mogulii-105836.html