Război împotriva cenzurii la TVR. Jurnalista Brînduşa Armanca nu se lasă uşor

Protest spontan la TVR
Protest spontan la TVR (Epoch Times România)

„TVR 3 s-a aliniat politicii de stat: directorul ei, Bucuroiu, minte la fel de senin ca mentorul său”, a declarat miercuri jurnalista Brînduşa Armanca după ce anunţase anterior că Televiziunea Publică a refuzat să difuzeze un interviu pe care i l-a luat lui Traian Băsescu şi care urma să fie difuzat marţi, 13 mai, de la orele 22 pe TVR 3 şi TVR Timişoara, însă a fost scos de pe post, fără niciun preambul.

"Dragi prieteni, asistaţi la un act de cenzură: cu 40 de minute înainte de difuzarea interviului cu Traian Băsescu, am fost sunată pentru a mi se aduce la cunoştinţă că TVR 3 nu îl va transmite. De la un anume Bucuroiu citire. Fără explicaţii. L-am contactat pe Stelian Tănase. A promis că se va interesa. Nimic nu motivează acest act", a scris jurnalista marţi, pe pagina sa de Facebook.

În timp ce ştirea despre acest incident începuse să circule, a venit şi replica lui Răzvan Bucuroiu, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR 3. Într-un interviu pentru Mediafax, acesta a explicat că interviul cu Traian Băsescu a fost difuzat integral, marţi, de la 22.00, pe TVR Timişoara, adăugând că de fapt interviul nu era programat să fie difuzat la TVR 3.

"Interviul a fost difuzat pe TVR Timişoara integral. Preşedintele a făcut o vizită în Banat şi s-a dus la TVR Timişoara, care este o televiziune în sine, cu frecvenţa, cu tot ce trebuie, cu acoperire în zona Banatului. A dat acel interviu care a fost difuzat integral, ieri seară, la ora 22.00, sub forma unei ediţii speciale. Nu s-a pus problema ca acest interviu să fie difuzat integral şi pe alte canale ale SRTV, 1, 2 sau 3. Această obligaţie nu derivă din niciun fel de discuţie şi din niciun fel de protocol, nici intern, nici cu alte părţi. Interviul a fost difuzat pur şi simplu, integral, fără cenzură, pe TVR Timişoara, acolo unde a şi fost dat, în studiourile TVR Timişoara", a declarat miercuri Răzvan Bucuroiu.

Întrebat ce motiv crede că a avut jurnalista Brînduşa Armanca să susţină că interviul cu şeful statului urma sa fie şi pe TVR 3, Bucuroiu a replicat: "Eu cu această doamnă Armanca nu am avut niciun fel de discuţie, nici telefonică, nici pe sms, nici pe e-mail. Nici măcar nu o cunosc, nu am avut plăcerea ca să stau de vorbă cu dânsa vreodată".

Bucuroiu susţine că acest interviu nu intra în grila de programe a TVR 3 din ziua respectivă şi nici nu i s-a spus din partea conducerii TVR să schimbe grila şi să intre cu o ediţie specială. Acesta a explicat că nu toate programele TVR Timişoara intră şi pe TVR 3, adăugând că grila TVR 3 a mers în mod normal, conform programării.

„Nu mi-aş permite să îl cenzurez pe preşedinte, asta ar fi culmea. Peste mine sunt directorul de programe al SRTV, un producător general şi directorul general interimar al TVR. Grila de programe nu pot să o schimb numai eu, pentru că aşa vreau. Aşadar, dacă este cazul unei schimbări, este efectul unei decizii colective", a mai declarat Răzvan Bucuroiu.

Jurnalista Brînduşa Armanca a reacţionat miercuri la declaraţiile lui Bucuroiu: "TVR 3 s-a aliniat politicii de stat: directorul ei, Bucuroiu, minte la fel de senin ca mentorul său. Face pe niznaiu, că interviul nici vorbă să fi fost vreodată programat pe TVR 3 şi motivează că n-a vorbit niciodată cu mine. Păi, n-a vorbit, fiindcă aici nu e vorba despre relaţii între indivizi ci între canale. Realizatorii nu se află în relaţie directă cu canalele, difuzarea se decide între coordonatori, redactorii şefi, directori. Nu poţi să sari ca din baie şi să te programezi singur pe vreun canal, nici să trimiţi materialul la un canal care nu îl cere. Aşa a fost şi acum. Bucuroiu crede că toţi teveriştii sunt dispuşi să mintă, dar nu e aşa. Am adunat toate dovezile concrete şi mă adresez Comisiei de Etică din TVR. Până atunci, nu pot zice decât "Bucuroiu, roiu!"

În contextul în care în plină campanie electorală a început "războiul" între puterile politice pe zona media, Brînduşa Armanca a subliniat că "dacă ţin la ceva, este libertatea. Am plătit preţul, îl mai plătesc..."

Acuzaţiile jurnalistei au fost semnalate şi de ActiveWatch, care solicită conducerii Televiziunii Române să spună care este motivul nedifuzării interviului.