Mihai Rădulescu le cere parlamentarilor să "curme suferinţa" lui Stelian Tănase

Stelian Tănase (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.03.2014

Realizatorul TVR Mihai Rădulescu a adresat Comisiilor de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi CNA, o avertizare în interes public, referitoare la o serie de fapte de încălcare a legii, de care se face responsabil Directorul general interimar al SRTV Stelian Tănase.

Rădulescu îl acuză pe Tănase că îi discriminează pe angajaţii TVR. Conform jurnalistului "pentru prima dată în istoria postului public de televiziune, toţi moderatorii emisiunilor de dezbateri pe teme de actualitate, programate în prime-time, sunt colaboratori externi", cu alte cuvinte, Stelian Tănase a considerat că niciunul dintre moderatorii TVR nu este suficient de bun pentru a susţine talk-show-uri informative la ore de maximă audienţă pentru români.

"Nimeni nu contestă importanţa unor colaborări externe care să aducă plus-valoare dezbaterilor pe teme de actualitate realizate de Televiziunea Română. S-a întâmplat şi în TVR, se practică şi în alte televiziuni. Însă niciun conducător de instituţie n-a mers cu dispreţul faţă de angajaţii proprii până acolo încât să-i îndepărteze pe toţi – dar absolut toţi ! - din intervalul orar de maximă audienţă a postului." afirmă Rădulescu în sesizarea sa, reamintind că în topul primelor 10 talk-show-uri pe 2013 ca audienţă la nivel naţional se regăsesc trei talk-show-uri TVR, respectiv "Ultima Ediţie" ocupă locul 5, "Prim Plan" - locul 9, iar "Între bine şi rău" - locul 10.

Conform hotnews, avertismentul public al lui Mihai Rădulescu vine cu o zi înainte ca CNA să discute din nou modificările de grilă a programelor TVR, anunţate săptămâna trecută de Stelian Tănase şi rămase în aşteptare după ce forul audiovizual a amânat votul pe această temă. Grila de primăvară a TVR ar fi trebuit să înceapă la 1 martie, cu emisiuni realizate, între alţii, de Cornel Nistorescu, Mircea Dinescu, Ion Cristoiu, Ion M. Ioniţă şi alţii.

Invocând prevederile Legii 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi realizatorul TV îl acuză pe Tănase de un lung şir de ilegalităţi precum: practici sau tratamente preferenţiale ori discriminatorii în exercitarea atribuţiilor, folosirea abuzivă a resurselor materiale sau umane, incompetenţa sau neglijenţă în serviciu, evaluări neobiective ale personalului în procesul de recrutare, selectare, promovare, retrogradare şi eliberare din funcţie, încălcări ale procedurilor administrative sau stabilirea unor proceduri interne cu nerespectarea legii, emiterea de acte administrative sau de altă natură care servesc interese de grup sau clientelare, încălcarea altor dispoziţii legale, care impun respectarea principiului bunei administrări şi cel al ocrotirii interesului public.

Astfel, Rădulescu arată ca măsură de a recurge exclusiv la colaboratori externi în care nu există niciun argument solid pentru eliminarea dezbaterilor realizate de angajaţii TVR, nici sub raportul audienţei şi nici sub cel al calităţii, constituie nu doar discriminare ci şi o "crasă risipă a banului public." "Pentru că este o bătaie de joc la adresa banului public să plăteşti oameni din afara TVR ca să facă tot ceea au dovedit că pot face angajaţii instituţiei, şi chiar mai puţin decât aceştia." explică realizatorul TV în scrisoarea sa.

De la numirea sa, mai reproşează Rădulescu, Stelian Tănase a lansat "o serie de afirmaţii fără acoperire, complet aiuritoare", la adresă instituţiei şi a personalului său, precum „TVR a ajuns din centrul pieţei media, la periferia ei”; „ Înainte ne duceam spre Belarus şi acum ne ducem spre Occident, spre televiziuni de dezbatere, puternice." Singura logică a acestora afirmaţii, afirmă Rădulescu este una a "a interesului propriu şi de grup, care-l determină ca, pe lângă două-trei personalităţi recunoscute pentru anvergura jurnalistică, să strecoare „la plată” şi persoane identificate de presă drept vechi amici şi amice - abia acestea aflate la periferia pieţei media, sau chiar complet în afara pieţei, ca şi „binefăcătorul” lor propulsat în fruntea televiziunii publice."

Acuzându-l pe Stelian Tănase, cel care îi numea cândva pe români "nişte Grivei" din spatele sticlei, de incompetenţa managerială, de lipsă de respect faţă de salariaţii TVR şi de banul public, jurnalistul le cere parlamentarilor să ofere TVR-ului conducerea pe care o merită orice instituţie respectabilă,şi anume un manager care să nu se ruşineze cu angajaţii săi iar aceştia, la rândul lor, să nu se ruşineze cu un astfel de şef.

"Nu lăsaţi postul public de televiziune la cheremul unui conducător care-şi recunoaşte public incapacitatea managerială de a o redresa, dar care nu ezita să direcţioneze arbitrar şi clientelar banul public. Oferiţi TVR dreptul pe care-l merită orice instituţie respectabilă: acela de a fi condusă de un manager adevărat, pentru care TVR să fie o onoare, şi nu o povară; un manager căruia să nu-i fie ruşine de angajaţii instituţiei şi de care aceştia să nu se ruşineze. Curmaţi-i suferinţa dlui Stelian Tănase şi redaţi speranţa angajaţilor TVR într-o conducere profesionistă, la nivel de preşedinte director general şi consiliu de administraţie, capabilă să o salveze cu adevărat din situaţia dificilă în care se afla."

Reamintim că pe 17 februarie, Tănase afirmă pe blogul personal că regretă că a acceptat să preia şefia TVR şi că ar trebui căinat pentru povara la care s-a înhămat: "(...) mă gândesc 24/24 de ore la necazurile TVR (bugete, oameni, atacuri, mizerii omeneşti ) care mi-au invadat şi mi-au otrăvit viaţa în ultima vreme. Fratele meu, îmi amintesc asta în fiecare zi, mi-a spus, în decembrie, că am făcut cea mai mare prostie din viaţa mea acceptând să conduc TVR. Înclin să cred tot mai mult că are dreptate. Nu trebuie să fiu felicitat, ci căinat. Îmi amintesc acest lucru şi din pricină că luni 17.02.2014 împlinesc 62 de ani şi era bine să mă găsească stând liniştit acasă" scria Tănase, de ziua sa, pe blog.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor