Opacitate - Comunicatul întâlnirii SUA-Rusia în Riad este vag şi lipsit de conţinut

Marco Rubio (Facebook)
Redacţia
18.02.2025

Înalt oficiali americani şi ruşi s-au întâlnit în Arabia Saudită pentru cele mai ample negocieri dintre cele două ţări din ultimii trei ani, convenind să continue planificarea încheierii războiului din Ucraina, în contextul în care Kievul şi întreaga Europa se tem că Donald Trump ar putea face presiuni pentru o înţelegere favorabilă lui Vladimir Putin.

După discuţiile de la Palatul Diriyah din Riad, care au durat aproape cinci ore, secretarul de stat american, Marco Rubio, a declarat că cele două părţi au convenit să creeze o echipă la nivel înalt pentru a sprijini negocierile de pace din Ucraina şi pentru a explora relaţii mai strânse şi cooperarea economică.

Declaraţiile au evidenţiat o schimbare tectonică în abordarea Washingtonului faţă de Rusia, îndepărtându-se de eforturile administraţiei Biden de a izola Moscova.

Rubio a declarat că o încheiere a conflictului din Ucraina trebuie să fie acceptabilă pentru toate părţile implicate, inclusiv Ucraina, Europa şi Rusia, adăugând că aliaţii săi europeni au fost consultaţi cu privire la Ucraina. Cu toate acestea, niciun oficial ucrainean sau chiar european nu a fost prezent la reuniune.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi consilierul principal pentru politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, au fost fotografiaţi anterior stând vizavi de Rubio, care a participat la discuţii alături de consilierul pentru securitate naţională al SUA, Mike Waltz, şi Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu.

La scurt timp după întâlnire, Uşakov a declarat că cele două părţi au fost de acord ca negociatorii să discute despre Ucraina şi au discutat pe scurt condiţiile necesare pentru un summit Putin-Trump, deşi a menţionat că este puţin probabil ca acesta să aibă loc săptămâna viitoare.

Cu toate acestea, discuţiile din capitala saudită au subliniat ritmul rapid al eforturilor SUA de a opri conflictul, stârnind îngrijorare în Ucraina şi în întreaga Europa, unde oficialii se tem că vor fi marginalizaţi în negocieri.

Uşakov a mai spus că întâlnirea „a decurs bine” şi a fost „o conversaţie serioasă pe toate temele”.

Oficialii ucraineni au declarat anterior că nu au fost invitaţi la discuţii. Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina nu va accepta niciun rezultat obţinut fără implicarea Kievului.

Vorbind în timpul unei vizite la Ankara, unde a purtat discuţii cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, Zelenski a declarat că nu este pregătit să cedeze teritoriul Rusiei.

„Diplomaţia nu înseamnă renunţarea la interesele şi suveranitatea statului nostru”, a declarat el la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii tătare din Crimeea.

Discuţiile de la Riad marchează prima încercare la nivel înalt de a negocia încetarea invaziei la scara largă a lui Putin în Ucraina, din primele zile ale războiului, când discuţiile s-au prăbuşit din cauza cererilor preşedintelui rus.

În ciuda agitaţiei diplomatice, se ştiu puţine lucruri despre planul de pace al lui Trump pentru Ucraina sau despre dorinţa Rusiei de a se angaja, iar întâlnirea de marţi a oferit puţine indicii noi.

La încheierea discuţiilor, ambele părţi au emis declaraţii redactate cu atenţie. Rubio a declarat că întâlnirea a fost „primul pas al unei călătorii lungi şi dificile”, adăugând: „O încheiere a conflictului din Ucraina trebuie să fie acceptabilă pentru toate părţile implicate, inclusiv Ucraina, Europa şi Rusia”.

„Acesta trebuie să fie un sfârşit permanent al războiului şi nu un sfârşit temporar, aşa cum am văzut în trecut”, a spus Waltz.

„Realitatea practică este că se va discuta despre teritoriu şi despre garanţii de securitate, acestea sunt doar elementele de bază fundamentale”, a adăugat el.

Kirill Dmitriev, şeful Fondului rus de investiţii directe, a declarat că cele două părţi au început să se asculte reciproc, dar că este prea devreme pentru a vorbi despre compromisuri.

Înainte de discuţii, oficialii ruşi au declarat că vor urmări „normalizarea” cu SUA şi vor pune bazele unui acord de pace în Ucraina. Dar chiar înainte de începerea reuniunii, SUA au făcut câteva concesii semnificative lui Putin, semnalând că Ucraina va trebui să renunţe la ambiţiile sale NATO şi să accepte pierderi teritoriale.

Oficialii americani au propus, de asemenea, ca Europa să trimită o misiune de menţinere a păcii în Ucraina după o încetare a focului, iar oficialii UE s-au întâlnit luni pentru a discuta această posibilitate.

Cu toate acestea, Moscova a respins în mod repetat această idee. Lavrov a declarat că desfăşurarea de trupe ale membrilor NATO în Ucraina, chiar dacă acestea operează acolo sub un alt pavilion, este inacceptabilă.

„Le-am explicat colegilor noştri astăzi ceea ce preşedintele Putin a subliniat în mod repetat: că extinderea NATO, absorbţia Ucrainei de către Alianţa Nord-Atlantică, reprezintă o ameninţare directă la adresa intereselor Federaţiei Ruse, o ameninţare directă la adresa suveranităţii noastre”, a declarat Lavrov.

Acesta a respins, de asemenea, propunerea SUA ca Rusia şi Ucraina să oprească loviturile asupra infrastructurii energetice reciproce, susţinând în mod fals că Rusia nu a pus niciodată în pericol sistemul civil de aprovizionare cu energie al Ucrainei.

Înainte de a pleca în Arabia Saudită, Lavrov a declarat că Rusia nu are nicio intenţie de a face concesii teritoriale Ucrainei în timpul negocierilor de pace.

Putin nu a comentat public discuţiile saudite, dar i-a spus lui Trump săptămâna trecută, în timpul unei convorbiri telefonice, că Rusia doreşte să „rezolve motivele conflictului”. Unii observatori consideră că acest lucru sugerează că Rusia ar putea să nu îşi limiteze atenţia la Ucraina şi ar putea, în schimb, să încerce să remodeleze securitatea europeană în sens mai larg.

Cererile Moscovei ar putea semăna cu cele pe care le-a emis în ajunul invaziei sale la scara largă din 2021: ca Ucraina să adopte un statut neutru şi ca NATO să oprească desfăşurarea de arme către statele membre care au aderat după 1997, când alianţa a început să se extindă pentru a include foste naţiuni comuniste. Acest lucru ar afecta o mare parte din Europa de Est, inclusiv Polonia şi statele baltice - Letonia, Lituania şi Estonia.

După discuţii, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a emis ceea ce părea a fi noi condiţii pentru pace, afirmând că Rusia cere „nu doar un angajament de a refuza aderarea Ucrainei la NATO, ci şi anularea declaraţiei summitului de la Bucureşti din 2008, care a promis Kievului o eventuală aderare, fără un calendar specific”.

Putin a insistat anterior ca Ucraina să îşi reducă drastic forţele militare, o măsură de care mulţi ucraineni se tem că ar face-o vulnerabilă la viitoarele atacuri ruseşti.

La Riad, se aştepta, de asemenea, ca Rusia să profite de discuţiile privind o potenţială soluţionare a problemei ucrainene pentru a face presiuni în vederea reducerii sancţiunilor occidentale, care au pus o presiune semnificativă asupra economiei sale.

Liderul negocierilor economice ale Moscovei este Dmitriev, în vârstă de 49 de ani, şeful Fondului rus de investiţii directe şi un prieten apropiat al fiicei lui Putin. Fost bancher de investiţii, Dmitriev a jucat un rol-cheie în apropierea Rusiei de investitorii internaţionali.

„Marile companii petroliere americane s-au descurcat foarte bine în Rusia”, a declarat Dmitriev într-un scurt interviu marţi dimineaţă, înainte de începerea discuţiilor, sugerând că societăţile americane s-ar putea întoarce în Rusia. „Credem că la un moment dat se vor întoarce - de ce ar renunţa la oportunităţile pe care Rusia le-a oferit pentru accesul la resursele sale naturale?”

Discuţiile de marţi de la Riad oferă Arabiei Saudite şi liderului său de facto, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, o oportunitate de a se afirma pe scena mondială.

Cândva etichetat drept paria de către Biden în legătură cu uciderea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post, liderul saudit a devenit un intermediar-cheie în discuţiile dintre Rusia şi SUA.

Cel mai recent demers diplomatic al SUA a făcut ca Kievul şi principalii aliaţi să se agite pentru a-şi asigura un loc la masă, temându-se că Washingtonul şi Moscova ar putea avansa cu un acord care să le lase deoparte interesele. În replică, Franţa a convocat luni o reuniune de urgenţă a ţărilor UE şi a Regatului Unit pentru a coordona un răspuns.

Emmanuel Macron a anunţat după reuniune că a vorbit cu Trump şi Zelenski. „Căutăm o pace puternică şi durabilă în Ucraina. Pentru a realiza acest lucru, Rusia trebuie să pună capăt agresiunii sale, iar acest lucru trebuie să fie însoţit de garanţii de securitate puternice şi credibile pentru ucraineni”, a scris Macron pe X.

Cu toate acestea, discuţiile privind securitatea de la Paris nu au dus la nicio măsură concretă, liderii europeni străduindu-se să prezinte un front unit pe fondul diviziunilor privind desfăşurarea de trupe în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor