ONU încearcă aducerea Coreei de Nord în faţa Tribunalului Internaţional. China, furibundă

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a obţinut, marţi, aprobarea unei rezoluţii prin care se demarează procesul de aducere a regimului de la Phenian în faţa Curţii Penale Internaţionale sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii, relatează Mediafax.
Preşedintele Comisiei de Anchetă ONU privind Drepturile Omului din Coreea de Nord, judecătorul australian retras Michael Kirby (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
P. P.
19.11.2014

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a obţinut, marţi, aprobarea unei rezoluţii prin care se demarează procesul de aducere a regimului de la Phenian în faţa Curţii Penale Internaţionale sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii, relatează Mediafax.

În urma unor dezbateri, comisia ONU pentru drepturile omului a aprobat, cu 111 voturi pentru, 19 împotrivă şi 55 de abţineri, o rezoluţie prin care solicită Consiliului de Securitate să refere Coreea de Nord către Curtea Penală Internaţională.

Demersurile survin în continuarea raportului publicat de Comisia de anchetă a ONU la începutul anului. Dovezile furnizate sugerează ceea ce popoarele care au trăit sub comunism ştiu foarte bine - comiterea crimelor împotriva umanităţii este o politică de stat pentru orice regim comunist, cu atât mai mult pentru Coreea de Nord, precizând că până la 120.000 de persoane sunt închise în lagăre de detenţie, unde tortura este o practică standard.

Aprobarea rezoluţiei a stârnit furia ambasadorului regimului coreean comunist, Sin So Ho, care a precizat că ”nu mai are nevoie de dialog privind drepturile omului” cu Uniunea Europeană, care, alături de Japonia, se află la originea acestei rezoluţii.

Oficialul nord-coreean a mai avertizat că votul ar putea avea consecinţe grave şi că Phenianul n-ar avea motive ”să frâneze efectuarea testelor nucleare”.

Textul rezoluţiei votate include în mare parte datele raportului Comisiei de anchetă a ONU, care a mai constatat că în Coreea de Nord au loc încălcări ale drepturilor omului ”fără egal în lumea contemporană”.

Documentul ar trebui să fie analizat, în luna decembrie, de Adunarea Generală a Consiliului de Securitate, care va trebui să denunţe efectiv regimul de la Phenian la CPI.

Există posibilitatea ca Rusia şi China, membri permanenţi ai Consiliului şi sponsori ai regimului criminal de la Phenian, să se opună acestei opţiuni. Însă, cu noile schimbări din geopolitica mondială provocate de criza din Ucraina şi războiul din Orientul Mijlociu, cele două puteri ar adopta o poziţie mai retrasă.

Raportul ONU publicat în luna februarie a stârnit la vremea aceea o reacţie puternică din partea Chinei, care duce o serie de politici asemănătoare cu cele din Coreea de Nord şi sprijină activ Phenianul atât economic, cât, mai ales, militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor