Rusia expulzează diplomaţi polonezi ca răspuns la o măsură “neprietenoasă”


 

 
Clădirea Ministerului rus de Externe din Moscova. Mai mulţi diplomaţi polonezi au fost expulzaţi duminică, 16 noiembrie 2014, din Rusia după ce Polonia, la rândul ei, a expulzat câţiva diplomaţi ruşi.
 
  Clădirea Ministerului rus de Externe din Moscova. Mai mulţi diplomaţi polonezi au fost expulzaţi duminică, 16 noiembrie 2014, din Rusia după ce Polonia, la rândul ei, a expulzat câţiva diplomaţi ruşi.   (Captură Foto)

Moscova a declarat luni că mai mulţi dintre diplomaţii săi au fost expulzaţi din Polonia şi ca urmare a fost nevoită să ia măsuri similare, forţând un număr de diplomaţi polonezi să părăsească Rusia.

Ministerul rus de Externe nu a specificat motivul pentru care diplomaţii ruşi au fost expulzaţi din Polonia, iar ambasada poloneză a refuzat să comenteze incidentul.

“Autorităţile poloneze au luat o măsură neprietenoasă şi nefondată”, a susţinut Ministerul rus de Externe într-o declaraţie.

Sursele diplomatice au mai declarat că trei ataşaţi militari polonezi şi un angajat al secţiei politice au părăsit duminică Rusia după ce, vineri, li s-au acordat 48 de ore pentru a părăsi ţara.

De asemenea, Germania a declarat sâmbătă că unul dintre diplomaţii săi a fost expulzat din Moscova după ce un diplomat rus care lucra în Bonn a fost expulzat din ţară în mijlocul unor rapoarte media care susţineau că acesta era spion.

Relaţiile dintre Moscova şi statele membre ale Uniunii Europene s-au deteriorat după începerea crizei din estul Ucrainei şi după ce UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea Peninsulei Crimeea.

De asemenea, legăturile dintre Rusia şi Polonia, care timp de decenii s-a aflat sub regim comunist şi a fost dominată de Moscova după cel de-al Doilea Război Mondial, au fost dificile din punct de vedere istoric şi Varşovia a fost unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei cu privire la rolul acesteia în criza ucraineană.

În cursul acestui an, guvernul polonez a anulat evenimentele din 2015 pentru celebrarea legăturilor culturale bilaterale – dintre Polonia şi Rusia – iar luna trecută a retras acreditarea unui jurnalist rus care lucrează în Varşovia.

În conflictul din estul Ucrainei şi-au pierdut viaţa, până în prezent, peste 4.100 de oameni, incluzând sute de victime provocate în perioada acordului de încetare a focului încheiat la Minsk la începutul lunii septembrie.

Ucraina, SUA şi statele membre ale UE acuză Rusia de susţinere a separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, atât cu armament cât şi cu trupe ruseşti. Pe de altă parte, Rusia a respins aceste acuzaţii şi a declarat că sancţiunile impuse de Occident împotriva ei nu vor duce la rezolvarea crizei ucrainene, ci la înrăutăţirea ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe