China devine principalul client al gazelor Rusiei - nou contract pentru 30 de miliarde de metri cubi

Preşedintele Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping au semnat un memorandum de înţelegere asupra aşa ziselor rute vestice de livrare a gazului rusesc, în baza căruia compania Gazprom va livra încă 30 de miliarde de metri cubi de gaz către China.
(photos.com)
Andrei Popescu
10.11.2014

Preşedintele Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping au semnat un memorandum de înţelegere asupra aşa ziselor rute vestice de livrare a gazului rusesc, în baza căruia compania Gazprom va livra încă 30 de miliarde de metri cubi de gaz către China.

Cei doi şefi de stat au semnat memorandumul de înţelegere asupra livrărilor de gaze cu o zi înainte ca preşedintele SUA, Barack Obama, să ajungă în capitala Chinei pentru summit-ul Cooperării Economice în Asia-Pacific.

Noile livrări de 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc se vor realiza prin aşa zisa “rută vestică” a Rusiei. În luna mai, cele două ţări încheiaseră un alt acord pentru livrarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaze prin ruta “estică”, cu ajutorul gazoductului Power of Siberia, a cărui construcţie a fost demarată în 1 septembrie.

“După ce vom demara livrările prin ruta vestică, volumul livrărilor de gaze către China ar putea depăşi volumele curente de export către Europa”, a declarat directorul Gazprom, Alexei Miller.

Discutând cu jurnaliştii înaintea vizitei sale în Beijing, preşedintele rus Putin a manifestat optimism cu privire la noul acord de gaz cu China.

“Am ajuns la un acord de principiu în ceea ce priveşte deschiderea rutei vestice”, a declarat Putin. “Deja am căzut de acord asupra multor aspecte tehnice şi comerciale specifice acestui proiect, aşezând o fundaţie solidă pentru încheierea unor aranjamente finale.”

Acordul pentru ruta “vestică” face parte dintr-un total de 17 acorduri încheiate duminică între Putin şi Xi.

Cele două acorduri pentru gaze semnate în acest an reprezintă un sprijin diplomatic şi financiar important pentru Rusia, care se confruntă cu sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite pe fondul conflictului din estul Ucrainei.

Rusia încearcă să îşi diversifice pieţele de desfacere, în condiţiile în care Europa este, în continuare, cea mai mare piaţă a Gazprom, către care a livrat peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut.

China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2020 volumul este estimat să urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.

Mai mult, în urma discuţiilor dintre liderii rus şi chinez, a apărut posibilitatea plătirii gazului rusesc în moneda chineză, într-o încercare de a slăbi puterea dolarului pe piaţa internaţională. Aceeaşi posibilitate ar putea fi regăsită şi în cazul unor acorduri militare pentru apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor