Egiptul laudă decizia EAU de a adăuga Frăţia Musulmană pe lista grupurilor teroriste

.
. (YURI CORTEZ / AFP / Getty Images)

Trebuie să se intensifice cooperarea în lupta contra terorismului în lume, a declarat un oficial al Ministerului egiptean de Externe, lăudând decizia Emiratelor Arabe Unite (EAU) de a include Frăţia Musulmană pe lista organizaţiilor teroriste.

EAU a emis sâmbătă o nouă lege care etichetează 83 de grupuri drept organizaţii teroriste, incluzând filiala din Emirate a Frăţiei Musulmane, grupuri islamiste din Europa şi grupul militant Ansar Beit Al-Maqdis din Egipt. Şi, nu în ultimul rând, gruparea jihadistă Statul Islamic care operează în Irak şi Siria.

De asemenea, în ultimele câteva luni, EAU a trimis după gratii zeci de islamişti locali, după ce i-au condamnat pentru înfiinţarea unei filiale a Frăţiei în Egipt.

“Egiptul laudă decizia guvernului EAU de a include un număr de organizaţii pe lista organizaţiilor teroriste”, a declarat oficialul, atrăgând atenţia asupra unei coordonări şi cooperări deosebite între Egipt şi EAU “în toate domeniile, incluzând lupta împotriva terorismului.”

După alungarea de la putere a fostului preşedinte Mohamed Morsi, care aparţine Frăţiei, Egiptul a trecut printr-o perioadă de ciocniri intense şi violente între susţinătorii fostului preşedinte şi forţele de securitate. Violenţele au avut în loc pe tot cuprinsul ţării şi au inclus incendierea unor biserici şi atacarea forţelor de securitate şi a infrastructurii.

Deşi a negat implicarea în acte de terorism şi violenţe, Frăţia Musulmană a fost declarată o organizaţie teroristă în decembrie 2013 de către guvernul egiptean, măsură care a fost ratificată printr-o decizie de tribunal în februarie 2014.

După această decizie, Arabia Saudită, aliată a Egiptului în Golf, a declarat de asemenea Frăţia Musulmană ca fiind un grup terorist. În acelaşi timp, Egiptul a urmărit activarea Convenţiei pentru Terorism a Ligii Arabe, încercând să convingă şi alte naţiuni arabe să le urmeze exemplul.

Clasificarea Frăţiei ca grup terorist a cauzat tensiuni între naţiunile Golfului, acestea escaladând în luna martie când Arabia Saudită, EAU şi Bahrain şi-au rechemat ambasadorii din Qatar, care este perceput a fi un susţinător al Frăţiei. Aceşti delegaţi au fost trimişi înapoi duminică, 16 noiembrie, după o întâlnire în Riad a naţiunilor din Golf.

În Marea Britanie, premierul David Cameron a ordonat o reanalizare a “impactului şi influenţei asupra intereselor naţionale britanice, în ţară şi străinătate, a filosofiei şi activităţilor Frăţiei Musulmane şi a politicilor guvernului britanic faţă de această organizaţie”. Deşi descoperirile oficiale ale raportului nu au fost publicate, avocaţii Frăţiei i-au informat pe membrii acesteia că analiza “i-a absolvit de orice legături cu acte de terorism.”

La începutul acestui an, Marea Britanie şi Statele Unite au etichetat gruparea Ansar Beit Al-Maqdis drept organizaţie teroristă.

De asemenea, mişcarea rebelă şiită Houthi din Yemen, prezentă pe lista EAU, a denunţat decizia calificând-o drept o expresie “a unei uri nejustificate”. “Această decizie serveşte politicii de divizare a poporului arab în favoarea intereselor Occidentului”, a declarat un membru al Houthi, Mohammed Al-Bakheiti.

În ultimele luni, grupul Houthi şi-a extins zona de control în nordul îndepărtat al Yemenului, cucerind capitala Sanaa şi zone din centrul şi nordul ţării cu populaţie majoritar sunnită.