Merkel: În afară de Ucraina, Rusia ameninţă Georgia şi Republica Moldova

(KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Riscuri din partea Rusiei există nu doar la adresa Ucrainei, ci şi a Georgiei, Republicii Moldova şi chiar a ţărilor balcanice, a declarat cancelarul german Angela Merkel, într-o conferinţă susţinută la Institutul Lowy pentru Politici Internaţionale din Sydney, relatează publicaţia Ukrainskaia Pravda.

'După ororile celor două războaie mondiale şi războiul rece, pacea în Europa este din nou pusă sub semnul întrebării. Şi această situaţie a fost provocată de Rusia, care continuă să destabilizeze situaţia din partea de est a Ucrainei', a spus Merkel.

'Criza ucraineană ne afectează pe toţi. Nu este vorba doar de Ucraina, ci şi de Georgia şi Republica Moldova', a adăugat cancelarul german, estimând că în cazul în care situaţia va continua să se dezvolte pe acelaşi făgaş, în pericol se vor trezi Serbia şi Balcanii de Vest.

Merkel a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să fie unită pentru a aduce Rusia şi Statele Unite la o soluţionare diplomatică a conflictului.

Cea mai mare ameninţare la ora actuală este faptul că criza din Ucraina 'ar putea să ne divizeze', a afirmat ea.

Cu toate acestea, Merkel a respins categoric posibilitatea unei rezolvări prin forţă militară a conflictului din Ucraina, îndemnând la căutarea unei soluţii politice a crizei.

Cancelarul german a făcut anterior apel la Occident să continue discuţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida poziţiei acestuia cu privire la conflictul din Ucraina.