Tulpină foarte contagioasă a gripei aviare descoperită la o fermă din Olanda
alte articole
Autorităţile olandeze au declarat duminică că au descoperit o tulpină foarte contagioasă a virusului gripei aviare la o fermă de păsări din centrul Olandei şi că urmează să sacrifice 150.000 de pui.
Tulpina H5N8 nu a fost detectată niciodată la oameni, dar o epidemie în Coreea de Sud a dus la sacrificarea a milioane de păsări de fermă pentru a opri răspândirea virusului.
Cazurile ale H5N8 au fost de asemenea raportate în China şi Japonia, deşi tulpina a fost raportată pentru prima dată în Europa la începutul lunii noiembrie la o fermă germană.
Olanda a impus o interdicţie de 72 de ore în ceea ce priveşte transportul produselor avicole – incluzând carne de pasăre, ouă, îngrăşăminte şi paie folosite – atât către şi cât şi dinspre fermele de păsări de pe cuprinsul ţării, care este principalul exportator de ouă din lume.
Autorităţile au declarat că interzicerea transportului este o procedură standard în cazul gripei aviare.
Comisia Europeană a declarat că este de aşteptat ca luni să se adopte măsuri urgente de protecţie pentru a se controla răspândirea virusului, incluzând o interdicţie asupra vânzării produselor avicole provenite din zonele afectate către UE şi alte ţări ale lumii.
Fermele olandeze de păsări vând peste 6 miliarde de ouă în fiecare an în străinătate, deşi nu se ştie câte din cele 697 de ferme sunt exportatoare. Germania este cel mai mare importator de ouă olandeze (75% din toate exporturile), conform unor date publicate de Rabobank.
Olanda este de asemenea un principal exportator de păsări de curte.
Inspectorii agricoli au început să sacrifice aproximativ 150.000 de pui la ferma din satul Hekendorp şi au interzis transportul păsărilor pe întreg cuprinsul Olandei.
Tulpina H5N8 a gripei aviare a fost raportată în Germania în 4 noiembrie la o fermă din statul Mecklenburg-Vorpommern din nord-estul ţării, după ce a cauzat daune mari în Asia.
“Este o tulpină foarte patogenă pentru păsări”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului olandez al Economiei. “Pentru oameni nu este atât de periculoasă şi se poate contracta virusul numai dacă persoana este în contact foarte apropiat cu păsările infectate.”
Un alt diplomat a declarat că ferma din satul olandez Hekendorp a vândut mai degrabă ouă decât păsări.
De asemenea, produsul fermei a fost vândut în principal în Olanda, a declarat proprietarul fermei, Piet Wiltenburg, iar o mică cantitate a fost exportată şi în Germania. “Nu există nimic în neregulă cu acel produs”, a afirmat acesta.
Aproximativ 10.000 de pui au fost omorâţi în luna martie după ce gripa aviară a fost depistată la o fermă din provincia olandeză estică Gelderland. Totuşi, în Olanda nu s-a mai înregistrat de 10 ani niciun caz cu tulpinile foarte contagioase H5 sau H7 ale gripei aviare, conform datelor publicate de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
Cazurile anterioare înregistrate în Europa şi Asia au infectat oameni şi au cauzat îngrijorări cu privire la declanşarea unei epidemii de gripă aviară.
Interdicţia pentru transport va rămâne valabilă timp de 30 de zile pentru 16 ferme de păsări cuprinse pe o rază de 10 km în jurul fermei din Hekendorp, iar toate fermele vor fi supuse unor măsuri de securitate intensificate în privinţa vizitatorilor şi vor fi verificate în mod regulat pentru a se identifica semne ale gripei aviare.
În septembrie, Rusia a raportat primele cazuri de H5N1, o altă tulpină periculoasă a gripei aviare.