Oficial din Rotterdam a venit să caute soluţii la Iaşi: are sute de persoane fără adăpost, din care 71 români din zonă

Sărăcie (pixabay.com)
Ana Ion
21.06.2024

Aproape 3% dintre românii care lucrează în Rotterdam se confruntă cu situaţii defavorizate, cum ar fi lipsa adăpostului sau alte vulnerabilităţi sociale, au declarat la Iaşi reprezentanţii unei delegaţii a primăriei din Ţările de Jos, condusă de viceprimarul Rotterdamului, Alderman Ronald Buijt, scrie Ziarul de Iasi.

La începutul acestui an, din cele câteva sute de persoane fără adăpost din acest oraş, 71 erau români. “Exportul forţei de muncă vine la pachet cu probleme de sănătate, sociale sau de securitate. Muncitorii mobili sunt foarte importanţi, vă apreciem munca, dar vrem să discutăm despre situaţia persoanelor fără adăpost”, a spus Buijt la întâlnirea găzduită de Primăria Municipiului Iaşi.

Interesul românilor pentru munca în Olanda a crescut în ultimii ani, iar acest interes se observă şi în judeţele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, spune Pavel Smântână, fondator şi manager al unei agenţii de recrutare a forţei de muncă pentru Olanda. „A crescut în special interesul cuplurilor tinere, fără copii. Sunt sate din Botoşani din care sunt plecaţi 30, 40, 50 de oameni la muncă în Olanda. Acolo, mulţi dintre ei locuiesc în zona de centru şi vest a ţării, în apropierea marilor sere de flori. Aşa că există acum sate de câteva sute de case din Olanda în care 5% – 7% din populaţie e de români”, apreciază şeful agenţiei de recrutare New Oportunities SRL (Proagricultura).

Consulul onorific al Ţărilor de Jos din Iaşi a cerut în cadrul întâlnirii o mai bună informare a celor care vor să-şi caute un loc de muncă în străinătate.

„Se impune informarea corectă şi educarea publicului care doreşte să meargă la muncă în Olanda, cu privire la oportunităţi, obligaţii, cerinţe şi alte aspecte ce ţin de specificul pieţei muncii acolo: format contracte, costuri cazări, cerinţe indicatori performanţă la locul de muncă, costul real al muncii etc. Primăria Rotterdam şi-a asumat un program de un an de zile pe care îl va face pentru informarea prin canalele social media în acest sens”, a spus consulul.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor