Dedolarizarea continuă: Cum influenţează FMI rezervele de aur ale Chinei

În mod obişnuit, Fondul Monetar Internaţional devine “emoţionat” doar atunci când încearcă să împiedice Argentina sau Grecia să intre în incapacitate de plată. Dar, după 5 ani de hibernare, un alt sector, mai obscur, al FMI ar putea de fapt să arunce lumină asupra unui alt mister: rezervele de aur ale Chinei.
(THOMAS COEX/AFP/Getty Images)
Valentin Schmid
28.04.2015

În mod obişnuit, Fondul Monetar Internaţional devine “emoţionat” doar atunci când încearcă să împiedice Argentina sau Grecia să intre în incapacitate de plată. Dar, după 5 ani de hibernare, un alt sector, mai obscur, al FMI ar putea de fapt să arunce lumină asupra unui alt mister: rezervele de aur ale Chinei.

Ţinând cont de talentul său obişnuit pentru netransparenţă, regimul chinez nu şi-a mai actualizat rezerva oficială de aur din 2009, când deţinea 1.054 de tone metrice, cu mult în urma Statelor Unite, FMI sau a unor naţiuni europene precum Germania, Franţa şi Italia.

Şi de ce ar fi importante rezervele de aur ale Chinei? Ţinând cont de poziţia Beijing-ului pe scena financiara internaţională, regimul chinez consideră că o rezervă mare de aur ar putea face o diferenţă. De asemenea, această cantitate de aur ar putea îmbunătăţi poziţia yuan-ului ca o valută de schimb şi ca o monedă de rezervă valutară.

În plus, aurul ajută China să îşi diversifice rezervele în dolari americani şi să reducă dependenţa de Statele Unite.

Deoarece aurul a fost întotdeauna folosit ca o monedă în întreaga lume, el se bucură de mai mult respect decât dolarii sau yuanii de hârtie. De asemenea, se pare că Beijing-ul crede în versiunea satirică a Regulii de Aur: “Cel care deţine aurul face şi regulile.”

Datele de piaţă indică faptul că Beijing-ul a acumulat aur suplimentar începând cu 2009, estimările variind de la 3.000 până la 10.000 de tone. În timp ce Beijing-ul este departe de a crea reguli în sectorul finanţelor globale, o creştere a rezervelor sale de aur îl va ajuta să obţină mai multă influenţă în cadrul FMI.

FMI desfăşoară în acest an o revizuire tehnică a rezervelor sale valutare – aşa numitul SDR (Drepturile Speciale de Tragere). Până acum, doar dolarul, moneda euro, yenul şi lira sterlină au făcut parte din SDR. Dar în acest an Beijing-ul a indicat că doreşte ca yuanul să fie inclus pe această listă. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci vom putea vedea o creştere a drepturilor de votare ale Chinei şi în acelaşi timp o creştere a influenţei regimului comunist chinez pe scena internaţională. Pentru moment, China deţine doar 3,81% din voturile FMI, comparativ cu 16,75% cât au Statele Unite.

Dacă Beijing-ul merge într-adevăr mai departe cu o cerere oficială, atunci va trebui să dezvăluie rezervele sale oficiale de aur, care până acum reprezintă doar 1,1% din toate rezervele sale valutare străine.

În ceea ce priveşte aurul, acest lucru ar putea însemna o creştere mutuală a încrederii. Preţul metalului galben a scăzut şi prezenţa unui mare cumpărător de piaţă ar trebui să acorde suficientă încredere comercianţilor şi investitorilor.

Dacă China doreşte procente ale rezervelor sale de aur similare cu cele ale Germaniei şi Statelor Unite (aproximativ 70% din rezervele totale), atunci va trebui să cumpere alte 79.000 de tone de aur la preţurile curente.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor