Fost dictator chinez, dat în judecată pentru genocid
Ultima dată când cineva a încercat să-l dea în judecată pe Jiang Zemin, fostul lider al regimului chinez, îndrăzneţul a fost trimis la închisoare, unde a fost pur şi simplu omorât prin tortură. Un co-semnatar al plângerii, rezident în Hong Kong, şi-a petrecut cinci ani într-o închisoare în Tianjin, unde i-au fost scoşi toţi dinţii - şi nu de către un dentist, ci prin bătaie cruntă.
Toate acestea se petreceau cu numai câţiva ani în urmă în ţara care acum se pregăteşte să devină cea mai mare putere a lumii.
Ai crede că sportul extrem al aducerii despoţilor criminali în faţa justiţiei este pe cale de dispariţie în China, fiind descurajat într-o asemenea măsură de mahării aflaţi la cârma Partidului.
Cu toate astea, la începutul acestei luni, Zhang Zhaosen, un aderent Falun Gong din China, a adunat curajul necesar depunerii unei plângeri penale împotriva lui Jiang. Culmea, nu numai că a supravieţuit, ci a reuşit chiar să-şi spună povestea până la capăt.
În timp ce se afla la Tribunalul Intermediar din Xiangyang din provincia Hubei la 15 mai, Zhang, care era acuzat de "diseminare a informaţiilor despre Falun Gong pe Internet", a depus o plângere împotriva lui Jiang Zemin, potrivit site-ului Minghui, care publică ştiri despre Falun Gong în China.
Un reprezentant al Procuraturii a acceptat documentele, iar Zhang a fost lăsat să plece acasă. Acest lucru în sine este remarcabil, dată fiind istoria brutalităţilor incredibile la care Partidul supune disidenţii care "îndrăznesc".
"Nu-mi amintesc ca ceva de acest fel să se fi întâmplat vreodată", a declarat Xia Yiyang, director senior al Fundaţiei Legii Drepturilor Omului, o organizaţie legală non-profit cu sediul în Washington DC, care a dat în judecată oficialii chinezi în străinătate.
Dacă Procuratura va lua vreo măsură de contracarare a plângerii împotriva lui Jiang este neclar, dar faptul că Zhang Zhaosen a fost capabil să se întoarcă acasă pe propriile picioare şi nu într-un sac de plastic este semnificativ.
Cu numai câţiva ani înainte, aducerea lui Jiang Zemin în judecată avea consecinţe fatale.
În ultima ocazie de acest fel, pe 25 august 2000, practicanţii Falun Gong, Zhu Keming şi Wang Jie, au depus o plângere la Tribunalul Suprem de Justiţie al Poporului şi Procuratura Supremă a Poporului.
Zhu şi Wang au fost arestaţi la două săptămâni după depunerea plângerii lor. Wang a murit în închisoare un an mai târziu, în urma leziunilor interne dobândite în timpul torturilor aplicate de poliţie. Zhu, un cetăţean din Hong Kong şi om de afaceri, a fost deţinut într-o închisoare din Tianjin cinci ani. Şi-a pierdut aproape toţi dinţii în urma bătăilor primite.
Cu toate acestea Zhu s-a ţinut tare - a încercat să-l dea în judecată pe Jiang de mai multe ori, chiar din închisoare.
Vremurile se schimbă, constantă în istorie pare să fie doar neghiobia despoţilor, care, ajunşi la putere, îşi închipuie că pot omorî şi fura la nesfârşit fără să fie pedepsiţi. Aşa stă cazul şi cu Jiang Zemin, pe vremuri unul dintre cei mai temuţi oameni în China. Jiang Zemin îşi aşteaptă acum rândul la judecată, după ce, cu 16 ani în urmă, a pornit cea mai sălbatică campanie de torturi din istoria Chinei - persecuţia împotriva Falun Gong.
La 20 iulie 1999, Partidul Comunist Chinez (PCC) a lansat o campanie de suprimare totală a mişcării Falun Gong, un grup tradiţional de meditaţie chineză ai cărui aderenţi fac exerciţii lente şi trăiesc după principiile adevăr, compasiune şi toleranţă.
Vremurile se schimbă, constantă în istorie pare să fie doar neghiobia despoţilor, care, ajunşi la putere, îşi închipuie că pot omorî şi fura la nesfârşit, fără să fie pedepsiţi.
Jiang Zemin a reprezentat forţa din spatele campaniei, folosindu-şi rolul de şef al Partidului pentru a forţa ceilalţi membri ai Comitetului suprem să-i respecte ordinele şi să lupte împotriva Falun Gong. Cu sprijinul oficialilor cheie din sistemele de securitate şi de propagandă, Jiang Zemin a început să facă propagandă anti-Falun Gong în China şi în străinătate, şi a ordonat arestarea în masă şi torturarea aderenţilor.
Au fost propuse o serie de motive pentru campania pornită de Jiang Zemin, unul dintre ele fiind invidia acestuia pe popularitatea mişcării spirituale - estimată în 1999 la 70-100 milioane de practicanţi. La vremea respectivă Partidul avea numai 63 de milioane de membri, astfel că Falun Gong a fost considerată un concurent.
Până în prezent sunt documentate peste 3.800 de cazuri de practicanţi omorîţi prin tortură şi abuzuri, conform sitului Minghui, care urmăreşte îndeaproape persecuţia. Din cauza dificultăţii în obţinerea de informaţii din China, se crede că numărul real al acestor decese este de ordinul sutelor de mii. În plus, milioane de practicanţi Falun Gong mai sunt încă deţinuţi în închisori, centre de spălare a creierului şi lagăre de muncă.
Campania lui Jiang Zemin a condus la organizarea, de către spitalele militare chineze, a unui sistem macabru de recoltare cu forţa, pe viu, a organelor de la practicanţii Falun Gong încarceraţi, potrivit cercetătorilor care au studiat creşterea bruscă a numărului de transplanturi de organe din China din 2000.
Doi cercetători canadieni estimează că circa 60.000 de aderenţi au fost hăcuiţi, ucişi pentru organele lor între anii 2000 şi 2008, în timp ce Ethan Gutmann, autor al cărţii "Carnajul", este de părere că industria de recoltare de organe a continuat cel puţin până în 2013.
La începutul acestui an, Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong, un grup cu sediul în Statele Unite, a publicat o înregistrare audio telefonică cu un oficial militar de rang înalt, care părea să indice faptul că ordinul de a efectua recoltarea de organe de la Falun Gong a venit de la "preşedintele Jiang Zemin".
Val de procese
Cu patru zile înainte ca Zhang Zhaosen să-şi fi depus plângerea procurorului, el a trimis plângeri penale împotriva lui Jiang Zemin celui mai înalt tribunal din China şi Procuraturii Supreme a Poporului prin serviciul de curierat. De asemenea, cinci alţi practicanţi Falun Gong din Hebei, au prezentat în comun un proces împotriva lui Jiang Zemin pe 20 mai, potrivit Minghui.
Alte victime ale campaniei, aflate pe întreg teritoriul Chinei, au procedat în mod similar. Zhu Hefei, un fost oficial al unui institut de învăţământ din provincia Jiangsu, din estul Chinei, a depus plângeri penale împotriva lui Jiang la Tribunalul Suprem de Justiţie al Poporului şi Procuratura Supremă a Poporului pe 16 mai şi respectiv 19 mai.
În Yantai, un oraş aflat în nord-estul Chinei, în provincia Shandong, soţia inginerului de software, Zou Deyong, a trimis plângeri la Tribunalul Suprem al Poporului, Consiliul de Stat şi instanţele de judecată din Beijing acuzându-l pe Jiang Zemin de începerea şi susţinunerea persecuţiei timp de 16 ani.
În ciuda faptului că l-a dat în judecată pe Jiang fără succes, de şase ori din închisoare, Zhu Keming intenţionează să încerce din nou. El a declarat ziarului Epoch Times că va depune noi plângeri la cele mai înalte instanţe din China, precum şi la Congresul Naţional al Poporului, unealta legislativă a regimului comunist.