Dedolarizarea continuă: Cea mai mare bancă a Rusiei emite garanţii în yuani

Conducând eforturile către multipolaritate şi dedolarizare se află Rusia şi China, o superputere în ascensiune. Prăbuşirea ordinii mondiale stabilite de sistemul Bretton Woods nu poate fi mai evidentă decât lansarea băncii BRICS şi a înfiinţării băncii AIIB.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
22.06.2015

Conducând eforturile către "multipolaritate" şi "dedolarizare" se află Rusia şi China, o superputere în ascensiune. Prăbuşirea ordinii mondiale stabilite de sistemul Bretton Woods nu poate fi mai evidentă decât prin lansarea băncii BRICS şi a înfiinţării băncii AIIB.

Aceste noi structuri reprezintă o îndepărtare de instituţiile multilaterale dominate de dolarul american; simpla lor existenţă sugerează faptul că eşecul adaptării la realităţile economice şi incapacitatea sau lipsa dorinţei de respectare a nevoilor lumii moderne, ar putea în scurt timp să ducă la situaţia în care instituţii precum FMI să devină irelevante, susţine website-ul Zero Hedge.

În timp ce SUA obstrucţionează eforturile de reformare a FMI şi să dea ţărilor membre reprezentare adecvată conform puterii lor economice, şi în timp ce însuşi Fondul are neînţelegeri cu UE privind ajutoarele către Grecia, banca BRICS (care încă nu a fost lansată oficial) adoptă o linie populist-iresponsabilă, oferind Greciei falimentare un loc la masă - unele rapoarte chiar sugerând că Atena ar putea fi capabilă să plătească datoria în timp ce i se poate oferi un ajutor. Cu toată fanfara, nu s-a găsit nimeni care să i-l ofere.

China a promis că va investi aproximativ 50 de miliarde USD în infrastructura pakistaneză prin AIIB şi prin intermediul iniţiativei Beijing-ului, “Drumul Mătăsii”. Banii vor finanţa centrale electrice, autostrăzi, căi ferate şi, poate mai important, gazoductul Iran-Pakistan. Această sumă este cu 53% mai mare decât cea pe care SUA a oferit-o Islamabadului în ultimii 13 ani la un loc. De asemenea, China vrea să investească o sumă la fel de mare în Brazilia şi chiar ia în considerare construirea unei căi ferate peste Anzi, care va conecta Brazilia de China prin Pacific şi mai multe porturi din Peru.

Luând în considerare cele de mai sus, este important să înţelegem că banca BRICS nu este doar un canal prin care marile puteri în curs de dezvoltare să se poată uni pentru a-şi proiecta influenţa tot mai mare în faţa instituţiilor multilaterale.

Similar, AIIB este mai mult decât un mijloc politic menit să permită Beijing-ului să îşi consolideze dominaţia regională.

Ambele instituţii vor servi accelerării dedolarizării. Rusia, de exemplu, a propus înfiinţarea unei alternative BRICS la sistemul SWIFT. China, între timp, va urmări să se asigure că yuan-ul joacă un rol important în împrumuturile efectuate prin AIIB.

Un alt semn că Rusia şi China vor lucra împreună pentru a elimina dependenţa lor de dolarul american, în special, şi de instituţiile financiare vestice, în general, cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, a folosit pentru prima dată scrisori de credit denominate în yuani în colaborare cu Banca de Export-Import a Chinei pentru JSC Pharmasyntez, un client al Baikal Bank, adaugă Zero Hedge.

JSC Pharmasyntez a abordat Sberbank în legătură cu posibilitatea finanţării scrisorilor de credit în yuani pentru un contract de import legat de livrarea de produse farmaceutice în valoare de peste 29 milioane de yuani.

Dezvoltarea cooperării cu Banca de Export-Import a Chinei extinde posibilităţile băncii Sberbank în vederea finanţării comerţului extern al clienţilor lor cu omologii chinezi.

În octombrie 2014, Rusia şi China au deschis o linie de schimb valutar în valoare de 25 miliarde USD, un efort care nu serveşte doar consolidării legăturilor dintre Moscova şi Beijing în termeni ai investiţiilor şi comerţului, dar ajută de asemenea la securizarea Rusiei în faţa sancţiunilor Occidentale impuse împotriva ei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor