China urmăreşte să adauge yuanul în coşul de rezerve valutare al FMI
alte articole
China se află în negocieri cu Fondul Monetar Internaţional pentru a include moneda chinezească (yuanul) în coşul de rezerve valutare al instituţiei, conform unui oficial al băncii centrale chineze.
“Evaluăm această situaţie şi ne aflăm în discuţii cu Fondul”, a declarat Yi Gang, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, la o conferinţă de presă desfăşurată joi la Beijing. “Sperăm că [FMI] va lua în considerare progresul internaţionalizării yuan-ului, permiţând acestuia să facă parte din coşul [său] de valute în viitorul apropiat.”
China promovează utilizarea globală a monedei sale deoarece urmăreşte să liberalizeze ratele interne ale dobânzilor şi să deschidă pieţele de capital. În decembrie 2014, yuanul a depăşit dolarul canadian, ocupând locul 5 în ceea ce priveşte utilizarea monedei chineze în plăţile internaţionale. Iar în 2013, yuanul a depăşit moneda euro, ocupând locul al doilea în rândul celor mai folosite valute în tranzacţiile comerciale.
FMI, cu sediul în Washington, va desfăşura în acest an o analiză a valutelor din SDR (Special Drawing Rights) pe care membrii le pot lua în considerare ca rezerve oficiale. Coşul cuprinde acum dolarul, moneda euro, yenul japonez şi lira sterlină.
Guvernatorul Yi a declarat că moneda chineză se îndreaptă în direcţia potrivită, adică aceea de a fi folosită în mod liber, adăugând că acordarea statutului de rezervă valutară pentru yuan va ajuta la aplicarea reformelor financiare chineze.
Nu este nevoie să se ajusteze dolarul din Hong Kong deoarece acesta funcţionează bine, a declarat Yi când a fost întrebat dacă moneda Hong Kong-ului va fi marginalizată după ce yuanul devine mai popular în comerţul global.
De asemenea, surse din China au oferit noi informaţii, în 9 martie, conform cărora economia condusă de regimul comunist de la Beijing este acum pregătită să concureze sau chiar să înlocuiască dolarul ca unică rezervă valutară globală începând cu luna septembrie a acestui an, susţine Examiner.com.
Finalizând un sistem de schimb de mesaje similar cu cel din Occident, echivalentul chinez al SWIFT este pregătit şi se aşteaptă să fie pe deplin operaţional în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Procesul va permite altor naţiuni să facă tranzacţii cu cea mai mare economie a lumii fără să cumpere dolari ca un mijloc de schimb, în ciuda faptului că moneda chineză este strict controlată de regimul politic aflat la putere.
SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o organizaţie internaţională cu sediul în Belgia care oferă servicii şi un mediu standardizat pentru comunicaţiile bancare globale, permiţând în acest mod instituţiilor financiare să trimită şi să primească mesaje în legătură cu tranzacţiile lor.
În plus, au existat o mulţime de speculaţii în ultimii 2 ani în legătură cu faptul că statul chinez ar putea introduce susţinerea monedei naţionale cu aur, de îndată ce va fi pregătită să o folosească pe post de valută globală. De asemenea, există semnale puternice că, cel puţin, China va face apel la utilizarea garanţiilor bancare susţinute cu aur pentru a ajuta la stabilizarea tranzacţiilor ce folosesc această formă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.