Criza elenă: 70% dintre ipotecile greceşti nu sunt plătite

Economia Greciei se află într-o situaţie atât de gravă încât grecii nu îşi mai plătesc datoriile personale şi de consumatori şi îşi economisesc bani prin vânzarea bijuteriilor de familie, conform unui articol publicat de Financial Times.
Sediul Băncii Naţionale a Greciei, în Atena. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.06.2015

Economia Greciei se află într-o situaţie atât de gravă, încât grecii nu îşi mai plătesc datoriile personale şi îşi economisesc banii obţinuţi din vânzarea bijuteriilor de familie, conform unui articol publicat de Financial Times.

“Există o problemă reală în privinţa unui pericol moral ... Aproximativ 70% dintre creditele ipotecare restructurate nu sunt rambursate deoarece oamenii consideră că executarea unei ipoteci se aplică doar proprietarilor de vile”, a declarat un bancher.

Grecia a devenit o lume întoarsă pe dos, unde nimănui nu îi este ruşine că nu îşi plăteşte datoriile, conform Financial Times, deoarece nimeni nu îşi poate plăti datoriile.

În acelaşi timp, oamenii îşi retrag banii din băncile elene de teamă că acestea se vor prăbuşi, conform Business Insider.

Atena rămâne fără bani într-un ritm rapid şi, dacă până la sfârşitul acestei luni nu va rambursa Fondului Monetar Internaţional suma de 1,6 miliarde de euro, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată – un lucru care va declanşa un lanţ de schimbări care îngrijorează analiştii politici şi economici.

De altfel, eşecul Atenei de a rambursa banii către FMI în 30 iunie i-ar putea determina pe creditorii Greciei din zona euro să ceară o rambursare accelerată a împrumuturilor imense pe care le-au acordat acestei ţări. Creditorii sunt Banca Centrală Europeană, FMI şi Comisia Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor