O zeitate misterioasă romană îi nedumereşte pe experţi
alte articole
O sculptură reprezentând un enigmatic zeu cu barbă, care nu a mai fost văzut niciodată până acum, apărând din ceva ce seamănă cu o plantă sau floare, a fost descoperită în timpul săpăturilor la un templu roman din secolul I î.e.n, în Turcia, în apropiere graniţei cu Siria.
Este vorba de o zeitate complet necunoscută experţilor. "Este clar un zeu dar, în acest moment, este greu de spus cine este exact", a mărturisit pentru Live Science Micheal Blömer, arheolog la Universitatea din Muenster, Germania, coordonatorul lucrărilor sit-ului.
Descoperirea era încorporată într-un zid de susţinere construit mai târziu la înălţarea unei mănăstiri creştine medievale. "Există unele elemente care amintesc de zeii antici din Orientul Apropiat, deci ar putea fi o zeitate mai veche decât cele ale panteonului roman", a continuat Blömer.
Arheologul german nu este singurul nedumerit. Cel puţin 12 experţi contactaţi de Live Science nu au nicio idee ce zeitate reprezintă imaginea descoperită în Turcia.
Templul este situat pe un munte în apropierea modernului oraş Gaziantep, în una dintre cele mai vechi regiuni locuite din oameni, reprezentând de milenii o răscruce de drumuri, de culturi diferite, de la perşi, la hitiţi şi până la sirieni. În timpul Epocii Bronzului, oraşul era situat pe drumul care lega Mesopotamia de Marea Mediterană.
În 2001, când echipa lui Blömer a început săpăturile, sit-ul era aproape invizibil la suprafaţă. De-a lungul anilor, excavând cu atenţie au fost descoperite rămăşiţele unei structuri din Epoca Bronzului şi un templu roman antic dedicat lui Jupiter Dolichenus. De origine hitită, acesta a fost venerat ca zeu al fertilităţii şi fulgerului. În general, este reprezentat ţinând fulgerul într-o mână iar în alta un topor sau o sabie.
După ce templul a fost distrus, creştinii din Evul Mediu au construit pe fundaţia sit-ului, mănăstirea San Solomon. Echipa lui Blömer săpa la unul dintre vechile ziduri de susţinere atunci când a ieşit la lumină descoperirea acoperită de tencuială medievală.
Efigia înfăţişează un bărbat cu barbă care apare din ceea ce seamănă cu o plantă. La baza imaginii sunt reprezentate o semilună, o rozetă şi o stea. Partea de sus este deteriorată, dar când era completă, aceasta ajungea la înălţimea unui om. "A fost destul de mare surpriza atunci când am găsit basorelieful", spune Blömer.
Zeitatea misterioasă ar putea fi romanizarea unui zeu local al Orientului Apropiat. Cert este că identitatea divinităţii îi pune în încurcătură pe experţi.
Potrivit experţilor, cea mai bună şansă de a identifica zeul enigmatic este de a găsi o reprezentare similară în altă parte a sit-ului, împreună cu o inscripţie care să-i descrie identitatea.