Fascinaţia artei din hârtie

Hârtia este nu doar un suport pentru grafică sau pictură ci şi un mediu extraordinar de generos pentru alte tipuri de artă. Creaţiile a 3 artişti internaţionali surprind prim modul ingenios de folosire a clasicei hârtii şi prin frumuseţea lor simplă şi grăitoare.
Ioana Florea
16.01.2014

Hârtia nu este doar un suport pentru grafică sau pictură ci şi un mediu extraordinar de generos pentru alte tipuri de artă. Creaţiile a 3 artişti internaţionali surprind prin modul ingenios de folosire a clasicei hârtii şi prin frumuseţea lor simplă şi grăitoare.

Diana Beltran Herrera (http://www.dianabeltranherrera.com/), artistă din Bogota, Columbia, construieşte păsări din hârtie. Acestea arată foarte realist. Structura de bază e asigurată de nişte straturi de hârtie pe care lipeşte pene colorate din hârtie pe care le rulează sau le deformează. La final adaugă picioarele confecţionate din sârmă.

Artista foloseşte drept referinţă fotografii sau amintiri pentru a crea păsările colorate.

Creaţiile Dianei Herrera au fost expuse în galeria de artă contemporană Lambert şi în Arta şi Sufletul Hârtiei, printre alte expoziţii. Noua ei colecţie cu 8 sculpturi din hârtie este expusă la Muzeul de Arte Frumoase Cornell din Florida.

Artistul german Simon Schubert foloseşte tehnici inovatoare de îndoire a unei singure coli de hârtie pentru a obţine imaginea unei opere arhitecturale. Nu foloseşte deloc creioane, pixuri sau alte unelte care să adauge umbre sau culoare. Foloseşte coala de hârtie pentru crearea de straturi şi adâncime. Rezultatul: structuri fantomatice pe care le vedem dar care nu sunt cu totul acolo.

Printre operele sale se numără “Stadtschloss”, un palat din Berlin. Palatul a fost inaugurat în 1451 şi a găzduit regi prusaci şi împăraţi germani. Acum este casa parlamentului, fiind restaurat în urma daunelor suferite în cel de-al 2-lea Război Mondial.

De obicei se inspiră din literatură, filosofie, film şi artele frumoase, pentru că majoritatea structurilor arhitectonice create de el în hârtie nu au un corespondent real.

Creaţiile lui Peter Callesen (http://www.petercallesen.com/home/) ies din pagină. Artistul lucrează cu coli albe tip A4 pe care le descrie pe pagina sa web ca fiind „probabil cel mai obişnuit şi folosit mediu purtător de informaţie în zilele noastre”.

„De aceea observăm foarte rar materialitatea hârtiei A4. Înlăturând toată informaţia şi începând de la zero, folosind doar hârtia goală pentru creaţiile mele, simt că am găsit un material pe care îl înţelegem cu toţii şi în acelaşi timp coala A4 este neutră şi deschisă la a fi umplută de diferite înţelesuri. Coala subţire de hârtie conferă sculpturilor o fragilitate care accentuează tema tragică şi romantică din lucrările mele”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor