Zece mistere nerezolvate ale peşterilor artificiale din Longyou, China

Aceste fermecătoare peşteri artificiale, despre care se crede că datează de acum cel puţin 2000 de ani, este una din cele mai mari opere arhitectonice subterane a timpurilor antice.
Peşterile din Longyou, China (ancient-origins.net)
Nina Cîmpeanu
09.11.2014

Universul este plin de mistere care pun la încercare cunoştinţele noastre actuale. În "Dincolo de Ştiinţă" Epoch Times adună poveşti despre aceste fenomene ciudate pentru a stimula imaginaţia şi a deschide posibilităţi nesperate anterior. Sunt adevărate? Dumneavoastră decideţi.

Situate în apropiere de satul Shiyan Beicun în provincia Zhejiang, China, peşterile din Longyou reprezintă o magnifică şi rară lume subterană, considerată în China ca "a noua minune a lumii". Aceste fermecătoare peşteri artificiale, despre care se crede că datează de acum cel puţin 2000 de ani, sunt printre cele mai mari opere arhitectonice subterane ale timpurilor antice.

Oameni de ştiinţă şi arheologi din întreaga lume, nu au fost în măsură să le dezvăluie secretele, lăsând fără răspuns întrebările legate de cine le-a construit şi mai ales, de ce? Sistemul de peşteri a fost descoperit în 1992 de către un sătean, de atunci fiind explorate aproximativ 36 de cavităţi artificiale, aflate pe o suprafaţă totală de peste 30 de mii de metri pătraţi. Peşterile sunt sculptate în siltstone (o rocă sedimentară) şi fiecare dintre ele are o adâncime de aproximativ 30 de metri. Peisajul este presărat cu poduri, jgheaburi, piscine şi stâlpi distribuiţi uniform în toată structura, cu scopul de a sprijini plafoanelor peşterilor. Pereţii şi coloanele de sprijin au fost sculptate cu mare precizie, acoperite cu linii paralele decorative realizate cu o daltă. Din cele 36 de peşteri, în prezent, doar una este deschisă publicului, aleasă pentru că în interior există sculpturi din piatră înfăţişând cai, peşti şi păsări.

Peşterile Longyou reprezintă o adevărată enigmă pentru oamenii de ştiinţă. Conform Ancient Origins, există zece mistere nerezolvate în legatură cu acestea.

1. Cum au fost construite? O estimare aproximativă a calculat că pentru a realiza peşterile a fost dislocată până acum o cantitate de rocă de până la 1 milion de metri cubi. Luând în considerare media de excavare zilnică a unei persoane, oamenii de ştiinţă au calculat că ar fi nevoie de cel puţin o mie de oameni angajaţi la săpat, zi şi noapte, fără oprire, timp de şase ani. Cu toate acestea, calculul nu ţine cont de îngrijirea incredibilă şi precizia cu care au fost realizate cavităţile. Acest lucru înseamnă că volumul de muncă ar putea fi mult mai mare decât estimarea teoretică. În plus, nu sunt cunoscute deloc uneltele utilizate pentru săpat. Niciuna dintre ele, de fapt, nu a fost găsită în peşteri. Oamenii de ştiinţă nu ştiu cum s-ar fi putut obţine această simetrie, precizie şi asemănări între diversele peşteri.

2. Nu există dovezi ale construcţiei. În ciuda dimensiunii şi efortului depus în realizarea lor, până în prezent, nu există nicio urmă legată de construcţia lor, existenţa lor nu poate fi găsită în documentele istorice, ceea ce este foarte neobişnuit, având în vedere amploarea proiectului. În plus, deşi excavarea a cerut îndepărtarea unui milion de metri cubi de rocă, nu există dovezi arheologice care să explice unde se află materialul rezultat.

3. De ce au fost gravaţi pereţii? Peşterile din Longyou sunt toate cioplite, de la podea până la tavan, cu linii paralele pe aproape fiecare suprafaţă. Efectul final este de mare uniformitate, lucru care a necesitat o imensă abilitate şi nenumărate ore de muncă. Întrebarea este, de ce? Dacă scopul a fost doar decorativ, de ce s-au investit atât de multe ore de muncă? Au o semnificaţie simbolică? Unicul decor similar cunoscut se găseşte pe nişte obiecte de ceramică adăpostite într-un muzeu din apropiere, care sunt datate între 500 şi 800 î.Hr.

4. Lipsa de viaţă acvatică. Când au fost descoperite, cavitatea era scufundată în apă, probabil de ceva timp. Iniţial, s-a crezut că au fost "iazuri fără fund". Numai atunci când apa a fost complet pompată afară s-a realizat că e vorba de structuri artificiale. Majoritatea satelor din sudul Chinei sunt situate în imediata apropiere a iazurilor naturale foarte adânci (denumite "fără fund"). Aceste rezervoare de apă au o mare varietate de peşte. Cu toate acestea, după ce apa a fost scoasă din Peşterile Longyou, nu s-a putut găsi un singur peşte sau orice altă formă de viaţă.

5. Cum au putut să fie atât de bine conservate peşterile? Una dintre cele mai interesante chestiuni este a înţelege modul în care peşterile şi-au menţinut integritatea structurală pentru mai mult de 2000 de ani. Nu există semne de prăbuşire, sau mormane de moloz şi nicio ruină, în ciuda faptului că în unele zone zidurile au o groasime de doar 50 de cm. De-a lungul secolelor, zona a suferit numeroase inundaţii, dezastre şi războaie. Din cauza mişcărilor geologice, munţii şi-au schimbat morfologia, dar interiorul peşterilor, forma şi gravurile şi-au menţinut precizia lor originală, ca şi cum ar fi fost construite doar cu puţin timp în urmă.

6. Cum au reuşit constructorii să lucreze pe întuneric? Din cauza marii adâncimi a peşterilor, unele zone din partea inferioară sunt scufundate în întuneric total. Totuşi, şi pereţii din aceste zone au fost decoraţi cu mii de linii paralele. Cum au lucrat în întuneric? Potrivit lui Jia Gang, profesor la Universitatea Tongji specializată în construcţii civile, producătorii ar fi putut folosi lămpi cu combustibil. Cu toate acestea, având în vedere vastitatea camerelor, ar fi fost nevoie de sute de lămpi. Curios este că plafonul peşterii nu prezintă semne de funingine.

7. Peşterile au fost proiectate pentru a fi conectate? Deşi suprafaţa totală este de 30 mii de metri pătraţi, cele 36 de peşteri sunt răspândite pe o zonă foarte mică. Având o astfel de densitate, este discutabil dacă peşterile au fost proiectate pentru a fi conectate între ele. Care ar fi scopul realizării mai multor peşteri separate, dar apropiate, fără conectare între ele? În multe zone, pereţii care separă peşterile sunt foarte subţiri, doar 50 de cm, dar nu sunt niciodată legate, astfel încât să apară ca separate în mod deliberat una de alta.

8. Cine le-a construit? Se crede că peşterile datează din perioadă anterioară dinastiei Qin, fondată în 212 î.Hr. Cu toate acestea, nimeni nu are nicio idee cine ar fi fost în măsură să realizeze o astfel de lucrare. Unii cercetători susţin că nu este nici posibil, nici logic ca această sarcină titanică să fi fost efectuată de către locuitorii din satele învecinate. Numai un împărat ar fi putut comanda o astfel de lucrare, cum ar fi construcţia Marelui Zid. Dar dacă a fost comandată de către un împărat, de ce nu există documente istorice care să le ateste existenţa?

9. Cum le-au realizat cu o astfel de precizie? Desenul peşterilor Longyou este delicat şi sofisticat, precum şi acurateţea realizării indică un nivel înalt de măiestrie. Fiecare peşteră este ca o mare sală. Cei patru pereţi sunt drepţi, marginile şi colţurile delimitate în mod clar. Semnele cioplirii sunt uniforme şi precise. După cum explică Yang Hongxun, un expert de la Institutul de Arheologie al Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, constructorii antici care au lucrat într-o peşteră nu puteau să vadă ce făceau ceilalţi în peştera vecină. Cu toate acestea, pereţii peşterilor trebuiau să fie paraleli, în caz contrar s-ar fi rupt peretele lateral. Acest lucru înseamnă că tehnicile de măsurare ar fi trebuit să fie foarte avansate. Constructorii erau în posesia unui sistem sofisticat de cartografiere a cavităţii, capabil să calculeze în avans mărimea, poziţia şi distanţele între peşteri. Cu ajutorul echipamentelor moderne, cercetătorii au putut confirma exactitatea surprinzătoare a clădirii în ansamblu.

10. În ce scop erau folosite? Au existat multe teorii care au încercat să explice de ce au fost construite peşterile, dar până acum niciuna dintre ipotezele propuse nu reuşeşte să ofere o explicaţie convingătoare asupra utilizării lor. Unii arheologi au sugerat că, probabil, peşterile erau mormintele împăraţilor antici. Dar este o ipoteză puţin probabilă, deoarece niciun obiect funerar, nici morminte nu au fost găsite în ele. Alţii au presupus că acestea sunt rezultatul extracţiilor miniere. Operaţiunile ar fi avut nevoie de instrumente şi echipamente de un anumit tip. Chiar şi în acest caz, nicio urmă de acest gen nu a fost găsită în cavitate pentru a susţine ipoteza. Şi apoi, dacă ar fi fost numai minieră, de ce au creat astfel de decoraţiuni precise pe fiecare suprafaţă a cavităţii?

În ciuda deceniilor de cercetare, Peşterile din Longyou rămân încă un mister nerezolvat. Ceea ce este sigur este că avem din ce în ce mai multe dovezi care arată că strămoşii noştri erau capabili de a crea lucruri minunate, peşterile Longyou fiind într-adevăr un mister inexplicabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor