Gobekli Tepe, cel mai vechi templu şi atelier de sculptură
alte articole
Gobekli Tepe este un sit arheologic antic localizat pe vârful unei creste muntoase din regiunea sud-estică Anatolia din Turcia. Datând de cel puţin 12.000 de ani, Gobekli Tepe găzduieşte cel mai vechi templu cunoscut din lume şi a fost studiat intensiv de arheologi încă de la descoperirea sa, în urmă cu aproape două decenii. Potrivit unei ştiri publicate de Hurriet Daily News, arheologii sunt de părere că Gobekli Tepe include cel mai vechi templu şi atelier de sculptură de pe planetă.
Gobekli Tepe este format din numeroase temple ce includ coloane care cântăresc între 40 şi 60 de tone şi stele din piatră decorate cu sculpturi reprezentând tauri, şerpi, vulpi, lei şi alte animale. Totuşi, se presupune că templul impresionant ar fi fost construit de oamenii "primitivi” din neolitic, epocă în care nu ar fi existat unelte sofisticate.
Excavaţiile din cadrul sitului sunt efectuate de Institutul German de Arheologie şi de Ministerul turc de Cultură şi Turism. Profesorul asociat Cihat Kurkcuoglu, din cadrul departamentului de Artă şi Istorie al Universităţii Harran, a declarat că a găsit mici ”figurine Venus” datând de acum 20.000 de ani. Acest lucru nu este unic, figurinele Venus găsite peste tot în Europa având o vechime de până la 30.000 de ani. Arheologii sunt interesaţi în mod particular de vârsta sculpturilor monumentale de la Gobekli Tepe. Nicăieri în lume nu mai există uriaşe sculpturi în relief atât de vechi precum cele din Gobekli Tepe.
”Gobekli Tepe este locul de naştere al artelor plastice”, a menţionat Kurkcuoglu. ”Este un templu, dar în acelaşi timp este cel mai vechi atelier de sculptură din lume. Te aştepţi la exemple primitive de sculptură în piatră, dar găseşti sculpturi artistice şi foarte estetice. Asta ne-a surprins foarte mult. Unele compoziţii din Gobekli Tepe sunt chiar destul de bune încât pot face arta contemporană invidioasă. În timp ce excavaţiile arheologice progresează, cred că vom găsi şi piese mai vechi”, a declarat acesta.
Gobekli Tepe a arătat lumii că omul din neolitic era cu mult mai sofisticat decât ne-am imaginat în trecut. În timp ce situl arheologic este în prezent cel mai vechi templu şi centru de sculptură cunoscut omului modern, pot să existe încă multe situri asemănătoare, care aşteaptă să fie dezgropate.