O invenţie colectează apa din aer într-unul din cele mai aride locuri din lume (video)

Lima, Peru, unul din cele mai aride locuri de glob. Media ploilor anuale se situează sub 3 cm2 însă umiditatea atmosferică de 98%, transformă oraşul sud american într-o locaţie ideală pentru implementarea invenţiei ce va rezolva una din problemele vitale ale Terrei.
(Photos.Com)
P. P.
02.01.2014

Lima, Peru, unul din cele mai aride locuri de glob. Media ploilor anuale se situează sub 3 cm2 însă umiditatea atmosferică de 98%, transformă oraşul sud american într-o locaţie ideală pentru implementarea invenţiei ce va rezolva una din problemele vitale ale Terrei.

Agenţia peruviană Mayo DraftFCB împreună cu Universitatea de Inginerie şi Tehnologie din Lima şi-au unit forţele pentru a găsi o rezolvare la cea mai mare problemă a oraşului - apa potabilă. Grupurile de ingineri şi cercetători au reuşit să proiecteze şi să implementeze un sistem ce colectează apa din aer, o condensează într-un mod asemănător unui aparat de aer condiţionat iar apoi o purifică prin osmoză* inversă.

Planşa de colectare poate genera până la 96 de litri de apă pe zi iar apoi o poate înmagazina în containere de 20 litri prin intermediul unei scurgeri de pe fundul structurii. Până acum sistemul a colectat deja 9.450 litri de apă curată în cele 3 luni de când a fost pus în funcţiune.

Aproximativ 700.000 din locuitorii oraşului nu au acces la apă potabilă, în timp ce alţi 600.000 dintre aceştia se bazează pe cisterne ce trebuiesc umplute manual sau cu pompa. Planşa de colectare şi purificare ajută, de asemenea, la menţinerea sănătăţii şi a sistemului sanitar în comunitate, altfel indivizii fiind forţaţi să apeleze la fântânile poluate.

Instalarea structurii costă aproximativ 1200$. Aceasta funcţionează cu electricitate de la liniile de curent ale oraşului. Universitatea speră să reducă costurile de operare prin venituri din publicitatea panoului de colectare.

”Implementarea sistemului de captare a apei coincide cu studiul efectuat în luna ianuarie asupra schimbărilor climaterice din Anzii tropicali. Un studiu în jurnalul Criosfera arăta că formaţiunile glaciare din Anzi ce ofereau apă proaspătă locuitorilor din Peru, printre alte ţări, s-au micşorat cu 30% până la 50% din anii 1970”, a raportat Huffington Post.

La nivel mondial, aproximativ 1 miliard de persoane nu au acces la o sursă sigură de apă potabilă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Una dintre cele mai grave probleme ale ţărilor în dezvoltare, lipsa apei curate, poate cauza de multe ori holeră şi alte boli mortale. Este posibil ca acest sistem eficient să reducă problemele cauzate de apa contaminată şi să ajute lumea în rezolvarea unei probleme din ce în ce mai stringentă în multe locuri de pe glob.

* - Osmoza inversă este cel mai adecvat procedeu de producere a apei pure, concurând cu distilarea pentru obţinerea aceluiaşi grad foarte înalt de puritate. Este un fenomen fizic ce rezultă din tendinţa de egalizare a concentraţiilor a două soluţii de concentraţii diferite separate de o membrană semipermeabilă (perete separator semipermeabil). Egalizarea concentraţiilor se face prin trecerea moleculelor de apă din soluţia de concentraţie mai mică în soluţia de concentraţie mai mare prin membrana semipermeabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor