Din „beneficiile” fracturării hidraulice: Apa care ia foc

De obicei te aştepţi ca apa să stingă focul, însă un bărbat din Dakota a descoperit că apa lui de la robinet se comportă exact invers, este inflamabilă... Mare i-a fost surpriza când a înţeles cu ce s-a spălat de ani de zile, scrie luni publicaţia Daily Mail.
Andrei Pricopie
31.12.2013

alte articole

Proteste împotriva gazelor de şist (JEFF PACHOUD / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
31.12.2013

De obicei te aştepţi ca apa să stingă focul, însă un bărbat din Dakota a descoperit că apa lui de la robinet se comportă exact invers, este inflamabilă... Mare i-a fost surpriza când a înţeles cu ce s-a spălat de ani de zile, scrie luni publicaţia Daily Mail.

Uimit, bărbatul a filmat cum apa de la robinetul său de la baie ia foc. În clipul încărcat pe youtube, Jacob Haughney produce o flamă de foc galben strălucitor atunci când apropie bricheta de apa care curgea din robinet.

Haughney, care lucrează pe câmpurile petroliere din apropierea casei sale din Dakota de Nord, a descoperit fenomenul îngrijorător în timp ce era în duş.

"Tocmai am aflat ceva despre apa de la robinet cu care facem baie şi pe care o folosim să ne spălăm pe dinţi şi e destul de ciudat", a precizat Haughney.

Acesta a povestit despre prima dată când a dat foc la apă: "Prima dată s-a făcut o minge de foc uriaşă – a cuprins întreaga chiuvetă - de aceea eu sunt un pic nervos când fac asta. Nu vreau să arunc baia în aer".

Videoclipul său a fost vizionat de peste 400.000 de ori de când a fost încărcat pe youtube, la 19 decembrie.

Bărbatul a speculat că apa explozivă de la robinet este rezultatul forajului pentru petrol din apropiere, respectiv a procesului de fracturare hidraulică.

Fracturarea hidraulică implică eliberarea de gaze naturale prinse în formaţiunile de şist prin injectarea la presiune ridicată a unui amestec de apă, nisip şi substanţe chimice în stâncă.

Ecologiştii avertizează că acest procedeu contaminează rezervele de apă.

Dakota de Nord, casa a 700.000 de persoane, este acum al doilea cel mai mare stat producător de petrol din America, producând mai mult de 911.000 de barili pe zi - în mare parte datorită utilizării tehnologiei de fracturare hidraulică.

Campaniile împotriva fracturării au documentat anterior chestiunea apei inflamabile.

În 2012, activista Sherry Vargson, din Pennsylvania, a realizat un video cu apa inflamabilă care curgea de la robinetul ei din bucătărie.

Vargson şi "Gas Drilling Awareness Coalition" au afirmat că apa a devenit inflamabilă din cauza nivelurilor crescute de metan din rocile înconjurătoare care a fost deranjat de controversata activitate de fracturare.

Deşi autorităţile din Pennsylvania au amendat Chesapeake Energy Corp cu 900.000 dolari pentru contaminarea surselor de apă a 16 gospodării din Bradford County cu metan, nu a existat nicio dovadă concludentă că fracturarea a fost de vină.

Un sondaj realizat de Pew Research Center a relevat o anxietate crescândă a publicului referitoare la fracturare.

Aproape jumătate (49%) dintre cei chestionaţi într-un sondaj recent s-au opus utilizării sporite a fracturării hidraulice (în creştere faţă de 38% care erau împotrivă, într-un sondaj similar din luna martie), în timp ce 44% au fost în favoarea utilizării acestui procedeu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor