Din „beneficiile” fracturării hidraulice: Apa care ia foc

Proteste împotriva gazelor de şist
Proteste împotriva gazelor de şist (JEFF PACHOUD / AFP / Getty Images)

De obicei te aştepţi ca apa să stingă focul, însă un bărbat din Dakota a descoperit că apa lui de la robinet se comportă exact invers, este inflamabilă... Mare i-a fost surpriza când a înţeles cu ce s-a spălat de ani de zile, scrie luni publicaţia Daily Mail.

Uimit, bărbatul a filmat cum apa de la robinetul său de la baie ia foc. În clipul încărcat pe youtube, Jacob Haughney produce o flamă de foc galben strălucitor atunci când apropie bricheta de apa care curgea din robinet.

Haughney, care lucrează pe câmpurile petroliere din apropierea casei sale din Dakota de Nord, a descoperit fenomenul îngrijorător în timp ce era în duş.

"Tocmai am aflat ceva despre apa de la robinet cu care facem baie şi pe care o folosim să ne spălăm pe dinţi şi e destul de ciudat", a precizat Haughney.

Acesta a povestit despre prima dată când a dat foc la apă: "Prima dată s-a făcut o minge de foc uriaşă – a cuprins întreaga chiuvetă - de aceea eu sunt un pic nervos când fac asta. Nu vreau să arunc baia în aer".

Videoclipul său a fost vizionat de peste 400.000 de ori de când a fost încărcat pe youtube, la 19 decembrie.

Bărbatul a speculat că apa explozivă de la robinet este rezultatul forajului pentru petrol din apropiere, respectiv a procesului de fracturare hidraulică.

Fracturarea hidraulică implică eliberarea de gaze naturale prinse în formaţiunile de şist prin injectarea la presiune ridicată a unui amestec de apă, nisip şi substanţe chimice în stâncă.

Ecologiştii avertizează că acest procedeu contaminează rezervele de apă.

Dakota de Nord, casa a 700.000 de persoane, este acum al doilea cel mai mare stat producător de petrol din America, producând mai mult de 911.000 de barili pe zi - în mare parte datorită utilizării tehnologiei de fracturare hidraulică.

Campaniile împotriva fracturării au documentat anterior chestiunea apei inflamabile.

În 2012, activista Sherry Vargson, din Pennsylvania, a realizat un video cu apa inflamabilă care curgea de la robinetul ei din bucătărie.

Vargson şi "Gas Drilling Awareness Coalition" au afirmat că apa a devenit inflamabilă din cauza nivelurilor crescute de metan din rocile înconjurătoare care a fost deranjat de controversata activitate de fracturare.

Deşi autorităţile din Pennsylvania au amendat Chesapeake Energy Corp cu 900.000 dolari pentru contaminarea surselor de apă a 16 gospodării din Bradford County cu metan, nu a existat nicio dovadă concludentă că fracturarea a fost de vină.

Un sondaj realizat de Pew Research Center a relevat o anxietate crescândă a publicului referitoare la fracturare.

Aproape jumătate (49%) dintre cei chestionaţi într-un sondaj recent s-au opus utilizării sporite a fracturării hidraulice (în creştere faţă de 38% care erau împotrivă, într-un sondaj similar din luna martie), în timp ce 44% au fost în favoarea utilizării acestui procedeu.