O casă pentru Gaddafi pe insula Sfânta Elena

Pentru a scoate situaţia din punctul mort şi a evita noi vărsări de sânge în Libia, preşedintele american Barack Obama i-a solicitat liderului rus Dmitri Medvedev să-i spună lui Moammer Gaddafi că viaţa îi va fi cruţată, cu condiţia să părăsească Libia. Desigur, comentează cotidianul american Washington Post, locul lui Gaddafi este în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) de la Haga, însă Obama vrea să evite reeditarea luptei de patru luni în vederea înlăturării lui Laurent Gbagbo de la putere în Côte d'Ivoire, luptă care a curmat viaţa a mii de oameni paşnici. Dacă lui Gbagbo i s-ar fi propus, de exemplu, un exil pe viaţă, lupta s-ar fi putut încheia mult mai devreme.
Este posibil oare că liderii comunităţii internaţionale să poată exila dictatori de tipul lui Gbagbo sau Gaddafi undeva de unde aceştia să nu poată reveni niciodată?, se întreabă publicaţia americană, amintind în acest sens de exilul lui Napoleon Bonaparte pe insula Sfânta Elena.
În 1815, scrie Washington Post, Europa se confrunta cu o problemă asemănătoare, după ce Napoleon Bonaparte, care se făcea vinovat de un război de 17 ani şi de moartea a peste 6 milioane de oameni, fugise de pe insula Elba şi reuşise să adune o armată de 200.000 de soldaţi, doborâtă apoi lângă Waterloo. Pentru a garanta că Bonaparte nu se va mai întoarce niciodată, Marea Britanie l-a exilat pe insula Sfânta Elena, situată în mijlocul Oceanului Atlantic, la peste o mie de mile de orice uscat.
Insula Sfânta Elena este şi la această oră extrem de izolată: aici nu există aeroport comercial, populaţia se cifrează la numai 4.000 de persoane, iar zona denumită Blue Hill, aflată în sud-estul insulei şi care numără doar 153 de locuitori, se potriveşte de minune pentru amenajarea ei într-un loc de exilare a dictatorilor, este de părere Washington Post. Chiar dacă ar fi mult mai corect ca Moammer Gaddafi şi cei asemeni lui să compară în faţa TPI, comunitatea internaţională are un obiectiv mult mai important: să apere viaţa oamenilor nevinovaţi şi să nu permită suferinţe şi distrugeri inutile.
Potrivit ziarului american, insula Sfânta Elena ar putea funcţiona după principiul hotelului 'California': aici te poţi muta, dar nu mai poţi pleca. Gaddafi ar fi avut aici o bătrâneţe liniştită, înainte de a muri. Un alt aspect important ar fi fost decuplarea totală a dictatorilor şi familiilor acestora de la toate activele financiare şi reorientarea banilor spre visteriile ţărilor lor. Insula Sfânta Elena va funcţiona după principiul 'all inclusive', astfel că de lichidităţi nu va fi nevoie.
Gaddafi poate fi ultimul dictator care să-şi sfârşească zilele pe insula Sfânta Elena. Totuşi, candidaţi 'destoinici' sunt destui şi, fără îndoială, noii 'locatari' i-ar putea conferi insulei impulsul economic necesar. Însă, adevăratul scop al acestei idei ar fi acela de a evita vărsarea de sânge, care din păcate continuă în Libia, conchide Washington Post.