O americancă de origine rusă, judecată pentru trădare în Rusia după ce a donat 52 de dolari pentru Ucraina

Karelina Ksenia, în sala de judecată dintr-un tribunal din Rusia, 20 iunie 2024 (X)
Redacţia
21.06.2024

O americancă de origine rusă care fusese arestată în Rusia în timp ce îşi vizita familia la începutul acestui an a fost judecată joi pentru presupusă trădare.

Pe numele său Karelina Ksenia, femeia a fost acuzată de autorităţile ruse că ar fi strâns bani pentru a-i trimite armatei ucrainene, relatează Reuters.

Karelina s-a născut în Rusia, dar şi-a construit o nouă viaţă în Los Angeles, ca estetician la un centru spa, după ce a emigrat în Statele Unite acum 12 ani. Ea riscă acum o pedeapsă de minim 12 ani de închisoare şi maxim închisoare pe viaţă dacă va fi găsită vinovată.

Aşa cum deja a devenit un obicei în Rusia, astfel de cazuri se judecă cu uşile închise şi, din păcate, achitările pentru trădare sunt rare.

Într-un scurt videoclip publicat de Tribunalul din oraşul Ekaterinburg din Urali, Karelina apare stând într-o cuşcă de sticlă, îmbrăcată în blugi şi cu o cămaşă verde în carouri. Ea zâmbea slab în timp ce reporterii o fotografiau.

Un anunţ de pe site-ul instanţei, postat mai târziu joi, spunea că procesul a fost amânat până la 7 august, dar nu a fost precizat niciun motiv pentru amânare.

Potrivit unor informaţii de pe X, judecătorul care instrumentează cazul ei este cel care va instrumenta şi cazul de spionaj al reporterului WSJ Evan Gherşkovici.

Karelina a fost reţinută de agenţii FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei) în ianuarie, în Ekaterinburg, pe când se afla în vizită la parinţii şi sora ei.

Fosta ei soacră, Eleonora Srebroski, a declarat în februarie că fosta sa noră a călătorit acasă în jurul Anului Nou. Tânăra primise cadou de la prietenul ei, cu ocazia zilei sale de naştere, un bilet de avion. Ea îl asigurase pe prietenul ei că Rusia este "sigură" şi că nu avea niciun motiv să se teamă că ea călătoreşte acolo

Într-un scurt video publicat de ABC7 Eyewitness News pe X, prietenul Karelinei povesteste cu lacrimi în ochi: "Singurul lucru de care îi pasă Karelinei sunt eu. Asta este ce pot să spun [...] Ea îşi cerea scuze faţă de mine, pentru că m-a pus în această situaţie. Ei nu îi pasă de ea, ei îi pasă de toţi ceilalţi".

Arestată sub un pretext minor, judecată pentru trădare

Arestată iniţial în baza unui statut minor de "mic huliganism", Karelina a fost ulterior acuzată de trădare.

Srebroski a declarat că femeia, care are în jur de 30 de ani, donase modesta sumă de 52$ către Razom for Ukraine, o organizaţie non-profit cu sediul la New York care trimite asistenţă nemilitară în ţara invadată de forţele ruseşti în 2022 în ceea ce Moscova a numit o operaţiune militară specială.

Karelina a ajuns în SUA în 2012 printr-un program de muncă-studiu şi a fost căsătorită pentru scurt timp cu fiul lui Srebroski. Fostul ei soţ a descris-o ca fiind o femeie amuzantă, căreia nu-i păsa prea mult de politică.

Profilurile de socializare ale Karelinei prezintă fotografii cu ea şi prietenii ei pe plajă şi în excursii, dar fără mesaje politice, iar într-o fotografie din noiembrie 2021, ea apare într-o rochie lungă, zâmbind şi fluturând un mic steag american, cu textul "Cetăţenie".

Întrebat despre cazul Karelina, Departamentul de Stat al SUA a declarat că SUA încearcă să aibă acces la cetăţenii deţinuţi în străinătate şi că ofiţerii consulari încearcă să le ofere asistenţă adecvată. Problema este că Rusia a adoptat de mult timp poziţia potrivit căreia nu trebuie să răspundă la aceste cereri de asistenţă adecvată atunci când este vorba de persoane cu dublă cetăţenie.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a reiterat un avertisment conform căruia niciun cetăţean american nu ar trebui să călătorească în Rusia, indiferent de motiv, deoarece riscă "enorm" să fie reţinut.

Potrivit sursei citate, cel puţin zece americani sunt încarceraţi în prezent în Rusia, parte a unei liste tot mai mari de cetăţeni străini care s-au trezit prinşi în criza relaţiilor dintre Moscova şi Washington în timpul războiului din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor