"Nu putem fi de acord cu cei care falsifică istoria neamului românesc!" - Carte pentru ambasadorul SUA la Chişinău
alte articole
Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, care a afirmat că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent şi că unirea ţării cu România "nu este o alegere practică", i-au scos în stradă pe unionişti. Mai mulţi membri ai Platformei Unioniste Acţiunea 2012 şi simpatizanţi ai Unirii au ieşit marţi dimineaţa, în Piaţa Universităţii, pentru a-i aduce, în mod simbolic, o carte de istorie a României lui Pettit.
"Am în mână o carte scrisă de Nicolae Iorga: "Neamul românesc în Basarabia". Nicolae Iorga este unul dintre cei mai importanţi istorici ai României şi noi nu putem să ne dezicem de înaintaşii noştri, de strămoşii noştri şi de istoria pe care am învăţat-o în şcoală, istoria adevărată pe care şi fraţii noştri din Basarabia învaţă în aceşti ani. Suntem pur şi simplu indignaţi de afirmaţiile ambasadorului Pettit care pune o ştampilă, ştampila naţiunii moldoveneşti inventată de Stalin. Noi nu putem fi de acord cu Stalin şi cu cei care falsifică istoria neamului românesc, chiar dacă sunt aliaţi ai României în acest moment. Noi considerăm că afirmaţiile ambasadorului Pettit sunt doar ale lui şi nu sunt politica statului aliat şi partener – SUA!" a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.
George Simion a mai precizat că unioniştii au trimis o scrisoare deschisă către Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, căruia i-au cerut să exprime public poziţia SUA faţă de aceste probleme şi să clarifice dacă SUA susţine afirmaţiile ambasadorului său la Chişinău. De asemenea, cu ocazia protestului, Simion a anunţat că unioniştii vor rămâne în Piaţa Universităţii, unde vor continua să strângă cărţi, nu pentru ambasador ci pentru basarabeni.
"Noi aici vom rămâne. Am început astăzi această colectă de carte şi bucureştenii au adus cărţi variate pentru Basarabia. Îi aşteptăm pe toţi bucureştenii. De astăzi vom fi prezenţi non-stop aici în Piaţa Universităţii până când vom primi un semnal din partea Ambasadei SUA la Bucureşti, din partea Departamentului de Stat că aceste afirmaţii sunt doar o greşeală, doar o gafă. Deci noi vom fi aici permanent, zi de zi ne găsiţi aici" a precizat Simon, având în spate o grămadă impresionantă de cărţi ce urmează a fi trimise peste Prut.
Basarabia e România!
"Cartea pe care am adus-o este cartea istoricului Constantin Codreanu, "Sub povara marilor decizii" unde se explică, cumva, acele momente tulburi ale celui de al doilea război mondial, începutul acestei situaţii prin care Moldova ajunge Moldova şi nu România, prin care cultura română e o cultură străină etc. Suntem îngrijoraţi şi cu totul si cu totul neplăcut impresionaţi de declaraţii de genul 'are altă istorie Moldova' şi celelalte lucruri. Aş spune că au fost cuvinte bine alese şi nu putem fi de acord! Basarabia e România!
Există o enigmă. A acţionat (ambasadorul n.r.) în nume propriu? Greu de crezut, este diplomat de carieră şi cu o bogată experienţă. Exprimă politica departamentului de stat al Americii? Iarăşi, trebuie să vedem. Să nu uităm că suntem parteneri în NATO şi într-o relaţie foarte bună cultivată cu stăruinţă şi sprijinită de poporului român! (...) Nu am calificarea să vorbesc despre politica SUA dar e greu de crezut că politica aliaţilor americani începe să semene cu politica stalinistă, atunci se folosea exprimarea "alt stat", "alt popor", "alt lucru" şi suntem indignaţi de afirmaţia că unirea cu România nu ar însemna un progres! Nu e posibil, nimeni nu are interesul să spulberăm unităţile naţionale fireşti. (...) Aşteptăm clarificări din partea oficialităţilor îndreptăţite să vorbească, ale Statelor Unite şi o reasigurare măcar şi sentimentala că suntem în aceeaşi barcă", a declarat, la rândul său, Mihai Nicolae, preşedintele Institutului Fraţii Golescu.
Dacă acest ambasador ar fi trăit sub ocupaţie sovietică măcar o săptămână, nu ar fi avut curajul să declare ceea ce a declarat. A declarat ceea ce declară astăzi Putin, ceea ce declară toţi diplomaţii ruşi, nicio deosebire între ce spune el şi ce spun ruşii.
Venit şi el să aducă o carte, Victor Gorbatâi, un basarabean cu părul alb care a trăit vremurile tulburi de după cel de Al Doilea Război Mondial, s-a declarat şi el revoltat de declaraţiile lui Pettit.
"E greu de crezut că aceasta este şi părerea oficială a statului american. Dacă acest ambasador ar fi trăit sub ocupaţie sovietică măcar o săptămână, nu ar fi avut curajul să declare ceea ce a declarat. A declarat ceea ce declară astăzi Putin, ceea ce declară toţi diplomaţii ruşi, nicio deosebire între ce spune el şi ce spun ruşii", a declarat Gorbatâi.
Reamintim că ambasadorul SUA la Chişinău a declarat duminică, într-un interviu televizat, că Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent. În declaraţiile sale, Pettit a folosit sintagma "aceasta este politica noastră":
"Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni”, a declarat James Pettit, citat de Digi24.ro.