Un senator român îi scrie lui John Kerry

În lipsa unei reacţii a Departamentului de Stat al SUA, rezultă că James D. Pettit a exprimat poziţia oficială a SUA cu privire la relaţiile dintre Republica Moldova şi România, afirmă senatorul PNL Viorel Badea într-o scrisoare oficială, adresată secretarului de stat al SUA.
Vicepresedintele Comisiei pentru politica externă din Senat, democrat-liberalul Viorel Badea.
Vicepresedintele Comisiei pentru politica externă din Senat, democrat-liberalul Viorel Badea. (www.senat.ro)

„Din nefericire românii care au luat act de declaraţiile ambasadorului SUA nu pot să nu vadă cu amărăciune cum ambasadorul american are o poziţie asemănătoare cu diplomaţia rusă, care de asemenea, le dă lecţii cetăţenilor din Republica Moldova despre limba vorbită, denumirea acesteia, despre manualele şcolare de istorie şi despre denumirea acestora şi despre cum să interpreteze aceştia legăturile istorice cu România”, scrie parlamentarul român.

Viorel Badea adaugă că ambasadorul american s-a exprimat într-un mod confuz despre relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova, un aspect care nu este de competenţa sa. „În ce priveşte posibila unire, fuziune a celor două state, conform actului final de la Helsinki, la care a aderat şi SUA, este o chestiune ce ţine de autodeterminarea poporului român şi nu este la latitudinea ambasadorului unui stat terţ, fie el şi SUA, să facă asemenea aprecieri”, a precizat el.

Senatorul consideră că prin declaraţiile făcute, James D. Pettit s-ar fi amestecat „grosolan” şi „neinspirat” în campania electorală a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din 30 octombrie, pentru că în această campanie mai mulţi candidaţi se vor orienta pe discursuri identitare, de identificare naţională şi de orientare geopolitică. El a sugerat că Igor Dodon, liderul PSRM, va specula electoral acest moment. „În vederea alegerilor prezidenţiale din 30.10.2016, discursul acestui candidat se bazează pe discursul identitar, mai precis pe identitatea moldovenească, deosebită de cea românească şi opusă acesteia, conform teoriilor staliniste. Afirmaţiile ambasadorului SUA nu fac decât să-l încurajeze pe candidatul Federaţiei Ruse, care deja s-a transformat în apărătorul ambasadorului american şi cere şi celorlalţi ambasadori occidentali să dea asemenea declaraţii, menite să justifice discursul său electoral”, a explicat Viorel Badea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe