Campania unioniştilor continuă: iniţiativa socialiştilor respinsă de Parlament

Din lipsă de susţinere, iniţiativa socialiştilor de a-i audia pe şefii MAI, PG şi SIS, privind acţiunile unui grup unionist de la Chişinău, nu a fost inclusă în agenda şedinţei de Parlament.
Conferinţă de presă, ODIP
Conferinţă de presă, ODIP (Epoch Times Romania)

Dacă la începutul lunii iunie, Ina Şupac, preşedinta fracţiunii Comuniştilor din Parlament a solicitat Ministerului Justiţiei să verifice legalitatea acţiunilor celor de la organizaţia Onoare, Demnitate şi Patrie (ODIP), recent, socialiştii au cerut şi audierea şefilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului de Informaţie şi Securitate (SIS) şi Procuraturii Generale (PG) în Parlament privind legalitatea grupului unionist Onoare Demnitate şi Patrie şi a campaniei acestora de informare în corturile instalate recent în capitală.

Astfel, procurorul general interimar, Eduard Harunjen, şeful SIS, Mihai Balan, şi ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan urmau să fie audiaţi în cadrul şedinţei de plen a Parlamentului de astăzi, 1 iulie.

Solicitarea din partea fracţiunii Partidului Socialist nu a adunat însă suficiente voturi în favoarea audierii şefilor acestor instituţii, astfel că proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei legislativului.

În timp ce în Parlament se punea în discuţie subiectul audierii şefilor MAI,SIS şi PG, tinerii din organizaţia unionistă ODIP, au organizat o conferinţă de presă prin care au catalogat insistenţele socialiştilor ca acţiuni de intimidare şi limitare a dreptului fundamental la libera exprimare.

“Acţiunea de colectare a semnăturilor a fost în conformitate cu toate normele legale. Au fost depuse cereri la primărie, iar voluntarii ODIP au fost mereu paşnici şi politicoşi”, a fost afirmaţia unuia dintre membrii ODIP, Corina Bezer.

“Indiferent de presiunile şi intimidările unor fracţiuni politice din Moldova, campania de promovare a idealului unionist continuă şi se va amplifica prin desfăşurarea campaniilor de informare în toate localităţile ţării”, a mai precizat reprezentantul ODIP.

Totodată, avocatul Andrei Iosip a declarat că acţiunile cu tentă unionistă în Republica Moldova sunt absolut legale. O decizie în acest sens a Curţii Supreme de Justiţie a declarat activismul unionist drept legal, ca parte componentă a libertăţii de exprimare.

“Din punct de vedere juridic, acţiunile de intimidare a organizaţiei ODIP pot fi calificate ca o încălcare gravă a dreptului la libera exprimare. Asemenea discuţii în jurul fenomenului unionismului nu este ceva nou. Încă din 2010, la nivel naţional, există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care afirmă că grupurile care cer autonomie sau revendică modificări constituţionale privind reintegrarea unui stat, atâta timp cât campania se desfăşoară paşnic, nu constituie o încălcare a suveranităţii statului”, a precizat Iosip.

Avocatul a mai ţinut să precizeze că “libertatea de exprimare reprezintă una dintre valorile fundamentale ale statului de drept.” În cazul în care toate acţiunile ODIP sunt făcute în mod paşnic şi civilizat, nu există vreun temei ca pe marginea acestui subiect să fie iniţiate discuţii în Parlament, mai ales cu conducerea unor organe de forţă ca MAI, PG şi SIS.

Pentru a înforma chişinăuienii despre reunirea celor două maluri ale Prutului, tinerii de la ODIP au amplasat cinci corturi în mai multe zone din Capitală unde se colectează semnături pentru unire. Preşedintele ODIP, Vlad Bileţchi declara anterior pentru Epoch Times că „pe lângă faptul că aici se colectează semnături pentru unire, aici sunt şi trei bannere extrem de vizibile care stau o lună întreagă în centrul Chişinăului care transmit un mesaj de unire”. Potrivit reprezentanţilor ODIP, într-o singură lună de campanie au fost adunate circa 50.000 semnături.

Campania de colectare a semnăturilor a stârnit însă un val de reacţii din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.