Contraatac la Băsescu pe Facebook: „Nu uitaţi că dumneavoastră aţi creat acest sistem de forţe!”

Ultima postare a fostului preşedinţe despre Înalta Curte ca şi câmp tactic pentru SRI, abuzuri ale DNA etc. a fost taxată rapid de internauţi.
Ana Ion
20.08.2016

alte articole

Traian Băsescu (Epoch Times România)
Ana Ion
20.08.2016

O postare a fostului preşedinte Băsescu, care compară justiţia din SUA cu cea din România, pentru a critica din nou "abuzurile săvârşite de procurorii DNA" şi Înalta Curte a stârnit aşa cum era de aşteptat, pe lângă aplauzele fanilor săi, şi numeroase critici.

"Dumneata şi familia dumitale sunteţi urmăriţi de Justiţie pentru infracţiunile pe care le-aţi comis cât timp aţi fost pionul SUA ca preşedinte al României. Dvs aţi crezut că veţi beneficia de privilegiul de a fi "sărit" de justiţie, doar pentru că aţi făcut ceea ce v-a dictat Washingtonul. Aţi crezut că acea Justiţie, acel DNA la a cărui creare aţi contribuit cu desăvârşire, vă va ierta de tot ce aţi furat. Dar nu. Trebuie să plătiţi pentru tot şi veţi plăti. O spune cineva care a votat de 2 ori NU. Degeaba atacaţi Justiţia şi SUA ca să va răzbunaţi, căci nu va merge...O zi bună", scrie un cetăţean.

"Domnule Traian Băsescu să nu uitaţi că dumneavoastră aţi creat acest sistem de forţe care acum văd că nu prea vă convine fiindcă poate într-un fel sau altul vă afectează. Aş vrea să mă ajutaţi cu un răspuns şi vă rog să-mi spuneţi sincer dacă eraţi un preşedinte printre români şi nu peste români poate rămâneaţi în istorie, dar aşa să fiţi sigur că generaţiile viitoare nu-şi vor aminti de dumneavoastră", scrie un alt cetăţean.

În replică, fostul preşedinte îi răspunde acestuia: "Resping categoric această abordare. Este adevărat că eu am consolidat puternic instituţiile de forţă ale statului. Dar aceste instituţii au început să facă abuzuri majore începând cu 2015 din iniţiativa şefilor lor prin încălcarea legii. Statul de drept are nevoie de instituţii puternice dar care la rându-le nu au dreptul să devină abuzive şi discreţionare."

"Dacă nu era reţinută madam Udrea şi nu-şi arăta năsucul cu degetul, spunând că marii politicieni stau ascunşi pe sub masă, făcând referire evident la d-voastră, v-a făcut să ieşiti cu atacuri permanente asupra justiţiei, DNA-ului etc, etc, iar retorica d-voastră a început să semene tot mai mult cu a psd-ului! A, da între timp aţi devenit şi mare prieten al celor de la ghiţă tv adică, una din televiziunile mogulilor!", scrie un altul.

Redăm postarea liderului PMP.

"Ştiu că multora n-o să le placă, dar acesta este statul de drept, iar eu îmi asum să vorbesc despre acest lucru, oricât de tare s-ar înfuria consumatorii şi regizorii filmelor cu cătuşe. Scriu această postare în condiţiile în care rămân un susţinător fără rezerve al condamnării corupţilor dovediţi şi nu fabricaţi şi, în egală măsură, un susţinător al respectării drepturilor fundamentale.

Spre ştiinţă şi degrabă vorbitorului ambasador Hans Klemm.

Mă întreb: acuzaţiile de abuz în serviciu şi luarea de mită formulate de DNA ar trebui judecate în SUA?
În ianuarie 2014, Guvernatorul statului Virginia, Robert McDonnell, a fost pus sub acuzare de procurori, iar ulterior a fost condamnat de Curtea de Apel la închisoare, pentru acceptarea de plăţi, împrumuturi, cadouri de la domnul Williams, proprietar al firmei Star Sciencific, în schimbul, susţin procurorii, citez “efectuării de acţiuni oficiale, atunci când este cazul, pe măsură ce apar oportunităţi, pentru a legitima, a promova şi a obţine studii de cercetare pentru Star Scientific”. Procurorii americani au considerat că guvernatorul McDonnell a comis cel puţin cinci “acte oficiale” prin “organizarea de întâlniri” , “găzduirea de evenimente la reşedinţa guvernatorului” şi “contactarea altor oficiali guvernamentali” cu privire la produsele firmei Star Sciencific. Procurorii au considerat că aceste acţiuni au constituit “acte oficiale” deoarece se refereau la dezvoltarea afacerilor în statul Virginia.

Faţă de acestea procurorii americani au formulat :

-trei capete de acuzare pentru abuz în serviciu;
-şase capete de acuzare privind înşelăciune;
-un cap de acuzare privind conspiraţie pentru a comite abuz în serviciu;
-două capete de acuzare privind falsul în declaraţii.

Drept pentru care Curtea de Apel l-a condamnat pe guvernator la închisoare cu executare.

Cu toate acestea, în iunie 2016, judecătorii Curţii Supreme a SUA au considerat că a defini organizarea de întîlniri, contactarea altor oficiali guvernamentali şi găzduirea de evenimente la reşedinţa guvernatorului pentru promovarea firmei Star Sciencific ca fiind “acte oficiale” este o interpretare excesivă dată de procurori, drept pentru care Hotărârea de condamnare dată de Curtea de Apel a fost anulată, pentru că guvernatorul Robert McDonnell nu a îndeplinit niciun “act oficial”, nu a semnat niciun document prin care să favorizeze firma Star Sciencific.

Curtea Supremă a SUA a considerat că sintagma “act oficial” a fost interpretată abuziv şi excesiv de către procurori şi că aceştia din urmă au indus în eroare opinia publică.

Cât de bine seamănă această întâmplare din justiţia americană cu abuzurile săvârşite de procurorii DNA atunci când interpretează abuziv şi excesiv sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din definiţia abuzului în serviciu a Noului Cod Penal.

Marea deosebire este că SUA au o Curte Supremă care veghează la respectarea legii şi la continua consolidare a statului de drept, în timp ce România are o Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care, prin grija doamnei Stanciu, începând cu 2015, a devenit câmp tactic pentru SRI şi nu întotdeauna un apărător al statului de drept.

PS - Legat de cazul McDonnell , un important consilier de la Casa Albă, care şi-a menţinut funcţia de la preşedintele Reagan până la preşedintele Obama, a declarat citez “expansiunea uluitoare a legilor privind corupţia în sistemul public al SUA va determina cel mai probabil o îngheţare a interacţiunii dintre oficialii publici şi cetăţenii în serviciul cărora se află şi, astfel, va periclita abilitatea acestora de a-şi îndeplini în mod eficient atribuţiile”, scrie Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor