Putin uneşte Crimeea cu regiunea sudică a Rusiei

Într-o mişcare ce va amplifica şi mai mult tensiunile dintre Moscova şi Occident, preşedintele rus a semnat un decret prin care Crimeea va fi alipită Rusiei. Ambasadorul ucrainean la ONU a protestat şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU să intervină.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.07.2016

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de unire a Peninsulei Crimeea, care a fost invadată în 2014, cu regiunea sudică a Rusiei.

„Se reorganizează Districtul Federal Sudic şi Districtul Federal Crimeean în Districtul Federal Sudic”, se stipulează în decretul publicat joi pe website-ul Kremlinului.

În acelaşi decret, liderul rus îl numeşte pe Vladimir Vasiliavichi Ustinov în funcţia de comisar prezidenţial pentru Districtul Federal Sudic.

În plus, Putin a depus amendamente legislative corespunzătoare în Duma de Stat.

Ucraina: Ordinul lui Putin este nul

Decretul lui Putin a înfuriat Ucraina, iar ambasadorul său la ONU, Volodimir Elcenko, a respins ordinul ca fiind „nul ca orice altă decizie luată de Crimeea până acum”. El a cerut Consiliului de Securitate al ONU să publice o declaraţie ca răspuns la decretul lui Putin.

Ambasadorul a distribuit o declaraţie provizorie, în care a făcut apel la Consiliul format din 15 membri să îşi exprime adânca îngrijorare cu privire la decizia lui Putin şi să ceară respectarea deplină a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

În acelaşi timp, Elcenko a declarat că se aşteaptă ca Rusia, una dintre cele cinci ţări cu drept de veto în Consiliu, să blocheze declaraţia. Surse diplomatice au confirmat deja că declaraţia a fost respinsă de Moscova.

Criza ucraineană şi alipirea Crimeei la Rusia au deteriorat puternic relaţiile Kremlinului cu Occidentul şi Kievul, ajungând la cel mai scăzut nivel al lor de la sfârşitul Războiului Rece.

De atunci, SUA şi alte ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Rusiei pentru rolul său în criza ucraineană, un rol negat de Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor